iPhone 6S Event #2: iPad Pro – najväčšia inovácia v oblasti tabletov od čias prvého iPadu

Apple netrvalo dlho kým sa po úvodnom predstavení noviniek pre Apple Watch pustil do najväčšej inovácie svojho tabletu od čias prvého iPadu. Ak ste pozorne sledovali správy, zrejme tušíte, že ide o dlho očakávaný iPad Pro. Ide o najvýkonnejšie iOS zariadenie s najväčším displejom doposiaľ.

f1441819180

Displej

iPad Air 2 pri ňom vyzerá ako iPad mini. Niet divu, iPad Pro ponúka uhlopriečku 12,9 palcov s rozlíšením 2732 x 2048 pixelov, spolu má teda 5,6 miliónov pixelov. Ako je u Apple zvykom, môžete sa spoľahnúť aj na to, že ponúkne verné zobrazenie farieb a výbornú čitateľnosť aj na slnku.

 

f1441819437

Procesor

Použitý procesor Apple A9X ponúka 2x vyššiu priepustnosť pamäte ako predchodca a celkovo je takmer dvakrát rýchlejší ako A8X. Z hľadiska výkonu je porovnateľný s desktopovými procesormi a grafickými akcelerátormi v herných konzolách. Aby ste mali o tomto výkone ešte lepšiu predstavu, je výkonnejší ako 80 % prenosných počítačov predaných za ostatný rok.

Veľký displej umožňuje nielen ešte lepší zážitok z filmov či fotografií, ale aj profesionálnu prácu s 4K videom, ktoré iPad Pro zvláda so svojim hardvérom bez problémov. Samozrejmosťou je zobrazenie dvoch aplikácií vedľa seba. Až dvakrát vyšší výkon ponúka oproti iPadu Air 2 aj systém šírenia zvuku štyrmi smermi.

Batéria a dizajn

Batéria vydrží až 10 hodín používania. Aj keď iPad Pro ponúka obrovský displej, hrúbkou je len o niečo hrubší ako extrémne tenký iPad Air 2. iPad pro má 6,9 mm, iPad Air 2 6,1 mm. Váhou je pritom na vlas rovnaký ako prvá generácia iPadu.

f1441819800

Nové príslušenstvo

Smart Keyboard je novým puzdrom pre iPad Pro, ktoré obsahuje aj zabudovanú klávesnicu, ktorá používa rovnaký mechanizmus ako ostatná generácia MacBookov. Pripája sa cez nový magnetický port prenášajúci dáta aj energiu.

 

f1441820058-1iPad Pro je určený primárne pre kreatívnych profesionálov. Svedčí o tom aj Apple Pencil, prvý oficiálny stylus od Apple. Ponúka vysokú citlivosť na sklon či vyvinutý tlak, a pritom takmer okamžitú odozvu, vďaka čomu je práca s ním prirodzená a na nerozoznanie od skutočnej ceruzy. Vydrží hodiny používania, po ktorých je potrebné ho nabiť cez lightning konektor.

Microsoft

Po predstavení základných hardvérových vlastností prišiel rad na predvedenie nových aplikácií, ktoré novinku naplno využijú. Na mierne prekvapenie prisediacich, prví sa na pódiu objavili predstavitelia Microsoftu, ktorí ukázali, ako funguje Office prispôsobený veľkej obrazovke iPadu Pro.

dsc2065

Adobe

Ďalším v poradí bol Eric Snowden z Adobe, ktorý ukázal tri nové aplikácie pre iPad Pro zamerané na tvorbu obsahu. Jednou z nich je aj nová aplikácia patriaca k Photoshopu, ktorá umožňuje jednoduché a rýchle úpravy fotografií vrátane detekcie výrazu tváre a jeho následnej úpravy. Aplikácia Sketch je zase špeciálne prispôsobená pre Apple Pencil a prácu s ním. Práca v nových aplikáciách je pritom bezpečná, môžete sa medzi nimi bez problémov pohybovať a všetko zostáva uložené.

dsc20903D4Medical

Irene Walsh z 3D4Medical predstavila hardvérovo najnáročnejšiu aplikáciu pre medicínu, schopnú zobrazovať detailnú anatómiu s vychytávkami, ako možnosť pritlačiť na kĺb či kosť a podobne. Táto a podobné aplikácie pomôžu doktorom aj študentom.

 

dsc2094

iPad mini 4

Najnovšiemu, no aj najmenšiemu iPadu z ponuky, iPadu mini 4, nebola venovaná veľká pozornosť. V princípe ponúka ten istý hardvér ako iPad Air 2 len v malom tele.

Farby, ceny a dostupnosť

iPad Pro bude k dispozícii v tradičných farbách – strieborná, zlatá a čierna. Vybrať si budete môcť prevedenie s 32 GB za 799 USD alebo 128 GB za 949 USD, s 4G LTE za 1079 USD.

Poznáme aj ceny príslušenstva – Apple Pencil bude stáť 99 USD, Smart Keyboard 169 USD. iPady Pro vrátane príslušenstva budú k dispozícii už v novembri.

dsc2149

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.