Recenzia: Apple iPad Pro

Keď pred takmer šiestimi rokmi Steve Jobs predstavil prvý iPad, názory naň sa líšili. Niektorí ho oslavovali ako revolúciu osobných počítačov, ostatní ho zas ihneď odpísali len ako zväčšený iPod Touch. Prešlo päť rokov a iPady sú rýchlejšie a tenšie ako kedykoľvek predtým, samotný koncept sa však za tú dobu vôbec nezmenil. Tablet ostáva viac menej tým istým, čím bol pri svojom vzniku – prevažne periférnym zariadením po boku Macu a iPhonu.

Jobsom vysnívaná budúcnosť, v ktorej budú nákladné autá z trhu pomaly vytlačené rýchlejšími a kompaktnejšími vozidlami tu zatiaľ nie je – ľudia používajú oboje. So saturáciou trhu sme mohli spozorovať skôr iný jav. Predaje iPadov sú po počiatočnom boome na historickom minime a nikto si zatiaľ nie je celkom istý, akým smerom sa bude uberať ich budúcnosť. Spoločnosti ako Microsoft ju vidia v hybridných zariadeniach, ktoré kombinujú desktopový operačný systém s odnímateľným dotykovým displejom, Apple na druhej strane razí cestu svojim plne mobilným iOS.

Najnovší počin spoločnosti, iPad Pro, bojuje na viacerých frontoch zároveň. Je veľkým iPadom pre masy, no zároveň sa tvári ako nástroj pre kreatívnych profesionálov, rád by taktiež zaujal ako pojazdná kancelária na cesty, či ako náhrada klasického notebooku. Po dlhšom čase je ale niečim, čo má konečne potenciál posunúť celú kategóriu produktov vpred.

Pre koho je nový iPad Pro určený? Ako sa veľkosť jeho displeja prejavila v každodennom používaní? Ako je na tom v porovnaní s menšími iPadmi a MacBookmi? To všetko a viac sa dočítate v našej detailnej recenzii. Len na serveri MacBlog.sk.

Obsah:

  1. Dizajn a konštrukcia
  2. Displej
  3. Audio
  4. Výbava
  5. Hardvér
  6. Softvér a iOS 9
  7. Klávesnica
  8. Príslušenstvo
  9. Kapacita a cena
  10. Využitie
  11. Resumé


ipad-pro-recenzia11

Dizajn a konštrukcia

Prvý iPad Mini bol pre tablet od Applu v mnohých ohľadoch zlomovým bodom. Nielenže predstavoval nový typ zariadenia v portfóliu spoločnosti, priniesol taktiež zásadnú zmenu v jej dizajnovom smerovaní. Zredukovanie váhy, hrúbky a rámikov okolo displeja urobilo z Mini lákavé zariadenie, aj napriek na svoju dobu zastaralým špecifikáciám.

Z iPadu Mini rok na to vzišiel iPad Air a následne Air 2, ktoré sú po dizajnovej stránke prakticky jeho zväčšeninou. A takisto je aj iPad Pro zväčšeninou minuloročného iPadu Air. Zachované boli všetky známe vizuálne prvky – úzke rámiky po boku displeja, brúsené hliníkové okraje a minimum tlačidiel. Okrem zamykacieho tlačidla na hrane a home buttonu so zabudovaným Touch ID tu nájdeme už len ovládanie hlasitosti. Novinkou sú však dva páry stereo reproduktorov a nový Smart Connector na pripojenie klávesnice. Podobne ako pri iPade Air 2 a Mini 4 však chýba hardvérový prepínač tichého režimu/orientácie obrazovky.

ipad-pro-recenzia5

S narastajúcou uhlopriečkou je fyzický rozdiel medzi Pro a Air oveľa markantnejší, ako pri dvojici Air a Mini. 12,9-palcový displej iPadu Pro je skutočne masívny. Tablet je o niečo väčší ako dva iPady Mini položené vedľa seba a svojou veľkosťou sa tak doťahuje na obrazovky 13-palcových MacBookov. iPad Pro preto pôsobí ako displej MacBooku oddelený od zvyšku jeho tela, no napriek tomu má od bežného laptoptu či tabletu pomerne ďaleko. Ide o celkom nový typ zariadenia.

