iOS 9: Apple iPad – exkluzívny split-screen multitasking zvýši produktivitu

S upgradom Apple iOS 9 dostanú osobitnú pozornosť staršie verzie iPad-ov a aj nadchádzajúci iPad Pro. Zvýši sa totiž produktivita na tabletoch, pretože nový softvér zahŕňa aj úplne nový split-screen multitasking režim, ktorý užívateľom umožní ľahšie splniť dve úlohy naraz.

Slide Over

multitasking

Používanie dvoch aplikácií naraz príde na iOS 9 v dvoch formátoch. Prvý a najzákladnejší je funkcia, ktorú Apple nazval Slide Over. Umožňuje užívateľom rýchly prístup k druhej aplikácii bez toho, aby opustili tú, v ktorej aktuálne pracujú.

Pre vyvolanie funkcie Slide Over musíte jednoducho posunúť prst od pravej strany obrazovky smerom k jej stredu. Keď tak urobíte, zobrazí sa posuvný zoznam kompatibilných aplikácií a stlačením otvoríte tú v ktorej chcete pracovať.

Podporované aplikácie sú Tipy, Kontakty, Hodiny, iBooks, Mail, Pripomienky, Kalendár, Nájsť môj iPhone, Podcasty, Nájsť mojich priateľov, Fotografie, Videá, Game Center, Safari, Správy, FaceTime a Poznámky.

multitasking1

Nedávno použité aplikácie sa automaticky zobrazia v spodnej časti bočnej lišty. Samozrejme, pre ľahší a rýchlejší prístup sa tieto aplikácie načítajú presne tam, kde ste s robotou skončili. Ak chcete otvoriť inú aplikáciu stačí ak posuniete prstom z horného pravého okraja smerom nadol. Zobrazí sa počiatočná lišta s aplikáciami a vy si môžte zvoliť tú, ktorú potrebujete.

Ak je Slide Over zapnutý, jeho priestor na pravej strane displeja je jediná časť, ktorú môžte používať a hlavná obrazovka na ľavej strane displeja je zatemnená. Pre zatvorenie treba jednoducho prejsť prstom od okraja funkčného panelu smerom k pravej strane obrazovky.

Split View

Majitelia najnovšej generácie iPad Air 2 a budúci majitelia iPad Pro získajú ešte pokročilejšiu multitasking funkciu nazývanú Split View. Po aktivácii Slide Over môžu používatelia uchopiť jeho ľavý okraj a roztiahnuť ho do polovice displeja, čím vzniknú dve samostatné okná.

Po zapnutí Split View zobrazuje iPad dve rôzne aplikácie naraz a na rozdiel od Slide Over môžu byť obe aplikácie používané v rovnakom čase. To platí aj pre multitasking gestá: používatelia môžu napríklad používať dva prsty na ľavej strane obrazovky pre priblíženie a oddialenie na mape, zatiaľ čo dva prsty je možné súčasne použiť aj na pravej strane obrazovky pre priblíženie a oddialenie Safari okna.

V režime na šírku dáva Apple majiteľom iPadov v Split View schopnosť zmeniť veľkosť aplikácie. Základný Split View dáva rozkol zhruba v pomere 75/25 v prospech primárnej aplikácie, ale pretiahnutím deliča doľava namiesto toho zobrazí na obrazovke dve aplikácie v pomere 50/50. V režime na výšku však tento rozkol nie je k dispozícii.

Pretiahnutím deliča ďalej vľavo, či už v režime na výšku alebo na šírku, sa sekundárnej aplikácii umožní stať sa primárnou. Odtiaľ môže užívateľ potiahnutím prsta z pravej strany displeja opäť otvoriť Slide Over a následne otvoriť ďaľšiu aplikáciu.

V iOS 9 sa vám dve aplikácie fungujúce v Split view neuzavrú ani v tom prípade, keď medzitým používate inú aplikáciu. Dajme tomu, že pracujete naraz aj v Safari aj v Poznámkach. Vrátite sa stlačením home button na domovskú obrazovku a otvoríte si úplne inú aplikáciu. Keď sa budete chcieť vrátiť a znova pracovať naraz v Safari a Poznámkach vaša práca sa vám otvorí v takom stave ako ste ju ponechali.

V Split View móde bude iPad naďalej zobrazovať stavový riadok s časom, Wi-Fi, Bluetooth a stavom batérie v ľavej, primárnej aplikácii. Sekundárna aplikácia na pravej strane je zobrazená bez neho.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.