Google Photos ponúka neobmedzený ukladací priestor pre vaše fotky, k dispozícii je aj na iOS

Súčasťou konferencie Google I/O bol aj dôraz na novú aplikáciu Photos, značné vylepšenie pôvodnej služby previazanej so sociálnou sieťou Google+. Najväčšou zmenou je neobmedzený ukladací priestor, ktorý je ponúkaný bezplatne a platí rovnako pre fotky aj videá. Podmienkou je limit 16 megapixelov pri fotkách a 1080p pri videu, pri prekročení tohto limitu sa automaticky konvertujú na podporované rozlíšenie. Ak chcete ukladať fotky v plnej kvalite a rozlíšení, stále je možné túto možnosť aktivovať – budú sa však rátať ako súčasť vášho ukladacieho priestoru v Google účte. Ten ponúka 15GB bezplatného miesta s možnosťou predplatiť si viac.

Druhou zásadnou novinkou Photos je automatická kategorizácia fotiek do albumov. Tu Google prezentuje svoje dlhoročné skúsenosti s vyhľadávaním a strojovým učením. Aplikácia pomocou algoritmov roztriedi fotografie nielen podľa miesta, ale aj podľa odfotených objektov. Vytvoria sa tak albumy ako napríklad západ slnka, mrakodrapy, veže a koncerty. Google však ide ďalej a rozpoznáva aj zvieratá, jedlá a ľudí. Pri tvárach pritom berie do úvahy aj vek osoby, takže napríklad fotky rastúceho dieťaťa nájdete vždy pokope. Funguje to z vlastnej skúsenosti prekvapivo dobre, Google dokonca dokáže sám rozpoznať aj slávne miesta – urobil tak pri fotografii New Yorku, ktorá predtým nebola nijak geotagnutá. Prítomné je aj automatické vytváranie koláži a štylizovaných fotiek, ktoré vám aplikácia pošle formou notifikácie. Toto v praxi až tak užitočné nie je. Aplikácia na vás hádže animácie a rôznym spôsobom upravené fotky, avšak so zmiešanými výsledkami.

V porovnaní s Apple a jeho iCloud Photos však ide o veľmi zaujímavú alternatívu. Apple zadarmo ponúka iba 5GB priestoru, do ktorého sa okrem iného zarátavajú aj online zálohy iOS zariadení. Za 20GB si už priplatíte 99 centov mesačne, ceny sa pritom šplhajú až na 20 eur za 1TB miesta. Ostatná konkurencia v podobe Microsoftu a Amazonu je v tejto oblasti tiež značne napred, Flickr napríklad ponúka so svojou službou až 1TB bezplatného úložiska. Uvidíme, či Apple na tento konkurenčný tlak zareaguje znížením cien alebo navýšením ponúkaneho priestoru. Blížiaca sa WWDC by pritom mohla byť dobrou príležitosťou.

Google Photos si môžete stiahnuť zadarmo na iTunes. K dispozícii je aj webová verzia.

komentáre
  1. Rad by som dal do pozornosti:

    “When you upload, submit, store, send or receive content to or through our Services, you give Google (and those we work with) a worldwide license to use, host, store, reproduce, modify, create derivative works…”

    “This license continues even if you stop using our Services.”
    atd…

    Odporucam premysliet si pouzivanie Google Photos.

    0
    0
  2. Google Photos:
    “When you upload, submit, store, send or receive content to or through our Services, you give Google (and those we work with) a worldwide license to use, host, store, reproduce, modify, create derivative works (such as those resulting from translations, adaptations or other changes we make so that your content works better with our Services), communicate, publish, publicly perform, publicly display and distribute such content.”
    “This license continues even if you stop using our Services.”
    “Our automated systems analyze your content (including emails) to provide you personally relevant product features, such as customized search results, tailored advertising, and spam and malware detection.”

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.