Recenzia: Inteligentné svetlá Philips Hue

Vianoce sa nezadržateľne blížia a možno aj vy riešite problém, čím obdarovať vašich blízkych. Apple obchody sú tradične miestom, kde nájdete mnoho inovatívnych a originálnych darčekov, ktoré viac či menej súvisia so zariadeniami od Apple. Okrem rôznych hračiek v nich bez väčších problémov nájdete aj doplnky pre inteligentné domácnosti ako napríklad svetlá Philips Hue.

O čo vlastne ide?

Philips Hue Starter Pack, ktorý sme dostali do redakcie na test, umožní aj vám využívať výhody inteligentného osvetlenia bez zbytočných investícií do nových svetiel. Stačí totiž, ak vo vašich súčasných svetlách vymeníte staré žiarovky za tie, ktoré nájdete v balení Philips Hue. Aj vy tak budete môcť vytvoriť osvetlenie vhodné pre danú atmosféru, či už máte v pláne romantický večer s vašou polovičkou alebo robíte domácu párty. Žiarovky Philips Hue sú neustále online a všetky funkcie môžete ovládať priamo z vašich iOS zariadení.

Philips Hue Starter pack

Prvé spustenie

V elegantnom balení nájdete len to potrebné, bez akýchkoľvek zbytočností – tri LED žiarovky a bridge s napájacím a sieťovým káblom. Žiarovky majú štandardný závit E27, svietivosť 600 lumenov a životnosť päť rokov (15 tisíc hodín svietenia a 25 tisíc zapnutí). Dokážu zobraziť celé farebné spektrum a nechýba ani úprava intenzity svietenia.

Prvým krokom je vymeniť vaše súčasné žiarovky za Philips Hue a zapnúť ich. Tu nastáva prvá zásadná zmena – budete si musieť odvyknúť od vypínania svetiel tradičným vypínačom. Odteraz totiž bude všetko fungovať už len online, či už manuálne alebo automaticky podľa vašich preferencií. Ďalej je potrebné pripojiť bridge pripomínajúci detektor dymu k elektrickej sieti a k routru. Keďže sa pripája cez klasický sieťový kábel, budete ho musieť umiestniť niekde v blízkosti routru. Tým je v podstate inštalácia Philips Hue hotová. Následne už len stačí stiahnuť podporované aplikácie a objavovať, čo všetko inteligentné žiarovky dokážu. Každú aplikáciu však treba zosynchronizovať s bridgeom tým, že po jej otvorení stlačíte mechanické tlačidlo v strede bridgu.

Aplikácie

Neoddeliteľnou súčasťou systému Philips Hue sú aplikácie. Klasické vypínače sú minulosťou, všetko čo sa týka vašich svetiel už budete kontrolovať cez váš smartfón, tablet či notebook. Nechýba ani vzdialený prístup, čo sa môže hodiť napríklad ak ste na dovolenke, no chcete vytvoriť dojem, že u vás doma niekto je. Pre vzdialený prístup je však potrebné sa zaregistrovať na stránkach http://meethue.com, keďže nebudete na vašej lokálnej Wi-Fi sieti.

Philips Hue apps

Ponuka aplikácií v App Store je pomerne široká, okrem oficiálnej aplikácie nájdete množstvo platených aj bezplatných alternatív. V základnej aplikácii môžete okrem jednoduchého výberu farby svietenia vytvárať aj celé scenérie. Napríklad, ak máte v jednej miestnosti všetky tri svetlá, každé môže svietiť inak, aby vo výsledku vytvorili žiadaný efekt. Farby je možné v aplikácii nastaviť aj na základe vašich fotografií, aby ste si vytvorili atmosféru na mieru.

Tým však možnosti aplikácií nekončia. Mnohé z nich využívajú aj ďalšie vlastnosti iOS zariadení ako napríklad gyroskop či mikrofón. Svetlá tak môžu reagovať na pohyb vášho smartfónu alebo hudbu, ktorú máte práve pustenú. Pri domácej párty vás na moment zabaví aj efekt stroboskopu, avšak pri našom testovaní mali reakcie na hudbu značné oneskorenie a výsledný dojem nás nenadchol.

Aplikácie umožňujú svetlá naprogramovať tak, aby sa stali súčasťou vášho životného rytmu. Môžu vás príjemným svetlom prebúdzať či uspávať. Fantázii sa skutočne medze nekladú, svetlá môžu reagovať napríklad aj na prijaté tweety.

