Google predstavil Android M, novú aplikáciu Photos a Android Pay

Nedávna konferencia Google I/O, na ktorej spoločnosť každý rok predstavuje budúcnosť svojich služieb, odhalila popri najnovšej verzii Androidu aj prerobenú aplikáciu Photos, konkurenciu pre Apple Pay a nové rozhranie pre smart home zariadenia.

Android M pokračuje v trende nazývania operačných systémov podľa sladkostí, po Lollipop nasleduje v abecednom poradí písmeno M (Marshmallow, M&M?), no na konkrétny názov si budeme musieť počkať až do jesene, kedy vyjde finálna verzia. Podobne ako minulý rok iOS 8, aj M sa po kompletnom redizajne sústredí skôr na vylepšenia pod kapotou. Zásadnou zmenou prešli práva aplikácií, konečne už nie je nutné pri inštalácii aplikácie povoliť jej prístup k systému. Rovnako ako na iOS, aplikácie si vyžiadajú práva až v momente keď ich budú potrebovať, vy sa pritom môžete rozhodnúť nepovoliť ich. Bude zaujímavé sledovať, ako Google nahradí súčasný zavedený systém a ako si s ním poradia staršie aplikácie.

Spomedzi ďalších funkcií stojí určite za zmienku novinka Google Now on Tap. Pri podržaní tlačidla home vyskočí okno s kontextuálnými informáciami pre aktuálnu aplikáciu v ktorej sa nachádzate. Funkcia analyzuje obsah vášho mailu, správy, prehrávanú hudbu, alebo zobrazenú stránku a snaží sa k nim ponúkať relevantné akcie. Pri zmienke o jedle vám ukáže napríklad najbližšie reštaurácie, pri filme zas premietanie v kinách či trailery.

Na predĺženie životnosti batérie prináša Google režim Doze, čo by sa v praxi dalo označiť ako forma spánku aktivovaná pri dlhšej nečinnosti. Pohybové senzory zistia kedy je zariadenie neaktívne a vypnú všetky aplikácie na pozadí, okrem prioritných správ, volaní a budíkov. Tento režim môže teoreticky predĺžiť pohotovostný režim až na dvojnásobok. Okrem oficiálnej podpory pre čítačky odtlačkov prstov prináša Android M aj druhý pokus Googlu o bezkontakté mobilné platby, tentoraz pod názvom Android Pay. Funguje pritom oveľa jednoduchšie ako jeho predchodca. Už netreba otvárať dedikovanú aplikáciu, stačí len odomknúť telefón a priložiť ho k terminálu.

Zvyšok tohtoročnej konferencie bol venovaný vylepšeným Google Photos, ktoré po novom ponúkajú uloženie neobmedzeného počtu fotiek zadarmo, novému operačnému systému pre smart home zariadenia pod názvom Project Brillo a rekapitulácii posledného updatu pre Android Wear. Google tiež predstavil novinky vo sfére virtuálnej reality, novú verziu kartónového headsetu Google Cardboard (teraz aj s podporou pre iPhone) a partnerstvo s GoPro na výrobu špeciálych kamier na zachytávanie VR videí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.