Instagram pri fotkách už nevyžaduje štvorcový formát

Instagram sa po takmer piatich rokoch fungovania vzdáva svojho štvorcového formátu fotiek, ktorý preslávil. Keď bola sociálna sieť v roku 2010 spustená, fotky vo formáte 1:1, ktoré silne evokovali retro momentky z Polaroidov, boli spolu s filmovými filtrami spôsobom, ako sa odlíšiť od davu podobných služieb. Trendy sa však menia a Instagram už dlhšiu dobu nie je len miestom pre zrnité fotky vášho obedu.

Stal sa miestom pre umeleckú tvorbu mnohých amatérskych, či dokonca profesionálnych fotografov a okrem neustále rastúcej kvality mobilných snímok množstvo ľudí zverejňuje už aj zábery zo svojich zrkadloviek. Ak ste sa doteraz chceli vyhnúť tomu, aby bola vaša fotografia orezaná na štvorec, museli ste ňou prejsť cez niektoré z editovacích aplikácií tretích strán. Tie k fotke jednoducho pridali dva biele pásy, čím z nej spravili podporovaný formát. Určite však nešlo o ideálne riešenie.

instagram-squares

Najnovšia aktualizácia dostupná pre iOS aj Android preto pridáva natívnu podporu aj pre iné pomery strán ako 1:1. Pri uploadovaní fotky stačí kliknúť na ikonu dvoch šípok, čím sa automaticky nahrá v pôvodnom formáte. Fotky v news feede sa budú po novom zobrazovať v rôznych veľkostiach, náhľad galérie v užívateľských profiloch však kvôli estetickým dôvodom aj naďalej ostane ako predtým – ukazovať sa budú len výrezy fotografií.

Instagram na svojom blogu tvrdí, že až pätina všetkých odovzdaných fotiek nebola v podporovanom štvorcovom formáte. Pridanou funkcionalitou sa tak do popredia dostáva snaha poskytnúť užívateľom nové prostriedky pre ich vizuálne príbehy. Nový formát sa samozrejme týka aj videí, tie však okrem toho dostanú aj podporu pre ďalšie filtre, ktoré boli doteraz dostupné exkluzívne len pri statických snímkoch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.