Väčší displej si vyžaduje držanie v dvoch rukách, no ani vtedy nejde o ideálnu polohu. Najlepšie sa s iPadom pracuje keď ho máte opretý, či už o stehná, kolená, alebo hranu stola. Skvele sa s ním robí aj za stolom, keď si ho podopriete stojanom a s externou klávesnicou je celkom použiteľný aj vo vertikálnej polohe, ako náhrada notebooku. Chýbajúci trackpad však vyžaduje neustále siahanie rukou na displej, čo nie je práve najpohodlnejšie riešenie.

ipad-pro-recenzia15

Hrúbka & váha

Napriek svojej veľkosti mi tablet neprišiel príliš ťažký. S váhou 713g je na tom veľmi podobne ako úplne prvá generácia iPadu. Kvôli väčšej ploche je však držanie v jednej ruke po dlhú dobu takmer nemožné. To isté platí aj o polohe na výšku, vtedy sa najviac prejavuje nadmerná veľkosť zariadenia a miestami máte pocit, že zariadenie vám čo chvíľa vyletí z rúk.

V rámci daných možností je však rozloženie váhy celkom priaznivé, o čo sa zaslúžila aj minimálna hrúbka zariadenia – tá dosahuje len 6,9 mm. Ide síce takmer o milimeter viac ako pri menších modeloch Air 2 a Mini 4 (6,1 mm), no vzhľadom na obrovský displej ide o celkom úctyhodné rozmery.

Aj napriek pomerne nízkej hrúbke však zariadenie pôsobí veľmi pevne, čo znamená, že pri cestovaní sa nemusíte báť hodiť ho len tak do batohu. O kvalite použitej hliníkovej konštrukcie sa taktiež nemá cenu rozpisovať – Apple je v tomto smere jedným z popredných výrobcov nielen na poli smartfónov a laptopov, ale aj tabletov.

Tak ako predošlé modely, aj iPad Pro sa predáva v troch farebných prevedeniach – striebornej, zlatej a vesmírnej šedej. Tí, čo očakávali ružovú si však zrejme budú musieť počkať na druhú generáciu.


ipad-pro-recenzia12

Displej

Najhlavnejšou devízou iPadu Pro je obrovský, 12,9-palcový Retina displej s rozlíšením 2732×2048 pixelov. A je skutočne krásny. Držať ho v ruke je len vďaka jeho čistej veľkosti úplne iný zážitok ako držať v ruke menšie tablety, alebo podobne veľké laptopy. Všetko je oveľa pohlcujúcejšie – od fotiek, videí a hier, až po webstránky a obľúbené knihy. Rovnako ako v prípade minuloročného iPhonu 6 Plus, aj iPadu zväčšenie uhlopriečky bezpochyby prospelo. Vďaka nej sa na obrazovku zmestí viac potrebného obsahu – či už textu, mailov, obrázkov, alebo aplikácií.

Nie je náhodou, že displej iPadu Pro dosahuje na šírku presne 2048 obrazových bodov – rovnaký počet, aký má iPad Air na výšku. V horizontálnej polohe tak môžete na iPade Pro s ľahkosťou otvoriť dve plné tabletové aplikácie bok po boku.

ipad-pro-recenzia14

Na veľkosti záleží

Čo sa týka samotnej kvality displeja, tá je zhruba porovnateľná so zvyškom Apple portfólia. IPS panel s LED podsvietením a prirodzeným farebným podaním je u spoločnosti viacmenej zlatým štandardom a inak to nie je ani u najnovšieho iPadu. Oproti iPhonu 6 a iPadu Mini 2, ktoré sme mali k dispozícii na porovnanie, má však Pro výrazne chladnejšie, no zároveň o niečo výraznejšie farby.

Displej iPadu Pro je taktiež na svoju uhlopriečku veľmi ostrý. S hustotou 264 pixelov na palec prekonáva väčšinu laptopov na trhu a na oveľa menšej ploche ponúka dokonca viac zobrazovacích bodov ako 15-palcový Retina MacBook Pro. Pozorovacie uhly sú výborné a vďaka antireflekčnej vrstve je tablet, podobne ako Air 2 minulý rok, oveľa čitateľnejší na priamom slnku. Na férový test si však v tomto ohľade budeme musieť počkať do leta, nakoľko zamračené jesenné počasie je k displejom pomerne zhovievavé.

Audio

Roky boli reproduktory na iPadoch prehliadané. iPad Mini síce priniesol stereo zvuk, no vďaka umiestneniu na spodok zariadenia bol ich potenciál značne obmedzený. Repráky okrem toho vyžadujú dostatok fyzického priestoru, ktorý mobilné zariadenia jednoducho nedokážu poskytnúť. Alebo áno?

