Míľniky všetkých iPhonov: ktorý model bol doposiaľ najviac inovatívny?

Každý rok nám Apple predstavuje novú verziu iPhonu. Každá verzia prichádza s vylepšeniami a pridáva nám aj nejaké tie funkcie navyše. Zhrnieme si najdôležitejšie inovácie pri každej verzii.

Apple iPhone priniesol revolúciu v oblasti smartfónov. Prišiel s revolučným spôsobom ovládania, kapacitným multi-dotykovým displejom. Prešlo už niekoľko rokov od predstavenia prvej verzie a Apple prišiel tento rok s ďalšou inováciou, nazvanou 3D Touch. Displej reaguje už aj na tlak, čo nám prináša nové možnosti ovládania.

Predstavíme si zoznam technických míľnikov, najväčších inovácií, ktoré prišli spolu s novými verziami iPhonov. Na vedľajšej kolaji necháme vylepšenia procesoru a ram a sústredíme sa len na tie najzaujímavejšie funkcie.

Multi-touch displej (iPhone 2G, 2007)

Prvý iPhone nemal ešte GPS, nemôže nahrávať video, prišiel len s priemerným fotoaparátom a pri predstavení nemal ešte App Store, pre inštaláciu natívnych aplikácii. Niektorí kritici sa pýtali: Môže človek toto chcieť ?

Míľniky všetkých iPhonov_01

Väčšina ale prehliadla skutočnú inováciu: multi-dotykový displej spolu s optimalizovaným rozhraním. Predchádzajúce dotykové displeje rozpoznávali dotyk len jedného prsta avšak iPhone prišiel s podporou gest a viac-dotykovým displejom. Tento spôsob bol revolučný a rýchlo sa uchytil pri ovládaní všetkých nových smartfónov.

UMTS (iPhone 3G, 2008)

Podpora sieti tretej generácie (3G) prišla s iPhonom 3G. Prvá verzia smartfónu od Applu si musela vystačiť s pomalším pripojením GPRS a EDGE. Je pravda, že 3G siete tu už boli pred predstavením iPhonu 3G, ale kombinácia rýchlych dátových sietí a veľkého dotykového displeja odhalila plný potenciál smartfónov a možnosti surfuvania po webe na nich.

Míľniky všetkých iPhonov_02

GPS (iPhone 3G, 2008)

Dokocna ani GPS modul nebol žiadnou novinkou a rôzne telefóny ho už mali predtým. Ale tou skutočnou inováciou bolo spojenie dotykového displeja a GPS. V obchode s aplikáciami sa začalo objavovať množstvo aplikácii, ktoré premenili iPhone v plnohodnotnú turn-by-turn navigáciu.

Míľniky všetkých iPhonov_03Digitálny kompas (iPhone 3GS, 2009)

Vďaka digitálnemu kompasu môžeme presnejšie určiť našu polohu a hlavne orientáciu na mape.

Míľniky všetkých iPhonov_04Retina displej (iPhone 4, 2010)

Apple štvornásobne zväščil rozlíšenie displeja na novom iPhone 4. S hustotou pixelov 326 ppi pri normálnej pozorovacej vzdialenosti ľudské oko nevidí žiadne. Apple prišiel s novým marketingovým názvom, Retina displej (retina z angličtiny sietnica).

Míľniky všetkých iPhonov_05

Predná kamera (iPhone 4, 2010)

Iphone 4 nebol v žiadnom prípade prvý telefón, ktorý mal prednú kameru. Ale spolu s FaceTime je to skvelý nástroj na komunikáciu.

Míľniky všetkých iPhonov_06

Gyroskop (iPhone 4, 2010)

Najmä hry profitovali z troj-osového gyroskopu, ktorý bol doplnený o akcelerometer.

Míľniky všetkých iPhonov_07

Micro-SIM (iPhone 4, 2010)

Menej zjavná inovácia, pre niektoých možno nezmyselná a mnoho z nás muselo navštíviť predajňu svojho operátora, kvôli výmene sim karty. Ale tento nový štandart sa postupom času ujal a začali ho používaž aj ďalší výrobcovia smartfónov. Jeho jediná výhoda je to, že šetrí miesto vo vnútornom priestore.

Míľniky všetkých iPhonov_08

Led blesk (iPhone 4, 2010)

Fotoaparát v iPhone 4 bol v porovnaní s modelom iPhone 3GS výrazne modernizovaný. Prvýkrát Apple použil aj vstavaný blesk, ktorý slúžil aj ako svetlo pri natáčaní videí.

Míľniky všetkých iPhonov_09

Siri (iPhone 4S, 2011)

Už predtým síce existovalo hlasové ovládanie, avšak digitálna asistentka Siri vám aj rozumie. Vie vykonávať zložitejšie zadania. Možno trochu škoda, že zatiaľ nepodporuje slovenský jazyk.

