Koľko stojí výroba iPhonu 6s Plus?

IHS iSuppli rozobrala nový iPhone 6s Plus a následne sa snažila prísť s odhadovanou cenou komponentov vo vnútri. Základný model s 16 GB pamäťovým modulom tak podľa nich v čistých materiáloch stojí 231,50 dolárov, po zarátaní výrobných nákladov sa cena mierne navýši na 236 dolárov. To je o 16 dolárov viac, ako náklady na výrobu predošlého modelu 6 Plus.

Za miernym navýšením nákladov stoja predovšetkým komponenty umožňujúce funkciu 3D Touch, teda nové senzory v displeji a vylepšený vibračný motorček (taptic engine). Ak si zoberieme samostatné komponenty, najdrahším je samozrejme displej, ktorý stojí 52 dolárov, na druhom mieste je zadný 12-megapixelový a predný 5-megapixelový fotoaparát za ktoré Apple údajne spolu zaplatí 22 a pol dolára, a tesne za nimi sa umiestnil procesor A9 s výrobnou cenou 22 dolárov.

Zaujímavé sú taktiež aj ceny flash pamätí, ktorých veľkosť odlišuje jednotlivé modely iPhonu. Za každé navýšenie úložného priestoru si Apple pýta 100 dolárov navyše, no cena NAND Flash pamätí je pritom zlomková. 16 GB základ má tak Apple stáť 5,50 dolára a 64 GB vo vyššom modeli len o 17 dolárov viac.

Apple_iPhone_6s_Plus_components

IHS iSuppli okrem iného pochválili iPhone 6s za zvýšenú odolnosť, okrem pevnejšieho hliníkového tela obsahuje taktiež aj nové ochranné sklo Gorilla Glass 4 a dodatočné tesnenie, vďaka čomu nové telefóny vydržia oveľa dlhšie ponorené do vody.

Odhadovanú cenu výroby však treba koniec koncov brať s rezervou. Pri výpise komponentov totiž vývoj produktu nekončí – zarátať treba taktiež aj náklady na vývoj hardwaru a softwaru, výskum, dizajn, licenčné poplatky a v neposlednom rade aj marketing. Netreba tiež zabúdať, že Apple často používa vlastné komponenty, ktoré nepatria do bežnej sériovej výroby, takže odhady ich ceny sú tiež len približné.

Tim Cook sa okrem iného začiatkom roka na margo veci vyjadril s tým, že ešte nevidel ani jeden odhad, ktorý by sa čo i len približoval k reálnym cenám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.