Potrebujete to?

Pri cene 200 eur sa človek nevyhne zamysleniu, či sa táto investícia vyplatí. Prvé dni používania vám Philips Hue urobí veľa radosti. Váš byt či dom dostane odrazu sci-fi nádych a radi sa novými svetlami predvediete pred návštevami. Minimálne pri našom teste však úvodné nadšenie pomerne rýchlo prešlo. Ovládanie zo smartfónu je jednou z hlavných vychytávok, no zároveň aj kľúčovým nedostatkom. Prichádzať do tmavého bytu s tým, že musíte najprv vytiahnuť smartfón a zapnúť svetlá v aplikácii rýchlo omrzí a namiesto uľahčenia môže niekedy pôsobiť ako zbytočná komplikácia.

hue-light-recipies

Samozrejme, tieto nedostatky postupne rieši integrácia s Apple HomeKitom a aplikácie, ktoré sú schopné reagovať napríklad na vašu polohu. Na jednoduchosť a rýchlosť stlačenia vypínača to však stále nemá. Nehovoriac o situáciách keď sa vám smartfón vybije. Ďalším problémom môže byť, ak používate viac aplikácií naraz – občas nám aplikácia nefungovala, kým sme nevypli tú predošlú. Pri viacerých pripojených zariadeniach je situácia ešte zložitejšia. Výsledkom konfliktu medzi aplikáciami zrejme bola aj situácia, keď sme odišli z bytu s vypnutými svetlami, no vrátili sme sa do rozsvieteného bytu, aj keď sme s aplikáciami cez deň nepracovali.

Žijeme v dobe, keď je smartfón pre väčšinu ľudí prvou aj poslednou vecou, s ktorou cez deň pracujú. Vypnutie svetiel priamo z vašej postele je preto vecou, ktorá neomrzí. Na túto funkciu však existujú oveľa lacnejšie a menej sofistikované alternatívy, napríklad diaľkové ovládanie na zásuvky za pár eur. Na druhej strane, s nimi nemôžete prekvapiť svojich spolubývajúcich tým, že im zapnete svetlo na diaľku, napríklad z práce. Prekvapené reakcie a obavy z duchov, keď to vyskúšate po prvý raz, stoja za to.

Philips Hue

Pred nákupom je určite dobré zvážiť aj to, či doma máte vhodné svetlá. Efekt Philips Hue dosť závisí od typu svetla, napríklad či svieti do stropu alebo ide o lampu na čítanie. Taktiež sa vám môže stať, že si uvedomíte, že žiadne svetlá na klasické žiarovky v domácnosti nemáte. To bol náš prípad, keď sme chceli testovať Philips Hue v druhej domácnosti. V takom prípade by sme odporúčili zvážiť nákup samostatných svetiel, ktoré má Philips tiež v ponuke. Síce sme nemali možnosť ich otestovať, no myslíme si, že efekt môže byť ešte zaujímavejší. Na stránkach Philips Hue nájdete aj žiarovky s inými závitmi, no s ich dostupnosťou u nás môže byť problém.

Verdikt

Ak chcete do svojho domova pustiť trochu budúcnosti, máte doma vhodné svetlá a cena 199 eur nie je prekážkou, svetlá Philips Hue vám prinesú veľa radosti. Vhodné sú aj ako vianočný darček na poslednú chvíľu, najmä pre “geekov”, ktorým nebude chýbať jednoduchosť a rýchlosť klasických vypínačov, ale naopak budú mať radosť z vychytávok, ktoré pre Philips Hue objavili. Zároveň však v súčasnosti Philips Hue nie je niečím, bez čoho by ste nemohli žiť, a systém má pred sebou ešte dlhú cestu, kým sa bude dať odporúčiť aj pre širšiu verejnosť.

Zaujímavou alternatívou, najmä ak dokážete žiť bez farebných svetiel, s nižšou vstupnou investíciou, môže byť Philips Hue Lux Starter Pack, ktorý za polovičnú cenu, 99 eur, ponúka dve žiarovky s teplým bielym svetlom. Systém Philips Hue podporuje až 50 pripojených svetiel, takže nie je problém jednotlivé svetlá kombinovať a postupne ich rozšíriť v celej domácnosti. Samotná ďalšia farebná žiarovka vás bude stáť 59 eur.

Philips Hue

Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti Comm s.r.o.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?