CleanMyMac 3: prehľadá a vyčistí váš disk

OS X má vybudovanú povesť „it just works” (proste to funguje) a Apple častokrát poukazoval na to, že jeho operačný systém nepotrebuje rovnakú údržbu ako konkurenčné počítače so systémom Windows. Väčšina používateľov Macov je skeptická voči aplikáciám, ktoré tvrdia, že vyčistia váš počítač od zbytočných súborov, prípadne zvýšia jeho výkon. Samozrejme, že je dobrý dôvod nedôverovať tomuto typu softvéru. V priebehu posledných rokov vychádzajú aplikácie pre OS X, ktoré sľubujú dvojnásobné zvýšenie výkonu počítača, ochranu pred vírusmi, alebo vyčistenie HDD, avšak väčšina z nich urobila viac zla ako dobra.

Ale je potrebný nástroj pre údržbu OS X? Vývojári zo štúdia MacPaw sú si istí, že áno, a vydali novú verziu ich softvéru na údržbu Macov s názvom CleanMyMac 3. Na rozdiel od pochybných tvorcov, MacPaw je spoločnosť, ktorá stojí za vývojom niekoľkých skvelých aplikácií pre OS X aj Windows, ako sú Enrcrypto alebo Hider 2.

Niektorí z vás určite budete tvrdiť, že čistenie pevného  disku alebo inštalácia softvéru na čistenie je strata času a jednoducho to nie je nutné. Áno, môžete ručne vyhľadať a odstrániť zbytočné súbory, ale určite nevymažete všetko a navyše vás to stojí kopu času. CleanMyMac 3 za vás prehľadá pevný disk a zobrazí súbory, ktoré možno bezpečne odstrániť a uvoľniť tak miesto. Je to ideálne, ak máte málo voľného priestoru a najmä, ak používate MacBooky so 128 GB HDD.

CleanMyMac 3 v sebe spája mnoho rôznych funkcií do jednej aplikácie, s dôrazom na odstránenie nepotrebných súborov. Tieto sú rozdelené na dve časti, a to čistenie a utility.

Čistenie

Pri prvom spustení aplikácie budete vyzvaní k skenovaniu obsahu pevného disku. Po dokončení identifikuje všetky nepotrebné súbory a môžete ich jedným klikom odstrániť. Existuje niekoľko kategórií, ktoré si ďalej predstavíme, a vy môžete kliknúť na každú z nich a zobraziť súbory, ktoré CleanMyMac 3 vyčlenil na vymazanie. Zobrazí sa vám tu ich veľkosť, môžete si ich ďalej zoradiť podľa dátumu vytvorenia, druhu alebo názvu. Tu odporúčam radšej prekontrolovať súbory, ktoré sú označené na vymazanie. Môže sa stať, že nenávratne odstránite niečo, čo budete potrebovať. Hlavne pri možnosti „Large & Old Files” zvýšte opatrnosť. Radšej si sami zvoľte, ktoré z týchto súborov nepotrebujete a vymažte ich ručne.

Funkcia inteligentného čistenia prehľadá disk a označí súbory na vymazanie

Ak sa ponoríte hlbšie do výsledkov kontroly narazíte na množstvo položiek, ktoré sú pomerne veľké a môžete ich bezpečne odstrániť. Mnohé z týchto súborov sú pochované hlboko vo vnútri systému a sú súčasťou rôznych aplikácií, ako napríklad lokalizačné súbory alebo užívateľská cache (vyrovnávajúcu pamäť). Nájdete tak veľa nepotrebných súborov a ich vymazaním môžete získať nejaké MB navyše.

Prehľadávanie disku je rozdelené do niekoľkých kategórií:

System Junk: odstraňuje užívateľské a systémové protokoly a vyrovnávajúcu pamäť, nepotrebné lokalizačné a jazykové súbory, PowerPC kód univerzálnych binárnych súborov.

iPhoto Junk: odstráni nepotrebné kópie z galérie fotiek.

Mail Attachments: vyhľadáva a odstraňuje kópie mailových príloh.

iTunes Junk: odstraňuje stiahnuté iOS aplikácie, staré zálohy iPhonu alebo iPadu, staré aktualizácie iOS a všetky prerušené sťahovania z iTunes.

Trash Bins: vyprázdni kôš na vašom počítači. Zahŕňa to aj vyčistenie vymazaných súborov z aplikácií Mail a Fotky.

Large & Old Files: identifikuje najväčšie a najstaršie súbory. Pri tejto možnosti buďte ako som už spomínal veľmi opatrní. Pretože súbor, ktorý je je dávno vytvorený alebo zaberá veľa miesta na disku môžete byť napríklad váš obľúbený film alebo video z dovolenky. Skôr to slúži na identifikovanie najväčších žrútov pamäte, ktoré je možno vhodné neskôr presunúť na externý disk.