S väčšími uhlopriečkami displejov ide ruka v ruke aj viac priestoru na vnútorné komponenty, napríklad batériu. iPady však nikdy s batériou problém nemali a inak to nie je ani u modelu Pro. Apple sa tak rozhodol s “prebytočným” priestorom urobiť niečo zaujímavé.

ipad-pro-recenzia6

iPad Pro obsahuje hneď štyri obrovské reproduktory uložené v jednotlivých rohoch zariadenia, ktoré tak zabezpečujú stereo reprodukciu v každej polohe tabletu. Repráky sú pritom jednoznačne najväčším prekvapením iPadu Pro – ako sa inžinierom z Cupertina podarilo z necelých 7 mm hliníku a skla vyťažiť tak hlasný a čistý zvuk je mi doteraz záhadou.

Preč sú nepríjemné plechové výšky a sotva počuteľné basy predchádzajúcich modelov. Reproduktory sú vyrovnané vo všetkých frekvenciách a aj keď pre mnohých určite nenahradia kvalitné slúchadlá, sú viac než vítaným zlepšením. V spojení s priestrannou obrazovkou je tak iPad Pro dokonalou multimediálnou mašinou. Zvuk dodáva hraniu hier, sledovaniu YouTube videí, či dokonca celých filmov a seriálov, úplne nový rozmer.

Stereo efekt je vďaka rozmiestneniu jednotlivých reproduktorov naozaj pozoruhodný a zároveň nehrozí, že ho pri držaní na ležato zakryjete dlaňou tak, ako sa to stávalo pri predošlých modeloch.

iPad dokonca inteligentne využíva dáta získané zo zabudovaného akcelerometra a automaticky tak upravuje zvukový prejav na základe orientácie tabletu. Dvojica horných reproduktorov v každej polohe produkuje väčšinu zvukového spektra, zatiaľ čo dva spodné slúžia ako dodatočné subwoofery. Šikovné.


ipad-pro-recenzia7

Výbava

Fotoaparát

Zadný iSight fotoaparát je identický ako ten v iPade Air 2 z minulého roku. To znamená, že ide o významné zlepšenie oproti staším iPadom, stále však značne zaostáva aj za ročnými iPhonmi. 8-megapixelovému modulu opäť chýba blesk, no za dobrých svetelných podmienok robí celkom decentné snímky. Samozrejmosťou je aj video záznam, no ten je narozdiel od iPhonu 6s obmedzený len na 1080p. Prítomné je taktiež Slo-mo so 120 snímkami za sekundu.

Problém sa však nachádza skôr vo veľkosti samotného zariadenia. Na svete asi neexistuje väčší a krajší hľadáčik, no používať iPad Pro ako reálny fotoaparát nie je dobrý nápad. A nielen kvôli problematickej ergonómii. Už pri 10-palcových iPadoch bolo fotenie nimi dosť zvláštne, no s obrovským Pro je to priam komické.

ipad-pro-recenzia2

Foťák ale môže prísť veľmi vhod napríklad na digitalizáciu dokumentov pomocou aplikácií na skenovanie, no kreativite sa tu medze nekladú. Apple vo svojich propagačných videách ukazuje športových trénerov, ktorí fotoaparát iPadu využívajú na analýzu pohybov svojich zverencov. App Store ponúka množstvo ďalších kreatívnych aplikácií a sme tak napriek všetkému radi, že Apple zakomponoval foťák aj do väčšieho iPadu.

Sklamaním je však predná FaceTime kamera, ktorá má v tablete nepochybne väčšie využitie ako tá zadná. Jej rozlíšenie totiž zostáva na slabých 1,2 megapixeloch – opäť zamrzí absencia vylepšenej kamery z iPhonu 6s. Menším nedostatkom môže byť taktiež jej umiestnenie na vrchu zariadenia, pri videotelefonovaní v horizontálnej polohe – napríklad na stole – vás bude totiž snímať z divného bočného uhla.

Touch ID

Prítomný je aj snímač odtlačkov prstov Touch ID, no rovnako ako v prípade foťáku ide o identický komponent ako u predošlého modelu. Bohužiaľ tak chýba superrýchly snímač druhej generácie, ktorý nájdeme v iPhone 6s. Na druhej strane je Touch ID pod rovnakým systémom (iOS 9.1) citeľne rýchlejšie ako v staršom iPhone 6, na čom má pravdepodobne zásluhu výkonnejší čip vo vnútri.

