Pred 10 rokmi: prvý iTunes telefón

Pred desiatimi rokmi, 7.septembra 2005 Apple spolu s Motorolou predstavil hudobný telefón, ktorý verejnosť už dlho očakávala. Do dejín sa zapísal ako jeden z najhorších telefónov, na ktorom gigant z Cupertina spolupracoval. Nebojte sa, nebol to ešte iPhone ale bol to iTunes telefón z názvom Motorola ROKR, ktorý ponúkal integráciu hudobnej služby iTunes a úzke prepojenie s počítačmi Mac. Telefón mal viacero nepochopiteľných obmedzení. Mohli ste si uložiť len 100 skladieb, aj keď podporoval pamäťové karty až do veľkosti 1 GB.

Pred 10 rokmi prvý iTunes telefón_01

ROKR vyvýjala len Motorola a Apple poskytol softvérovú podporu pre iTunes. Po prezentácii verejnosť nemohla veriť vlastný očiam, väčšine sa telefón nepáčil. Odborná tlač taktiež nešetrila kritikou a telefónu dala prezývku STINKR (stink z angličtiny smrad). Celkové zlyhanie konceptu, že za vývoj telefónu bude zodpovedný iný výrobca a Apple bude pracovať len na softvérovej podpore, bolo pre Apple veľkým ponaučením do budúcnosti.

Vo vedení spoločnosti padlo rýchlo rozhodnutie, že v takto dôležitých projektoch sa nemôžu spoliehať na iných partnerov. Steve Jobs sa už vtedy obával, že mobilné telefóny s prehrávačom hudby budú veľkým konkurentom pre iPody a ohrozia ich prekvitajúci biznis. Bolo teda jasné, Apple potrebuje svoj vlastný telefón. V tej dobe už Apple pracoval na vlastnom koncepte mobilného telefónu a tento neúspech ho donútil značne rozšíriť vývojové práce na tomto projekte. Už za menej ako jeden a pol roka predstavil Steve Jobs prvý iPhone. Ktovie aký by bol dnes, keby Motorola ROKR nebola taký prepadák.

Pár detailov o Motorole ROKR: predávať sa začala za v USA za 249,99 dolárov s dvojročnou viazanosťou. Telefón podporoval frekvencie  GSM/GPRS (850/1800/1900 MHz), mal 1,9-palcový displej s rozlíšením 176 x 220 pixelov , ktorý zobrazoval 260 000 farieb. Na jedno nabitie vydržal 9 hodín telefonovania a mal VGA fotoaparát a Bluetooth. K počítaču sa dal pripojiť prostredníctvom USB portu. V balení bola 512 MB SD karta, maximálna podporovaná veľkosť kariet bola 1 GB.

Pred 10 rokmi prvý iTunes telefón_02

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.