Pripravuje Apple revolúciu v digitálnej fotografii?

Denne si môžete prečítať o rôznych patentoch technologických firiem. Niektoré sú úplne bežné a nudné, iné viac či menej zaujímavé, a ďalšie majú ochrániť patent, prípadne neskôr na ňom ešte zarobiť. A potom sa raz za čas sa objaví niečo nenápadné, čo môže znamenať revolúciu.

Mobilné telefóny sa stali veľmi obľúbenými pre zhotovovanie fotografií. Vieme, že Apple sa dokonca štatisticky môže pochváliť tým, že najviac fotografií denne vzniká práve iPhonmi. Okrem kompaktných rozmerov, jednoduchosti používania oproti zrkadlovke, je to aj zvyšujúcou sa kvalitou fotografií vytvorených s iPhonom. Patentový úrad v Spojených štátoch amerických teraz spoločnosti Apple uznal patent na 3-senzorový fotoaparát, ktorého optika má rozdeliť tri farebné zložky svetla. O čo vlastne ide?

Zdroj: Flickr

Všeobecne prevláda mylný názor, že fotoaparát s rozlíšením snímača 12 MPx má rozlíšenie naozaj 12 MPx. Ale ako to je v skutočnosti?

Snímače digitálnych fotoaparátov sú farboslepé. Vedia rozpoznať iba intenzitu svetla, ale nepoznajú jeho farbu. V roku 1976 tento problém vyriešil zamestnanec spoločnosti Eastman Kodak, vynálezca Bryce Bayer. Riešenie je jednoduché – použitie farebného filtra, od vtedy známeho ako bayerova maska. Nad štyrmi susediacimi pixelmi je umiestnená farebná štvorcová maska tvorená jedným červeným filtrom prekrývajúcim jeden pixel, jedným modrým filtrom prekrývajúci druhý pixel, a dvomi zelenými filtrami, ktoré prekrývajú ďalšie dva pixely. To, že je zelený filter dvakrát početnejší ako modrý alebo červený vyplýva z napodobnenia videnia farieb ľudským okom, ktoré je dvakrát citlivejšie na zelené spektrum.

Bayerova maska

Zdroj: Wikipedia

Takto usporiadaná bayerova maska (Fujifilm používa istú modifikáciu) a toto rozloženie filtrov nad pixelmi sa používa dodnes (aj Canon, Nikon). Výsledkom je farebná fotografia, kde štyri pôvodné čiernobiele pixely slúžia na určenie jedného RGB pixelu – teda 12 MPx fotoaparát vo výsledku používa iba 3 MPx, zvyšok je dotvorený interpoláciou.

Patentový úrad uznal Applu prihlášku na trojsenzorový fotoaparát, ktorý, ak sa to podarí, bude znamenať nevídanú revolúciu v digitálnej fotografii. Môžeme sa tešiť na skutočne vyššie rozlíšenie, vyšší dynamický rozsah a ďalšie novinky. Skutočnou výzvou bude zmestiť sa s touto technológiou do tak malých rozmerov mobilného telefónu. Aj teraz, pri stenšovaní iPhonu 6 sa mohol Apple presvedčiť, že fyzika nepustí, a objektív samotný, ani jeho vzdialenosť od snímača, sa nedajú zmenšovať donekonečna. Viac o patente nájdete na stránkach AppleInsider.

Apple patent
komentárov
  1. Nic prevratneho rozklad svetla cez dichronicke zrkadla sa pouziva od vzniku farebnej kamery apple zasa raz objavil ameriku :D

    0
    0
  2. tazko povedat, vieme, ze apple nevymyslel mys, nevymyslel dotykove obrazovky, ani hudobne prehravace … a predsa vieme, ako to dopadlo :)
    sam som zvedavy

    0
    0
  3. pokial v tom nebude aspon 35mm plnoformatovy snimac a 35mm vysokosvetelny, tak to nema ziaden vyznam a ziaden prevrat sa nekona.. jedine, ze by to vyzriesili nejak inak :-D

    0
    0
  4. Veľmi odvážne tvrdenia hlavne čo sa týka “snímačov digitálnych fotoaparátov”. Celkom tak to nie je ale to je na veľmi dlhú debatu:-)

    0
    0
  5. Palec ma pravdu. v Apple objavuju Ameriku a ti co o tom nic nevedia sa idu pokakat z toho aki su v Cupertine skveli vynalezcovia
    i taky chip od Foveon je v niektorych fotoaparatoch na trhu uz nejaky ten rok. vlastne pomaly to bude uz 15 rokov. preco ste od radosti nevyskakovali vtedy ked s tym prisli jeho skutocni vynalezcovia?
    takze skutocne nic prevratneho od Apple, jedine to, ze by nieco podobne mohlo byt pouzite v smartphone

    0
    0
  6. Paci sa mi, ako vyuzili zrkadlo, cim budu moct pracovat s vacsimi ohniskovymi vzdialenostami. A v clanku je vazna chyba, 12MPx je 12MPx a nie (12/4) teda 3 MPx s dopocitavanim interpolacie.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.