Konektivita

iPad Pro tradične podporuje všetky moderné typy bezdrôtového spojenia. Prítomné je tak dvojkanálové Wi-Fi (802.11a/b/g/n/ac) a Bluetooth 4.2, najdrahší model poskytuje aj mobilné pripojenie pomocou SIM karty operátora. Samozrejmosťou je podpora sietí štvrtej generácie LTE a v prípade Cellular modelu aj zabudované GPS.

Hardvér

Nie je prekvapujúce, že iPad Pro je najvýkonnejším iOS zariadením vôbec. Prekvapujúce však je, kam až sa táto platforma za ostatné roky dopracovala. A nemalú zásluhu na tom majú vlastné dizajny ARM čipov, ktoré Apple začal používať s predstavením iPhonu 4 v roku 2010. Každým rokom sa mu pritom darilo posúvať hranice tejto mobilnej architektúry ďalej a ďalej, až sme sa napokon dostali k tohtoročným čipsetom A9. A možno sme sa dočkali zlomového bodu.

iPad Pro je totiž výkonné monštrum. Jeho dvojjadrový A9X čip s taktom 2,25 GHz hravo prekonáva väčšinu bežných laptopov na trhu a doťahuje sa aj na vyššiu ligu – Core i5 procesory v MacBookoch Pro, či v hybridnom Surface Pro 4. Aj keď o relevantnosti multi-platformových benchmarkov sa dá polemizovať, výsledky z populárneho testovacieho programu GeekBench hovoria sami za seba: hranica medzi tradičnou architektúrou od Intelu a mobilnými riešeniami od ARM nikdy nebola menšia.

iPad-Pro-charts.003 iPad-Pro-charts.001

Špeciálnu zmienku si zaslúži aj 12-jadrový grafický procesor, ktorý je nielen niekoľkonásobne rýchlejší ako akékoľvek iné iOS zariadenie, vo vybraných testoch dokonca prekonáva integrované grafické karty od Intelu, vrátane Iris Pro 5200 v najnovšom 15″ MacBooku Pro. Okrem toho ma celkom prekvapil aj systém odvádzania tepla. Tablet sa totiž na rozdiel od niektorých predošlých modelov nezvykne priveľmi zahrievať ani pri veľmi vysokej záťaži. Vďačiť za to treba zrejme kombinácii úsporného procesoru s rozsiahlym hliníkovým telom.

iPad-Pro-charts.008

Viac RAM

Apple nespal na vavrínoch ani čo sa týka pamäte a po rokoch konečne začal zvyšovať množstvo RAMky v iOS zariadeniach, začínajúc minulý rok s iPadom Air 2 a tento september s iPhonom 6s. Pro však ide ešte ďalej a oproti nim ponúka hneď dvojnásobok – 4 GB. To je veľmi vítanou zmenou, vďaka ktorej je opakované načítavanie aplikácií a predovšetkým internetových stránok v Safari viacmenej minulosťou.

iOS v tomto ohľade funguje trochu inak ako OS X, takže Safari ani napriek tomu nebude mať v pamäti permanentne otvorených gazilión stránok, no pri bežnej práci som s vypadávaním načítaného obsahu nezaznamenal žiadne problémy. Systém otvorené aplikácie načítava len zriedka, a aj keby, vďaka extrémne rýchlemu flashovému úložisku si to nestihnete ani poriadne všimnúť.

Batéria

Rovnako ako všetky iPady pred ním, aj Pro čo sa týka výdrže batérie dosahuje veľmi obstojné výsledky. Pri bežnom používaní, ktoré pozostáva zo surfovania po webe, pozerania videí, čítania článkov a úpravy dokumentov s ľahkosťou vydrží deklarovaných 10 hodín, no častokrát aj viac.

Na rozdiel od Macov, kde výdrž do veľkej miery závisí od zaťaženia procesora, batéria iPadu Pro bude slúžiť celý deň, bez ohľadu na to, čo na ňom budete robiť. Bonusom je už tradične výborný pohotovostný režim – iPad môžete nechať ležať v zásuvke kľudne aj týždeň a batérii ubudne sotva niekoľko percent.

Do budúcna

To všetko však vyvoláva pocit, že iPad Pro je na svoje použitie, a predovšetkým na svoj systém, až prirýchly. Aplikácií, ktoré by skutočne využili výkon tabletu je na App Store minimum a prácu s používateľským rozhraním zvláda aj s multitaskingom bez jediného zaváhania. Zdá sa, že pokrokový hardvér nového iPadu je opäť raz limitovaný jeho operačným systémom.

