Recenzia: Nifty MiniDrive

SSD disky sú úžasné. Rýchlosť načítavania operačného systému alebo spúšťanie aplikácií je bleskurýchle. Preto niet divu, že Apple vo svojich notebookoch prešiel od klasických pevných diskov práve k SSD. Ale ako to býva zvykom, aj tu je jeden malý háčik a tým je cena. Keď si prerátame cenu na 1 GB, tak pri SSD diskov je niekoľkonásobne vyššia. Takže namiesto 500 GB alebo 1000 GB diskov, čo je dnes asi štandard v notebookoch, sa v MacBookoch stretávame väčšinou s 128 alebo 256 GB, prípadne v najvyššej konfigurácie 512 GB SSD. V dnešnej dobe nie je problém rýchlo zaplniť disk, a preto majitelia nižších verzií budú pravdepodobne často pripájať externé úložné zariadenia. Čo keby ste mali možnosť rozšíriť ukladací priestor o 128 GB a pamäť by bola plne integrovaná do notebooku bez toho, aby ste ho museli rozoberať, prípadne neustále niečo pripájať alebo odpájať? Tým riešením je Nifty Mini Drive. Je to malý adaptér na microSD karty, ktorý je vyrobený z rovnakého materiálu ako MacBook.

Kickstarter kampaň

Nifty Mini Drive začal svoju púť na Kickstarteri. V júli 2012 si autori projektu dali za cieľ požiadať komunitu o 11 000 $ pre realizáciu svojej myšlienky. O mesiac neskôr mali na konte už 384 319 $ a ich kampaň žala úspech. V septembri 2013 bola prvá várka Nifty Mini Drive vypredaná.

MicroSD adaptér

Pri bližšom pohľade je Nifty Mini Drive len jednoduchý plastový adaptér na microSD karty s malým kúskom eloxovaného hliníka. Je podobný tomu, ktorý dostanete aj pri kúpe pamäťovej karty. Ale ak dáte tento adaptér do Macbooku zistíte, že možno polovica z neho vám vytŕča von. Takto prenášať počítač je nepraktické a možno trochu aj neestetické. Keď vložíte adaptér od Nifty, bude tvoriť celok s počítačom a presne lícuje jeho hrany a ako som už spomínal je vyrobený z rovnakého materiálu ako MacBook.

nifty_01

V jednoduchom balení nájdeme okrem samotného adaptéru aj 4 GB microSD kartu a háčik na vytiahnutie. V prípade jeho straty sa netreba obávať a na jeho vybratie môžete použiť aj ohnutú kancelársku spinku.

nifty balenie

Inštalácia je veľmi jednoduchá. Zboku vložíte pamäťovú kartu a celý MiniDrive potom zasuniete do slotu na SD karty na MacBooku.

nifty install

Extra priestor navyše

Aktuálne ceny 128 GB microSD kariet začínajú  na úrovni približne 60 € a 64 GB na 25 €. Pri ich kúpe je nutné mať na pamäti, že rýchlosť čítania a zapisovania dát sa ani z ďaleka nepribližuje k SSD diskom. Je nutné vopred zvážiť použitie. Tie drahšie majú teoretickú rýchlosť čítania 90 MB/s a zapisovania 80 MB/s, sú označované certifikáciou UHS-I (U3) a podporujú aj prehrávanie 4K videa. Pre porovnanie tie najlacnejšie majú prenosovú rýchlosť pre čítanie aj zápis okolo 10 MB/s a pri tých budete mať problém spustiť aj FullHD video.

Nifty MiniDrive som testoval s dvoma pamäťovými kartami pomocou softvéru Blackmagic Disk Speed Test, ktorý je k dispozícií zadarmo prostredníctvom Mac App Store. Aplikácia testuje rýchlosť zapisovania a čítania dát.

Prvá testovaná microSD karta bola značky SanDisk 128 GB s certifikáciou Class 10, UHS-I. Podľa môjho názoru na zálohovanie dát alebo videí je táto karta postačujúca. Výsledky testu si môžete pozrieť nižšie.

nifty sandisk sd

Ďalšia testovaná karta bola od spoločnosti Samsung. Podľa údajov od výrobcu vďaka rozhraniu UHS-I (U3) dokáže pamäťová karta čítať dáta rýchlosťou až 95 MB/s a zapisovať 90 MB/s. Pri týchto rýchlostiach je vhodná aj na ukladanie videí v kvalite 4K. Musím uznať, že karta je extrémne rýchla (na pomery microSD kariet) a či už kopírovanie alebo čítanie dát bolo oveľa rýchlejšie. Výsledky testov hovoria samé za seba. Rýchlosť zapisovania bola 81,4 MB/s a rýchlosť čítania 87,3 MB/s.

nifty samsung sd

Záver

Nifty MiniDrive je podľa mňa skvelým doplnkom k vášmu MacBooku. Na oficiálnej stránke sa dá kúpiť za približne 25 € a 128 GB microSD kartu zoženiete približne za 60 €. Takže za približne 85 € si môžete v prípade najlacnejších konfigurácií zväčšiť pamäť až dvojnásobne. MiniDrive je dostupný pre všetky MacBooky Pro a Air, ktoré majú slot na SD kartu. K dispozícii sú dva farebné varianty a to strieborná a červená.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?