Na trh sa po 25 rokoch dostáva nová trieda pamätí

Intel v spolupráci s Micronom predstavil novú triedu pamätí nazvanú 3D Xpoint. Tá má byť v porovnaní s dnes používanými pamäťami NAND Flash, ktoré nájdete v mobilných zariadeniach a SSD diskoch, až tisícnásobne rýchlejšia a odolnejšia. Že nejde len o bežný vývoj, ktorý vidíme rok čo rok, potvrdzuje skutočnosť, že po 25 rokoch ide o prvý nový pamäťový čip na trhu. Cieľom bolo vytvoriť nielen rýchly, ale aj dostupný pamäťový čip s veľkou kapacitou. Vyššia hustota predurčuje pamäť aj na zrýchelnie pamätí, ktoré využívajú procesory.

Intel 3D XpointHustota je až desaťkrát vyššia oproti DRAM čipom, ktoré sa používajú dnes, vďaka čomu môže byť viac dát uložených bližšie k procesoru, z čoho vyplýva aj rýchlejší prístup. 3D Xpoint je dosť rýchly na to aby nahradil pamäte a dosť stabilný na to, že poslúži aj ako dlhodobé úložisko dát. Rýchlejšie úložiská dát zjednoduchšia napríklad zisťovanie finančných podvodov pri transakciách alebo spracovávanie obrovského množstva dát v medicíne. V praxi by však mali zrýchliť prakticky všetko, čo s počítačmi a mobilnými zariadeniami robíme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.