Presne to isté sme si však vraveli aj minulý rok pri iPade Air 2 a hľa, osem mesiacov na to sa objavil iOS 9 s pokročilým multitaskingom. A Air 2 bol chvíľu jediným modelom, ktorý nové funkcie podporoval. Je tak len na Appli a jeho softvérovej divízii, aby loptu v podobe iOS vykopli naspäť na hraciu plochu.

Jedným si však môžete byť istí už teraz – ak si dnes kúpite iPad Pro, minimálne najbližšie 3 až 4 roky bude stále patriť k výkonnostnej špičke iOS portfólia.

Softvér a iOS 9

Základným kameňom každého tabletu však nie je len hardvér. Rovnaký, ak nie väčší vplyv na finálny produkt a jeho zážitok z neho má zvolený softvér. iPad Pro beží na najnovšom systéme iOS 9.1, ktorý po dlhom čase obsahuje hneď niekoľko dôležitých vylepšení pre iPad. Ako teda vyzerá iOS na najväčšom displeji vo svojej histórii?

ipad-pro-recenzia-screen7

Multitasking

Keď Apple v júni predstavil Split view multitasking – vtedy exkluzívne pre iPad Air 2, išlo o veľmi vítané zlepšenie. Avšak až na obrovskej uhlopriečke iPadu Pro multitasking skutočne žiari. Aj keď systém samotný ostáva vo svojom základe tým istým ako vždy, možnosť otvoriť dve aplikácie bok po boku je tu skutočne kľúčová. iPad Pro podporuje tri rôzne spôsoby multitaskingu:

Prvým je Slide over, ktorý vyvoláte potiahnutím prsta z pravého okraja displeja v ľubovoľnej otvorenej aplikácií. V tenkom výsuvnom paneli sa vám tak zobrazí naposledy otvorená aplikácia, ktorá svojim používateľským rozhraním pripomína verziu pre iPhone roztiahnutú na výšku. Potiahnutím prsta z pravého horného okraja sa okno zmení na multitaskingový panel s ponukou všetkých podporovaných aplikácií zoradených podľa času otvorenia.

ipad-pro-recenzia-screen4

Zobrazenie Slide over je užitočné na rýchle nakuknutie do inej aplikácie – prekrýva totiž momentálne otvorenú aplikáciu, čím ju robí neaktívnou. Ak však chcete obe aplikácie zobraziť bok po boku v móde Split view, stačí ak vysunuté okno potiahnete ďalej. Tým sa obsah oboch aplikácií prispôsobí ich veľkosti. Dostupné sú pritom tri pomery zobrazenia – 2:1, 1:1 a 1:2.

Aplikácia na ľavo vždy predstavuje hlavné okno a aplikácia vpravo zase vždy to vysúvacie. Prepnutím aplikácie, či už pomocou ikony na ploche, alebo dvojitým stlačením home buttonu, sa tak vždy zmení len hlavná aplikácia vľavo.

ipad-pro-recenzia-screen5

Multitasking na iOS spočiatku vôbec nie je intuitívnou záležitosťou, nakoľko všetky úkony sú schované za gestami, ktoré sa treba naučiť. Akonáhle si však na ne zvyknete, zistíte, že práca s nimi je veľmi plynulá a zároveň sa drží svojej predpísanej logiky. Trochu problémové môžu byť jedine aplikácie, ktoré multitasking nepodporujú – tie sa vo výsuvnom paneli neukážu a pri prepnutí na ne sa zobrazia v klasickom móde na celú obrazovku.

Netreba zabúdať na tretie a veľmi užitočné zobrazenie, ktorým je Picture in Picture (Obraz v obraze). Akékoľvek video na internete, či v podporovanej aplikácii, môžete stlačením tlačidla minimalizovať do malého okna, ktoré sa bude vznášať naprieč celým systémom. Môžete pritom meniť jeho veľkosť, presunúť ho do jedného zo štyroch rohov, alebo úplne schovať mimo viditeľnej plochy.

ipad-pro-recenzia-screen6

PiP sa dá kombinovať s vyššie spomínaným multitaskingom, čiže naraz môžete mať teoreticky spustené až tri rozličné aplikácie. Vďaka väčšej obrazovke je pozeranie videa pôžitkom aj v maličkom okne, obzvlášť užitočná môže byť funkcia pri počúvaní hudby, či záberov z koncertov. Oficiálny YouTube klient síce obraz v obraze nepodporuje, ľahko ho však môžete nahradiť programom ako napríklad YouPlayer.

