iPhone 6S Event #3: konečne nová Apple TV

Po rokoch dohadov o radikálnom prevrate Apple TV sme sa dočkali — nových aplikácií, systému i hardvéru. Apple predstavil päť základných bodov, ktoré by podľa neho v moderných TV nemali chýbať: výkonný hardvér s moderným operačným systémom, nové UX, vývojárske nástroje a samozrejme App Store. Cook si neodpustil poznámku na dlhé roky, počas ktorých sa Apple venoval televízii. Je to už vyše 20 rokov, ak rátame aj prvú Macintosh TV.

apple-iphone-6s-live-_1290

Hardvér

Nový box Apple TV je hrubší ako ten predošlý, má procesor A8, HDMI a Ethernet porty, podporu WiFi a Bluetooth 4.0. Nový ovládač Apple Remote má 6 tlačidiel a dotykovú časť s podporou giest a tiež akcelerometer a gyroskop.

apple-iphone-6s-live-_1340

Systém

Nový operačný systém je zrejme nanovo prerobený iOS a ponesie meno tvOS. UI vyzerá na prvý pohľad podobne ako predošlé verzie, no zapojenie Siri a nového diaľkového ovládania by malo zjednodušiť a spohodlniť interakciu s celým systémom. Vývojárska verzia tvOS by mala byť dostupná už dnes.

apple-iphone-6s-live-_1524

Do OS pribudnú notifikácie a vyhľadávanie naprieč celým systémom s podporou rozpoznávania jazyka, podobne ako to má Spotlight v najnovšom OS X. Je teda možné zadať príkaz ako “ukáž mi epizódu Modern Family s Edwardom Nortonom” a Siri pripraví správnu epizódu na prehratie. Šikovne vychytá Siri aj príkaz ako “.. čo to povedala?” — pretočí prehrávanie o pár sekúnd späť a zapne aj titulky.

apple-iphone-6s-live-_1415

Nové šetriče obrazovky môžu byť milým oživením obývačky. Keďže ovládač nemá špeciálne tlačidlo na vypnutie a zapnutie TV, predpoklad je zrejme taký, že niektoré zo šetričov by mohli bežať 24 hodín denne.

Základné aplikácie boli kompletne prerobené Applom i ďalšími populárnymi poskytovateľmi obsahu (Netflix, Hulu, HBO). Niekoľko vývojárov malo k novému systému prístup už skôr a predstavili aplikácie pre AirBnB, Zillow alebo Gilt. V príprave je aj NHL Game Center. V neposlednom rade sa nová Apple TV konečne stane aj hernou konzolou. Už sú na ňu pripravené hry ako Guitar Hero, Crossy Road, Beat Sports a ďalšie hry pre deti alebo celú rodinu.

apple-iphone-6s-live-_1561

Nová Apple TV bude dostupná na konci októbra v prvých krajinách a do konca roka v stovke ďalších. Cena za 32GB model bude 149 USD a za 64GB model 199 USD. Podrobné detaily o novej TV nájdete na apple.com.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.