Porovnanie hudobných služieb

Spolu s digitálnymi hudobnými súbormi sa rozšírilo aj ich nelegálne sťahovanie a pirátstvo. So službami ako bol Napster alebo s peer-to-peer sieťami hudobné vydavateľstvá nedokázali držať krok a bojovať s nelegálnou distribúciou obsahu.

Avšak vďaka lacným alternatívam sa nelegálne sťahovanie možno dostáva do úzadia a veľa používateľov prechádza práve k online streamovaniu hudby. Za malý mesačný poplatok, rádovo okolo 6 eur máte neobmedzený prístup k celej hudobnej knižnici daného poskytovateľa, ktorá má niekoľko desiatok milónov skladieb. Môžeme to porovnať k all you can eat, počúvate všetko a koľkokrát chcete bez žiadnych obmedzení, stačí byť pripojený k internetu. Prípadne ak nebudete online, môžete si vaše obľúbené skladby, albumy alebo playlisty stiahnuť a počúvať aj bez pripojenia.

Dobrou správou je, že v súčasnej dobe je z čoho vyberať. Na našom území poskytujú svoje služby všetci veľkí hračí na poli online streamovania hudby. Či si už vyberiete Apple Music, Spotify, Deezer alebo Google Music máte zaručené, že nájdete obrovský katalóg hudby a playlistov, ktoré vám umožnia objaviť vždy niečo nové. A vďaka veľkej konkurencii môžeme očakávať cenovú vojnu prípadne nejaké tie služby navyše, aby sa jednotlivý poskytovatelia medzi sebou odlíšili. Jediný problém môže byť s výberom. My sme sa pozreli na tie najznámejšie a možno vám pomôžeme pri rozhodovaní,

Spotify

www.spotify.com

Spotify je jedna z prvých služieb poskytujúca streamovanie hudby. Táto švédska spoločnosť vznikla už v roku 2006. Jej hudobný katalóg obsahuje viac ako 30 miliónov skladieb a tiež milióny playlistov. Ponúka aplikáciu pre všetky hlavné mobilné aj desktopové platformy a taktiež aj web prehrávač. Aktuálne ju používa 75 miliónov používateľov, z toho 20 miliónov používa platenú premium verziu a je k dispozícii v 58 krajinách. Vďaka sociálnej integrácii s Facebookom nikdy nezmeškáte čo vaši priatelia počúvajú. Dokonca podporuje aj importovanie vašej hudobnej knižnice. Ale piesne zakúpene prostredníctvom iTunes nieje možné importovať, pretože sú chránené proti kopírovaniu, avšak aplikácia sa ich pokúsi vyhľadať vo vlastnej knižnici a nahradiť ich. Spotify nemá živé rádio. Namiesto toho si môžete vytvoriť vlastné stanice podľa svojich obľúbených interpretov, žánrov alebo albumov a služba sama nájde zodpovedajúe skladby, sú to v podstatne nekonečné playlisty.

Predplatitelia prémiovej verzie Spotify majú k dispozícii novinku Spotify Connect. Vďaka tejto funkcii môžete používať iPhone alebo iPad ako diaľkové ovládanie k Spotify, ktoré máte nainštalované na Macu. V aplikácii si len vyberiete kde chcete danú hudbu prehrávať a o všetko ostatné sa postará Spotify. Ide o ideálnu funkciu, keď máte napríklad Mac pripojený ku kvalitným reproduktorom, no jednoducho sa vám práve nechce vstať z gauča. Na iPhone môžete aj naďalej príjmať hovory. Všetko čo treba urobiť, aby ste mohli používať Spotify Connect, je nainštalovať si na všetkých zariadeniach najaktuálnejšiu verziu aplikácií.

hudobne sluzby spotify

Zadarmo vs. Premium

Spotify má dve možnosti ako počúvať hudbu, a to bezplatnú alebo platenú premium verziu. Bezplatná neumožňuje prehrávať hudbu vo vysokej kvalite, nemôžete ju počúvať offline, nemôžete vytvárať vlastné zoznamy skladieb, piesne sa prehrávajú náhodne a sú prerušované reklamou.

Premium verzia je vlajkový produkt Spotify, nenájdete tu žiadne obmedzenia a je samozrejme bez reklám. Môžete si vytvárať vlastné playlisty a pridávať hudbu do vašej knižnice. Môžete si ju stiahnuť do vašeho počítača, tabletu alebo smartfónu a počúvať ju aj keď ste offline. A samozrejme získate aj lepšiu kvalitu zvuku, s dátovým tokom až do 320 Kbps.

Premium verzia stojí 5,99 eur mesačne a k dispozícii je aj 30 dňová bezplatná verzia. Spotify ponúka aj zvýhodnený rodinný plán, kde každý používateľ má vlastný účet, takže sa vám nebude miešať hudobná knižnica a playlisty.

hudobne sluzby tab 1Dostupné aplikácie

Spotify má svoju aplikáciu dostupnú pre všetky desktopové (OS X, Windows a Linux)  aj mobilné (iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry) operačné systémy, prípadne hudbu môžete počúvať aj prostredníctvom webového prehrávača. Aplikáciu nájdete aj v SMART televízoroch prípadne aj v hernej konzole PlayStation 4.