Aplikácie

Väčší displej iPadu znamená, že vývojári musia svoje aplikácie optimalizovať pre vyššie rozlíšenie, podobne ako pred tromi rokmi pri prechode na Retinu. Toto prechodné obdobie je však o niečo horšie, rozhranie totiž nie je iba rozpixelizované. Rovnako ako pri iPhone 6 minulý rok, nepodporované aplikácie sú roztiahnuté a obzvlášť na veľkom displeji iPadu Pro nevyzerajú práve najlepšie. Zobrazujú pritom rovnaké množstvo obsahu ako menšie iPady, čo je obzvlášť problematické pri klávesnici, na ktorej sa tak obtiažne píše.

Situácia však nie je taká zlá, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Veľká väčšina obsahu z App Store je už pripravená na väčšie rozlíšenie a funkcie v iOS 9. A k malej hŕstke neaktualizovaných aplikácií určite s ľahkosťou nájdete alternatívu.

ipad-pro-recenzia-screen1

Zväčšenie uhlopriečky však postavilo pred tvorcov softvéru aj celkom nové prekážky. Ako prispôsobiť iOS aplikácie na displej, ktorý svojou veľkosťou vchádza do teritória laptopov? Zopár vývojárov sa šance chytilo a ich aplikácie používajú špeciálne prispôsobené rozhranie, no z väčšej časti všetko ostalo po starom. A to platí aj o vstavaných aplikáciách od Applu, ktoré oproti menším iPadom okrem veľkosti neponúkajú nič navyše.

Sem tam sa vyskytne výnimka ako napríklad zobrazenie mesačného náhľadu v notifikačnej lište, no takéto prípady sú ojedinelé. Ikony na ploche sú stále umiestnené v mriežke 5×4 s veľkými medzerami medzi sebou, aplikácie ako Nastavenia a Správy obsahujú množstvo nevyužitej bielej plochy a ku skratkám v ovládacom centre by určite nezaškodilo pridať zopár ďalších možností. Celkovo je na iOS vidieť, že bol dizajnovaný pre 10-palcové zariadenia a Apple nevenoval jeho optimalizácii priveľmi pozornosti. A to je škoda.

Klávesnica

Čomu ale rozsiahlejší displej jednoznačne prospel je virtuálna klávesnica. Tá nabrala na rozmeroch a po novom má takmer rovnaké rozloženie ako fyzické klávesnice na Macoch. To znamená, že pribudol horný alfanumerický rad, dedikovaný Tab a Caps Lock a tiež dodatočné znaky a symboly po bokoch. Z nejakého dôvodu však aj slovenská verzia obsahuje podlhovastý Enter, narozdiel od jej hardvérovej verzie na európskych Macoch.

Rovnako nepochopiteľné sú klávesy pre voľbu ďalších znakov a zmeny jazyka, ktoré sú presne opačne ako na klávesnici regulérneho iPadu. Spočiatku si tak treba na softvérovú klávesnicu trochu zvykať, v prípade, že používate aj ostatné Apple zariadenia, vás však odlišné rozloženie bude mýliť stále.

ipad-pro-recenzia-screen2 ipad-pro-recenzia-screen3

Ak si však odmyslíme vyššie uvedené nedostatky, píše sa na nej celkom dobre. Softvérová klávesnica je skvelá na odpovedanie na emaily, správy, alebo rýchle spisovanie poznámok, kvôli chýbajúcej odozve tlačidiel je však na písanie dlhších textov nepraktická. Po necelom týždni strávenom len s iPadom Pro sa popravde človek už nevie dočkať na to, ako opäť vytiahne MacBook.

Ďalšou nevýhodou je fakt, že klávesnica je použiteľná len ak máte iPad opretý o pevný povrch. Vďaka veľkosti zariadenia je priam nemožné ho pri písaní držať v rukách, klávesnica sa taktiež z nejakého dôvodu nedá rozdeliť na dve menšie časti, tak ako to bolo možné pri predošlých modeloch. Ak ste teda zvyknutí na svojom iPade písať palcami, Pro vás nepoteší.

Palec hore si ale zaslúži geniálna funkcia predstavená ako súčasť iOS 9, ktorá z plochy klávesnice spraví virtuálny trackpad. Stačí, ak na nej podržíte dva prsty. Ťahaním po klávesnici tak môžete ovládať kurzor na požadované miesto v texte, dvojitým ťuknutím ho označíte. Rýchle, ľahké a praktické.

