iPhone 7 sa údajne zbaví 3,5 mm slúchadlového jacku

Správy o budúcoročnom iPhone 7 sa začínajú rýchlo množiť a najnovšie olej do ohňa prilieva spoľahlivý japonský blog Mac Otakara. Ten tvrdí, že budúca generácia iPhonu spraví rázny krok vpred a zbaví sa jednej z najstarších technológií v modernej elektronike – 3,5 mm slúchadlového jacku.

3,5 mm jack by tak nahradilo univerzálne Lightning rozhranie, ktoré by zaobstarávalo všetku konektivitu telefónu. Ak by sme sa podobného riešenia v budúcnosti dočkali, Apple k iPhonom zrejme pribalí novú Lightning verziu svojich EarPods slúchadiel. Spätnú kompatibilitu (prakticky so zvyškom sveta) by mohol zaobstarať prídavný Lightning adaptér.

philips-fidelio-nc1l

Aké však majú Lightning slúchadlá výhody? V prvom rade by to Applu umožnilo zbaviť sa zastaralej technológie – a všetci vieme, že to robia veľmi radi – čo by potenciálne mohlo viesť k o niečo tenším zariadeniam (aj keď súčasný model iPodu Touch je o celý milimeter tenší ako iPhone 6s a napriek tomu stále obsahuje audio jack). Druhou výhodou môže byť tiež šetrenie vnútorného priestoru, čo znamená viac miesta pre komponenty a batériu.

Lightning rozhranie však skrýva aj niekoľko ďalších vylepšení. Slúchadlá vybavené týmto konektorom sú schopné využívať energiu priamo z telefónu, čo by mohlo otvoriť dvere noise-cancelling slúchadlám bez integrovaných batérií, zabudovaným prevodníkom, či kvalitnejším zosilovačom.

Prvé kroky v tomto smere Apple podnikol ešte v júni 2014, kedy predstavil nové MFi (Made for iPhone) špecifikácie, ktoré po prvýkrát umožnili výrobcom tretích strán použiť Lightning port ako slúchadlový výstup. Aj keď štandard sa zatiaľ v ekosystéme priveľmi neujal, niektoré spoločnosti už stihli predstaviť prvé Lightning slúchadlá – napríklad Philips so svojou radou Fidelio.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.