Patentová vojna medzi Apple a Samsung sa posúva na najvyšší súd

Verdikt z tohto mesiaca stanovil, že Samsung musí Apple za porušenie patentov zaplatiť 584 miliónov dolárov. Predstavitelia Samsungu sa však voči tomuto rozhodnutiu odvolali na najvyšší súd Spojených štátov s odôvodnením, že nižšie súdy nepostupovali v súlade s patentovým zákonom.

Samsung sa pritom dožaduje posúdenia uznesení týkajúcich sa dizajnových patentov, ktoré zahrňajú najmä vzhľad výrobkov. Počas procesu totiž právnici Applu presvedčili porotu, že niektoré modely smartfónov od Samsungu obsahujú prvky až príliš podobné prvkom popísaným v patente, ktorý vlastní Apple. Išlo predovšetkým o tvar obdĺžnika so zaoblenými okrajmi a dotykovú obrazovku, na ktorej sú v mriežke usporiadané ikony.

Kórejský technologický gigant tvrdí, že nižšie súdy urobili dve pochybenia:

Tým prvým je, že sudca nedokázal porote vysvetliť rozdiel medzi funkčnými a okrasnými prvkami. Samsung k tomu dodáva, že jeho zariadenia museli mať všeobecne podobnú formu ako iPhone, aby mohli plniť úlohu smarfónu.

Druhým je absurdná výška sumy urovnania, ktoré musí Samsung za údajné porušenie patentov zaplatiť. Podľa právnikov spoločnosti, je nesprávne, aby Samsung musel zaplatiť značnú časť zisku z predaja dotknutých zariadení. Dodali tiež, že zákon o dizajnovom patente, ktorý vstúpil v platnosť v roku 1887, je zastaralý a príliš vzdialený moderným produktom, akými sú aj smartfóny.

Na záver právnici Samsungu prišli s otázkou, či je správne, aby sa, napríklad, výrobca automobilov musel vzdať ziskov z predaja svojich vozidiel, ak v nich skopíroval patentovaný držiak na pohárik.

Ako sa ďalej bude prípad vyvíjať je zatiaľ vo hviezdach, keďže v blízkej dobe má najvyšší súd rozhodnúť o tom, či sa odvolaním bude zaoberať, alebo ho zamietne.

Jedno je však jasné, vojna o patenty medzi technologickými gigantami pokračuje.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

iStores prináša prémiový zážitok z Apple produktov do novootvorenej predajne v bratislavskom Avione

iStores, najväčší predajca produktov Apple na Slovensku, otvára 22. marca 2024 v bratislavskom Avione prvú predajňu Apple Premium Partner (APP), ktorá je svojím konceptom, úrovňou služieb a zákazníckym zážitkom doposiaľ najbližšie k predajniam Apple Store. Jediný priestor svojho druhu na Slovensku ponúkne na ploche 250 m2 nielen širokú škálu produktov Apple, ale aj kompletný servis, poradenstvo a unikátnu zákaznícku skúsenosť prostredníctvom školení a workshopov v jedinečnom interiéri s prémiovým vybavením.