Príslušenstvo

Dôležitou súčasťou nového iPadu je dodatočné príslušenstvo, ktoré k nemu Apple ponúka – Apple Pencil a Smart Keyboard. Kvôli slabej dostupnosti oboch periférií na našom trhu sme ich však bohužiaľ nemali možnosť otestovať. Prinášame tak aspoň ich krátke zhrnutie a ohlasy zo zahraničia.

iPadPro_Pencil-Hand-PRINT

Apple Pencil

Náreky, že Steve Jobs sa kvôli predstaveniu stylusu obracia v hrobe nie sú na mieste. iPad Pro ho totiž na svoje ovládanie nepotrebuje – Pencil je určený výhradne na kreslenie, skicovanie a grafické úpravy. Apple neignoruje rozsiahlu komunitu grafikov a nadšencov a po dlhom čase konečne prináša svoje vlastné riešenie a zároveň akúsi odpoveď na tablety ako Surface Pro, ktoré stylusy podporujú už dávno.

A aká teda je ceruzka od Applu? Väčšina recenzií zo zahraničia je veľmi pozitívna. Zhodujú sa, že Pencil je najpresnejším stylusom na trhu a svojim dizajnom a povrchovou úpravou veľmi blízko emuluje klasickú ceruzu. Využíva na to kombináciu zabudovaných senzorov, Bluetooth konektivity a samotného displeja iPadu. To znamená, že Pro je v súčasnosti jediným zariadením, na ktorom môžete stylus použiť – fungovať nebude ani na starších iPadoch, ani na tabletoch iných značiek.

applepencil1-800x51

Pencil sa dobíja prostredníctvom Lightning konektoru, či už priamo z tela iPadu, alebo pomocou pribaleného adaptéru. Zabudovaný akcelerometer dokáže rozpoznať polohu stylusu, vďaka čomu ho môžete použiť napríklad na tieňovanie. Využitie však bude závisieť na jednotlivých aplikáciách – okrem vstavaných Poznámok je podporovaný populárny Paper, pokročilejší Procreate, ale aj mobilné verzie Photoshopu od Adobe.

Apple Pencil sa u nás predáva za 109 €, čo nie je práve najmenej. Ide však o zatiaľ najpraktickejšie využitie veľkej plochy, ktorú ponúka displej iPadu Pro a bude zaujímavé sledovať, či ju v budúcnosti budú podporovať aj menšie modely.

Smart Keyboard

Smart Keyboard

Druhou perifériou je kombinácia klasického Smart Coveru a hardvérovej klávesnice, ktorú Apple nazýva Smart Keyboard. S cenou 169 amerických dolárov už ide o celkom drahú srandu, ktorá navyše na slovenskom trhu zatiaľ ani nebude dostupná – klávesnica sa v súčasnosti predáva len v Amerike s americkým rozložením kláves. Prvé recenzie taktiež naznačujú, že o veľa neprichádzame.

Zaujímavejší ako samotná klávesnica je však spôsob, akým je k iPadu pripojená. Apple totiž na bočnú stranu tabletu umiestnil nový port, ktorý nazýva Smart Connector. Ide o magnetický konektor, ktorý dokáže medzi príslušenstvom a iPadom prenášať nie len dáta, ale aj energiu. Pripojené klávesnice tak nemusíte bezdrôtovo párovať a ani ich dobíjať, či vymieňať batérie.

ipad-pro-recenzia8

Najlepšie na tom je, že Smart Connector je plne k dispozícii výrobcom príslušenstva. Logitech napríklad už stihol vyrobiť vlastnú Create klávesnicu, ktorá dokonca ponúka podsvietené klávesy.

Kapacita a cena

S iPadom Pro to Apple, čo sa týka štandardných konfigurácií, trochu zamiešal. Po novom sa tablet predáva len v troch verziách.

Tá základná ponúka 32 GB úložiska a jej cena začína na 899 €. Vyšší model vyskočil až na 128 GB, no zaplatíte zaň 1079 €. Ak však chcete mobilné pripojenie so slotom na SIM kartu, táto možnosť je dostupná iba v najvyššom 128 GB Cellular modeli za 1229 €.

Väčšine bežných používateľov iPadu bude zrejme stačiť základná verzia, obzvlášť ak na tablet nepotrebujete ukladať veľké množstvo hudby, filmov a hier. Ak vám to však nebude stačiť, budete si musieť priplatiť takmer dve stovky za model s vyše trojnásobnou pamäťou. Zamrzí taktiež absencia cellular modelu s menším úložiskom.