Míľniky všetkých iPhonov_10Glonass (iPhone 4S, 2011) 

Okrem amerického systému na sledovanie polohy GPS, bol prvýkrát použitý v iPhone 4S aj ruský Glonass.

Míľniky všetkých iPhonov_11

Väčší displej (iPhone 5, 2012)

Doposiaľ každý iPhone mal uhlopriečku o veľkosti 3,5 palca, avšak konkurencia prichádzala stále s väčšími displejmi a tak prišiel rad aj na Apple. Dotyková obrazovka sa „vytiahla” na dĺžku a teraz má uhlopriečku 4 palce (formát 16:9). Šírka ostala nezmenená, takže ovládanie jednou rukou ostalo stále jednoduché.

Míľniky všetkých iPhonov_12

LTE (iPhone 5, 2012)

IPhone 5 bol tiež prvý iPhone s LTE, takže podporoval mobilné siete štvrtej generácie.

Míľniky všetkých iPhonov_13

Lighting konektor (iPhone 5, 2012)

Spočiatku Apple možno zaskočil mnohých používateľov. Príslušenstvo, ktoré sa zapájalo cez 30-pinový konektor bolo zrazu nekompatibilné. Avšak Lihgting konektor je omnoho menší a medzi jeho hlavné výhody patrí, že je jedno ako ho zapojíte, je obojstranný.

Míľniky všetkých iPhonov_14

Nano SIM (iPhone 5, 2012)

Necelé dva roky po zavedení micro SIM kariet ju Apple znovu zmenšil. Ergo, šetrí to miesto. Ďalší logický krok je integrovaná SIM karta.Míľniky všetkých iPhonov_15EarPods (iPhone 5, 2012)

Ich netradičný dizajn je definovaný geometriou ucha, pre pohodlnejšie nosenie. Ich zvuk je skvelý a oproti predchádzajúcej verzii slúchadiel urobili veľký krok vpred.

Míľniky všetkých iPhonov_16

64-bitový procesor (iPhone 5S, 2013)

64-bitové procesory sú pre stolové počítače a notebooky sú už nejaký čas s nami. Ale v mobilnom segmente to nebolo tak, až do príchodu iPhonu 5S.  Procesor od Applu označený ako A7 bol prvý 64-bitový použitý v mobile.

Míľniky všetkých iPhonov_17Touch ID (iPhone 5S, 2013)

Apple integroval snímač odtlačkov prstov priamo do Home buttonu. Použiť ho môžete na odomknutie telefónu alebo pri nákupoch v App Store. Pri iPhone 6 a 6 Plus slúži Touch ID aj pri overovaní platieb prostredníctvom Apple Pay.

Míľniky všetkých iPhonov_18

Vysokorýchlostná kamera (iPhone 5S, 2013)

Môžete natáčať videá, ktoré majú až 120 snímok za sekundu. Vďaka tomu vytvárate úžasné spomalené videá, ktoré ste ešte nikdy nevideli na smartfóne.
Míľniky všetkých iPhonov_19

 

Ešte väčší displej (iPhone 6 a iPhone 6 Plus, 2014)

Dva roky po iPhone 5 Apple znovu zväčšil uhlopriečku. Dokonca prišiel až s dvoma verziami svojho smartfónu. Displej narástol na 4,7 palca pri iPhone 6 a na 5,5 palca pri väčšej verzii, označenej ako iPhone 6 Plus.

Míľniky všetkých iPhonov_20

Barometer (iPhone 6 a iPhone 6 Plus, 2014)

Objavil sa nový senzor. Pre niekoho nezmysel, ale opak môže byť pravdou. Vďaka barometru iPhone vie zistiť aktuálny atmosférický tlak, či dokonca predpovedať počasie na určitom mieste (na ktorom sa nachádzate). Využitie nájde aj pri navigácií a spolupracuje aj s aplikáciou Zdravie, ktorá prišla spolu s iOS 8.

Míľniky všetkých iPhonov_21Optická stabilizácia obrazu (iPhone 6 Plus, 2014)

Funguje spolu s procesorom A8, koprocesorom M8 a gyroskopom. Na základe dát z gyroskopu, koprocesor vyhodnotí chvenie ruky alebo smer pohybu, tieto dáta pošle do procesoru a ten zabezpečí hýbanie sa objektívu, aby sa obmedzilo chvenie. Ide o geniálne spojenie hardvéru a softvéru, vďaka ktorému budú vaše zábery vypadať lepšie ako kedykoľvek predtým.

Míľniky všetkých iPhonov_22

3D Touch (iPhone 6S a iPhone 6S Plus, 2015)

Tak ako Apple priniesol Multi-Touch s prvým iPhonom, teraz prináša ďalšiu revolúciu v ovládaní, nazvanú 3D Touch. Ako už názov napovedá, okrem tradičných pohybov prstom po obrazovke, 3D Touch rozlišuje aj tlak smerom do displeja, inými slovami, tlak, ktorý na obrazovku vyviniete.

Míľniky všetkých iPhonov_23

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.