Boom 2: zlepšite si zvuk na svojom Macu

Budúcnosť zvuku na vašom Macu je tu a prináša so sebou nový zážitok z hudby! Ak patríte medzi “audiofilov” alebo si len radi vychutnávate hudbu, mali by ste vyskúšať aplikáciu Boom 2.

Boom 2 je utilita určená len pre OS X Yosemite. Transformuje všetok zvuk na Vašom Macu, aby bol hlučnejší, jasnejší a lepší.

Inštalácia prebieha cez App Store alebo si aplikáciu môžete stiahnuť aj zo stránky distribútora Globaldelight. Cena je 14,99 € z obchodu Applu, prípadne 14,99 $ z webu. Je to pomerne dosť, a ak neviete, či sa Vám oplatí do aplikácie investovať, je na skúšku k dispozícií aj 7-dňová trial verzia. Nájdete ju na stránke vydavateľa. Veľkosť je len 4 MB a podporovaných je momentálne desať svetových jazykov. Síce medzi nimi nenájdete slovenčinu ani češtinu, ale nie je to potrebné. Podporovaný je len OS X Yosemite 10.10 a vyšší.

Po inštalácii nájdeme novú ikonu v Menu bare, podporovaný je aj “dark mode”. Grafické rozhranie je celé vo “flat” štýle OS X Yosemite. Po prvom spustení nasleduje automatická kalibrácia. Aplikácia rozozná váš Mac, a podľa typu sama nastaví ekvalizér, efekty a “Boom Volume”. Samozrejme, všetko si môžete neskôr sami nastaviť a prispôsobiť podľa seba.

Boom 2

Aplikáciu môžeme priamo nastavovať z ikony v Menu bare. Zobrazí sa vám slider, ktorým sa dá ovládať zosilňovač hlasitosti. Pod ním sa nachádzajú tri bodky. Po kliknutí na ne sa dostávame do hlavného okna aplikácie. Má minimalistický a jednoduchý dizajn.

Intuitívne si tu môžete nastaviť zosilnenie hlasitosti, ekvalizér a efekty. Každá z možností sa dá samozrejme podľa potreby vypnúť alebo zapnúť.

Boom 2

Prvá možnosť, ktorú tu nájdete je “Boom Volume”. Je to vlastne zosilňovač hlasitosti. Dá sa tu nastaviť hlasitosť nad rámec OS X. Ďalej sa tu nachádza ekvalizér, ktorý je v jednoduchom móde 10-pásmový a v rozšírenom 31. Pod ním sa nachádzajú tri symboly. Reprezentujú frekvencie, ktoré nastavujeme. Bubny, pre nízke frekvencie, mikrofón, pre stredné a nakoniec činely pre vysoké frekvencie. Po kliknutí na ikonu aplikácia automaticky zvýrazní oblasť, ktorú predstavujú. Dajú sa tak intuitívne nastaviť frekvencie, ktoré si chcete upraviť. Samozrejme, upravený ekvalizér si môžete pomenovať a uložiť. Takto si môžete vytvoriť ľubovolný počet predvolieb.

Okrem toho sa tu nachádzajú aj prednastavené ekvalizéry od autorov. Posledná možnosť, ktorú si môžete nastaviť, sú efekty. Boom ponúka dva: ambience a fidelity. Podľa autorov ambience je určený hlavne pre živú hudbu a koncerty. Umožňuje počuť tóny z “každého možného rohu a uhla”. Fidelity je pre “jasné a ostré tóny”. Môžete si nastaviť intenzitu efektov a každý z nich vám zvýrazní zvuk iným štýlom. Samozrejme, dajú sa nastaviť klávesové skratky, ktorými si jednoducho môžete upravovať ekvalizér, prípadne zosilnenie zvuku.

Boom 2 obsahuje ešte jednu zaujímavú funkciu. Nazýva sa “File Boosting”. Jednoduchým pretiahnutím podporovaných audio alebo video súborov do okna aplikácie, vám Boom 2 vylepší audio a uloží novú kópiu súboru.

Boom 2

Jednoducho povedané, Boom 2 je ekvalizér, ktorý Apple mal integrovať do OS X sám. Je to fantastická aplikácia. ktorá zmení spôsob, akým budete počúvať hudbu alebo sledovať videá na Macu. Nie je zadarmo a cena je pomerne vysoká. Ako sme už spomínali, je k dispozícií aj 7-dňová skúšobná verzia. Ak sa neviete rozhodnúť, nemáte čo stratiť. Stačí stiahnuť a vyskúšať. Sťahovať môžete z oficiálnych stránok a z Mac App Store.

komentárov
  1. Ano ano… pan zvukar a mastering inzinier s top studio vybavenim nevedia spravit pesnicku tak, aby ju predrazena appka nevylepsila na zaklade dakeho matematickeho algoritmu…

    Wasted money.

    0
    0
  2. Audiofil sa snazi priblizit co najvernejsiemu hudobnemu prednesu, takze toto urcite neocenim. Ale mozno pomoze na rozne sumiace bakelitove kelimky a sluchadla, ktore si so zvukom nevedia poradit uz od vyroby.

    0
    0
  3. Testujem trial version a musim napisat, ze zvuk je hlucnejsi, jasnejsi a jasne lepsi. Takisto som vyskusal prehrat zvuk cez sluzbu Spotify a funguje to fantastic. Vyskusal som prehrat pesnicku aj na mojom super externom zvukovom zariadeni beats by dre a nema to chyb.

    0
    0
  4. Prominte, ale ekvalizer, ktery nema zadne jednotky je ekvalizer na hovno. Maluvkama kopaku, mikrofonu a cinelu to nezachrani. Kdyz umim s ekvalizerem delat, vim co chci kde pridat a kolik, abych docilil toho, co chci a ne kroutit knoflikama, az to nahodou vyjde. Ekvalizeru dale chybi strmost (Q), high, low pass filter, high a low shelf.
    Kdyby tam zminene dodali a mozna i RTA pred a po ekvalizaci, tak by to bylo pouzitelne. Eventuelne alepson predvolby, ktere aspon trochu vyrovnaji nerovne charakteristiky reproduktoru v jednotlivych modelech macu, predpoklady – totiz ustalene modelove rady Applu – k tomu maji.
    Misto toho “ambience”, “fidelity” a predvolby od autoru.

    Za mne fail.
    Pavel

    0
    0
  5. Pre audiofilov to zrejme nie je, ale viem si predstavit, ze vacsina beznych userov to prijme pozitivne. Kedze som app netestoval, nechcem ju hodnotit, ale podla mna to nie je len o equalizacii ale skor o audio processingu (btw. bez ktoreho uz v sucasnosti ziadne radio nevysiela) a ak mate rozne hudobne zanre a datumy vydania pesniciek, nic nie je otravnejsie, ako stale prestavovat hlasitost… A prave toto by mohol Boom celkom pekne vyriesit. A 15e v provnani s profi procesorom za 350 (pripadne 8 000 za HW) nie je az tak vela.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.