Smart Cleanup: je funkcia inteligentného vyčistenia. Kombinuje všetky vyššie uvedené úseky do jedinej akcie. ClenMyMac 3 automaticky prehľadá disk a vymaže nepotrebné súbory. Aplikácia používa algoritmus, ktorý MacPaw nazýva „Bezpečnostné databáza”. Kombinuje zoznam položiek, pravidiel a výnimiek s cieľom zabezpečiť, aby žiadne systémové alebo užívateľské súbory neboli odstránené. Všetky údaje zistené počas inteligentného čistenia, ktoré by mohli byť dôležité, sú prezentované užívateľovi ku kontrole pred odstránením.

Utilities

Utility vám poskytujú rad nástrojov, ktoré môžu urýchliť niektoré aplikácie alebo funkcie Macu, a  môžu tiež pomôcť vyriešiť prípadné problémy systému, s ktorými sa môžete stretnúť. Hlavný nástroj ktorý môžem spomenúť je Uninstaller. Umožní úplne odstrániť aplikácie vrátane všetkých súborov, ktoré by sa za normálnych okolností pretiahnutím do koša nevymazali.

Ďalej tu môžeme nájsť položky:

Maintenance: umožňuje užívateľovi spustiť rad plánovaných skriptov údržby systému, ktoré sa môžu spúšťať na dennej, týždennej alebo mesačnej báze.

Privacy: odstraňuje históriu, vyrovnávaciu pamäť a súbory cookie z vašich nainštalovaných webových prehliadačov a aplikácií na chatovanie.

Extensions: zobrazí zoznam všetkých nainštalovaných rozšírení, widgetov a pluginov, a umožňuje ich odstrániť alebo vypnúť podľa potreby.

Shredder: umožňuje bezpečne vymazať súbory a priečinky, tak že ich už ďalej nedokážete obnoviť špeciálnymi softvérmi. Opäť buďte ale opatrní s touto voľbou, pretože nebudete môcť obnoviť vaše dáta, ak ste náhodou „skartovali” nesprávny súbor alebo priečinok.

Rozdiely medzi CleanMyMac 2 a 3

Ak už vlastníte CleanMyMac 2 a uvažujete, či investovať a prejsť na novú verziu, odpoveď je jednoznačne áno. CleanMyMac 2 bol vynikajúci nástroj, ale tretia verzia pridáva niekoľko užitočných funkcií, ktoré v dvojke nenájdete.

Dashboard je jedna z noviniek, ktorá vám zobrazí prehľad o vašom počítači. Máte tu náhľad na pevný disk a v jednoduchej grafike si môžete pozrieť, aký typ súborov najviac zaberá miesto na disku. Či sú to napríklad aplikácie, fotky alebo videá, vidíte koľko GB zaberajú a akú časť z  disku si odkroja. Ďalej tu nájdete využitie operačnej pamäte a procesora. Ak používate Macbook, zobrazuje sa aj aktuálny stav batérie.

Dashboard je jedna z noviniek novej verzie
Dashboard je jedna z noviniek novej verzie

Ďalšou novinou je menu bar ikona, ktorú si môžete aktivovať v nastaveniach. Zobrazí jednoduchý prehľad využitia kapacity disku, voľnej operačnej pamäte, stavu batérie a veľkosti súborov v koši.

Ďalšia z noviniek je ikona v menu bare
Ďalšia z noviniek je ikona v menu bare

Okrem nových funkcií, CleanMyMac 3 dostal aj facelift v štýle plochého dizajnu OS Yosemite.

Jedna z mojich odporúčaných aplikácií

Stručne povedané, CleanMyMac 3 určite stojí za to. Oproti dvojke prináša navyše niekoľko užitočných funkcií pre údržbu systému, dashboard a zlepšuje rýchlosť skenovania disku. Ak hľadáte aplikáciu, ktorá vám má pomôcť pri čistení nevyžiadaných a nepotrebných súborov z vášho počítača, potom CleanMyMac 3 môžem vrelo odporučiť.

CleanMyMac 3 je k dispozícii na internetových stránkach MacPaw za 39,95 € pre jedného užívateľa, prípadne si možete zakúpiť aj multilicencie pre viacero počítačov, pri ktorých môžete ušetriť približne od 20 do 110  €. Nezabudlo sa ani na majiteľov predchádzajúcej verzie, ktorí majú 50% zľavu. K stiahnutiu je tiež skúšobná 30 – dňová verzia, ak sa neviete rozhodnúť a chcete si najskôr aplikáciu otestovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?