Deezer

www.deezer.com

Deezer je francúzska spoločnosť, ktorá bola založená v roku 2007 a má 16 miliónov aktívnych používateľov, z toho je šesť milónov platiacich. Vo svojej hudobnej knižnici má neuveriteľných 35 miliónov skladieb, ktoré sú k dispozícii vo viac ako 182 krajinách sveta. Ponúka zaujímavé funkcie, ako napríklad možnosť inštalácie aplikácií, nahrať si vlastné hudobné súbory a potom ich streamovať  alebo vlastných lokálnych editorov hudby. V každej krajine je človek, ktorý sa stará o miestny obsah a službu prispôsobuje danému regiónu. Deezer nemá vlastné rádio ale ponúka takzvané mixy, playlisty vytvorené podľa hudobných žánrov. Podporuje tiež prepojenie so sociálnou sieťou FaceBook, takže vidíte čo aktuálne počúvajú vaši priatelia.

hudobne sluzby deezer

Free vs. Premium+

Pri bezplatnej Free verzii môžete počúvať neobmedzene hudbu len na počítači alebo tablete ale nie na smartfóne, samozrejme je v nižšej kvalite a prerušovaná reklamami.

Premium+ umožňuje importovať vlastné MP3 súbory, počúvať hudbu aj bez pripojenia do internetu a vo vysokej kvalite (320 Kbps), obsahuje doporučenia od editorov a je samozrejme bez reklám.

Premium+ verzia stojí 5,49 eur mesačne, prípadne Deezer spolupracuje aj s mobilným operátorom Telekom, kde jeho cena môže byť od 0 – 4,99 eura, záleží podľa vašich objednaných služieb.

Dostupné aplikácie

Deezer aplikácia je dostupná pre OS X aj Windows a z mobilných operačných systémov je to iOS, Android, WindowsPhone a BlackBerry. K dispozícii je aj webový prehrávač a aplikácia pre inteligentné televízory.

Hudba Google Play Naplno

play.google.com/music/listen#/

Ak žijete vo vesmíre nazvanom Google je to pre vás ideálna voľba. Stačí sa len prihlásiť s vašim účtom a môžete využívať službu. K dispozícii je aj bezplatná 30 dňová verzia. Google ponúka vytváranie playlistov, hodnotenie skladieb či rádia založené na hudobných žánroch alebo interpretoch, v ktorých môžete skladby ľubovolne preskakovať. V databázach od Googlu sa nachádza viac ako 35 miliónov piesní.

hudobne sluzby google

Štandart vs. Naplno

Hudba Google Play má aj bezplatný variant nazvaný Štandard, ktorý umožňuje nahrať až 50 000 skladieb do cloudu a počúvať ich online. V tejto verzii sa služba podobá na hudobný obchod iTunes od Applu, v ktorom si môžete kupovať jednotlivé hudobné albumy alebo piesne.

Naplno

Verzia naplno umožňuje podobne ako Deezer alebo Spotify streamovať celú hudobnú knižnicu do vášho zariadenia. Kvalita je rovnaká ako pri konkurencii a hudba má dátový tok 320 Kbps. Mesačne stojí 5,49 eura a ako sme už spomínali k dispozícii je aj 30 dňová bezplatná verzia. Hudbu je môžne v tomto variante uložiť a počúvať aj offline.

Dostupné aplikácie

Google nemá vlastnú aplikáciu pre žiadne desktopové operačné systémy. Na počítačoch je len webová verzia a aplikácie sú dostupné pre mobilné operačné systémy Android a iOS.

Apple Music

Možno je to prekvapivé ale Apple je najmladší hráč na poli hudobných streamovacích služieb. Svoju službu Apple Music spustil 30.6.2015. Ponúka viac ako 30 miliónov skladieb, ktoré sú streamované kvalite 256 kbps a nadštandardné, až 90 dňové bezplatné obdobie. Po jeho uplynutí je cena mesačného predplatného pre Slovenskú republiku 5,99 eura. Apple ponúka aj takzvané rodinné členstvo až pre šiestich používateľov za cenu 8,99 eura. Po prerátaní je to približne 1,5 eura na jedného, čo aktuálne bezkonkurenčná cena. Pri tomto type je nutné najskôr nastaviť Rodinné zdieľanie v sekcii iCloud na vašom iOS zariadení. Každý používateľ sa potom môže prihlásiť so svojím vlastným Apple ID. Apple sa snaží odlíšiť od konkurencie a do svojej služby integroval rádio Beats 1 a vlastnú sociálnu sieť pre interpretov nazvanú @Pripojiť (Connect).

hudobne sluzby apple music

Beats 1 je exkluzívne internetové rádio, ktoré je dostupné len prostredníctvom Apple Music. Vysiela sa z troch štúdií, umiestených vo veľkomestách: Los Angeles,  New York a Londýn. Prináša rozhovory, hudbu a „exkluzívny” obsah.

Nová služba  ponúka hudobníkom jedinečnú možnosť prepojenia so svojimi fanúšikmy. Interpreti môžu zverejňovať statusy, pridávať fotky alebo hudbu. Podobne ako pri FaceBooku ich môžete označiť lajkom alebo pridať komentár.

Rádio Beats 1 a službu @Pripojiť si môžete vyskúšať aj bez mesačného predplatného.

Dostupné aplikácie

Apple Music je dostupná prostredníctvom aplikácie Hudba na vašom iOS zariadení alebo iTunes na vašom počítači s Windows alebo OS X. Aplikácia pre Android je v príprave. K dispozícii nie je webový prehrávač.

Resumé

Je ťažko vybrať najlepšiu službu pre streamovanie hudby. Všetky poskytujú veľkú hudobnú knižnicu, v ktorej určite nájdete svojho obľúbeného interpreta, skladbu alebo žáner. Pravdepodobne každý z vás má svojú obľúbenú.

Pre lepšie zorientovanie si môžete pozrieť v tabuľke porovnanie tých najpopulárnejších u nás.

music streaming tab 22

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.