Využitie

Na čo je však iPad Pro dobrý? Na všeličo. iPady už od svojho vzniku evokovali prázdne plátno, ktoré čaká na to, až ho niečim zaplníte. Niekto na ňom číta knihy, niekto pozerá filmy, niekto hrá hry, niekto surfuje po webe, organizuje život, kreslí, tvorí hudbu, píše eseje, či upravuje fotky.

To všetko robí iPad Pro veľmi dobre. Úplne to isté však dokáže aj menší Air 2, alebo dokonca kompaktný Mini 4. Pro je ale väčší, výkonnejší a drahší a ak je iPad vašou primárnou platformou, určite stojí za zváženie.

ipad-pro-recenzia9

Vie však nahradiť laptop? Nie. Aspoň nie dnes. iOS je stále príliš limitovanou platformou na to, aby dosiahol flexibility MacBooku. Veľa pozornosti a kritiky na seba po predstavení iPadu strhol taktiež jeho mobilný systém – Apple totiž odmieta zlúčiť svoje dve platformy a priniesť OS X aj na dotykové zariadenia. Na druhej strane sa mu to však ani nedá vyčítať, rozhranie OS X jednoducho nie je optimalizované na dotyk. Znamená to ale, že s plnohodnotnými aplikáciami ako Photoshop sa môžete rozlúčiť.

iOS verzus OS X

V rámci testovania som sa iPad Pro snažil použiť ako svoj hlavný pracovný nástroj. Dá sa to. Ale je to praktické? Kvôli absencii súborového systému je práca s obrázkami a ich nahrávanie do redakčného systému náročné a zdĺhavé. Softvérová klávesnica je na dlhodobejšie písanie nepoužiteľná a s dokovacou klávesnicou tablet nie je omnoho lepší ako MacBook Air.

Súčasný stav iOS pritom často predstavuje neustále hľadanie vhodnej aplikácie na zjednodušenie, či umožnenie funkcionality, ktorá je v laptope otázkou niekoľkých jednoduchých klikov. Čo je škoda, pretože hardvér iPadu Pro je na skvelej úrovni a zariadenie si vďaka tomu priam prajete chytiť do ruky a začať používať.

To však nemusí znamenať, že pre vás to fungovať nebude. Známy Apple bloger Federico Viticci z MacStories používa na rovnakú činnosť výhradne svoj iPad a ako hlavné zariadenie si ho už niekoľko rokov len pochvaľuje. iPad aj naďalej ostáva špecifickým zariadením ponúkajúce zážitok, ktorý laptop a veľký telefón jednoducho nenahradia. Okrem toho je v porovnaní s MacBookom omnoho mobilnejší, menej komplexný, vydrží dlhšie a na internet sa s ním pripojíte kdekoľvek.

Čoraz viac to vyzerá tak, že iPad pre mnohých ľudí naozaj predstavuje budúcnosť. Tá budúcnosť tu však nie je teraz a nemusí tu byť ani zajtra, ani o týždeň. Uvidíme o ďalších päť rokov jeho existencie.

ipad-pro-recenzia1

Resumé

Zatiaľ čo iPad Air, či dokonca Mini, si ako doplnok svoje využitie nájde takmer u každého, to isté sa nedá povedať aj o ich väčšom bratovi. Apple však tentoraz vytvoril iPad, ktorý si prezývku Pro zaslúži. Ani nie tak pokročilejšou výbavou – to sa môže každým dňom zmeniť – ale skôr svojou veľkosťou a cenou.

Pro neznamená, že tablet dokáže nahradiť váš terajší pracovný nástroj – aj keď s Apple Pencil to pre mnohých ľudí bude skutočnosťou. Pro je pre ľudí, ktorým iPad ako zariadenie v jeho súčasnej podobe vyhovuje, no chceli by ho posunúť na vyšší level.

Niet pochýb, že iPad Pro je najlepším a najvybavenejším iPadom vôbec, stojí však takmer dvojnásobok doterajšej vlajkovej lode. Dať 900 eur za glorifikovanú čítačku kníh a prenosné kino do postele sa neoplatí, ak je však váš terajší iPad niečim viac, než len doplnkom k laptopu, alebo jednoducho hľadáte praktické zariadenie na cesty a ste zmierení s limitmi, ktoré iOS prináša, iPad Pro stojí minimálne za vašu pozornosť.

iPad Pro si môžete zakúpiť v predajniach iStores v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach, Trnave a Poprade.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.