Intel čoskoro predstaví Thunderbolt novej generácie

Intel v pondelok rozposlal pozvánky na svoj event konajúci sa budúci mesiac počas veľtrhu Computex v Taipei, na ktorom plánuje predstaviť novú generáciu rohrania Thunderbolt. Multifunkčná technológia, ktorá sa objavila po prvýkrát ako súčasť MacBookov v roku 2011, umožňuje vysokorýchlostné pripojenie širokej škály zariadení, od displejov až po externé harddisky a redukcie na ethernet. Kvôli vysokej cene sa však nedočkal masového rozšírenia na trhu a okrem Macov ho podporujú len vybrané Windows zariadenia. Novo predstavený 12-palcový MacBook s jediným USB Type-C portom, ktorý nahradzuje množstvo funkcií Thunderboltu a zároveň je aj otvoreným štandardom, tiež prispieva k nejasnej budúcnosti rozhrania. Intel však verí, že oba porty môžu spolu koexistovať a Thunderbolt bude naďalej voľbou skôr pre profesionálov.

Aktuálny Thunderbolt vo svojej druhej generácii podporuje rýchlosti až do 20 Gbps, čo je dvakrát viac ako najnovšie USB 3.1. Thunderbolt 3 ponúkne dvojnásobné rýchlosti, až do 40Gbps, čo umožní napríklad súčasné pripojenie dvoch 4K displejov alebo jedného 5K displeja. Rovnako sa zvýši aj príkon na 100 W, čo znamená, že niektoré zariadenia bude možné napájať zo siete bez použitia klasického sieťového adaptéru. Konektor bude však o celé 3mm užší, takže adaptér na spätnú kompatibiltu bude bohužiaľ v niektorých prípadoch nevyhnutný. Nový Thunderbolt bude dostupný ako súčasť čipsetov Skylake od Intelu, ktoré môžeme očakávať v nových Macoch už koncom roka, najneskôr však začiatkom toho budúceho.

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.