BetterSnapTool: Prichyť si okno

Spravovanie okien na ploche je na Macu jedna z najslabších oblastí. Od uvedenia OS X Lion, ktorý priniesol možnosť zväčšiť okno na celú obrazovku nám Apple nepriniesol v novších verziách systému žiadne podstatné novinky. Tento spôsob je dobrý, pokiaľ sa sústredíme na prácu s jedným oknom alebo aplikáciou. Používatelia systému Windows si však od verzie 7 a novších môžu aplikácie a okná jednoduchým kliknutím myši a posunutím rozdeliť obrazovku na dve polovice a súčasne pracovať s dvoma aplikáciami. Čo ale používatelia OS X?

V App Store môžeme nájsť niekoľko aplikácií, ktoré nám podobnú funkciu sprístupnia na našich obľúbených Macoch. Jednou z nich je BetterSnapTool. Táto malá utilita nám prináša Windows snap v pokročilej a používateľsky konfigurovateľnej for­me.

Stiahnutie a inštalácia prebieha klasicky cez App Store. Cena je 1,99 €. Veľkosť je 1,7 MB. Menu je len v angličtine, ale pochopíte ho aj bez pokročilej angličtiny. Pre menej skúsených používateľov netreba nič nastavovať a stačí len používať. Podporované sú všetky 64-bit X86 procesory a operačný systém OS X 10.6 a novší.

Po dokončení inštalácie máme novú ikonu v Menu bare. Podporuje aj „Dark Mode“ na OS X Yosemite, takže po aktivovaní zmení svoju farbu a uvidíte ikonu aj na tmavom pozadí Menu baru.

BetterSnapTool

Ako sme už uviedli, BetterSnapTool si môžeme nastaviť podľa svojich potrieb. Môžeme si vytvárať pre každú aplikáciu vlastné predvoľby, prípadne zakázať funkcie.

Dajú sa navoliť vlastné klávesové skratky, takže jednoducho bez nutnosti použitia myši alebo trackpadu môžeme prichytiť okno k ľubovolnému okraju.

Taktiež sú k dispozícii voľby prispôsobenia, farby či rýchlosti animácie.

Za pozornosť stojí záložka „Extras“. V nej sa dajú nastaviť akcie po kliknutí myšou. Či už pravým tlačidlom, prípadne stredným. Po kliknutí na tlačidlá okna, „semafór“, ktorý máte v ľavej časti okna, si môžeme preddefinovať ak­cie.

Samozrejme, nechýbajú klasické nastavenia ako spúštanie aplikácie so štartom operačného systému, prípadne si môžeme skryť ikonu v menu bare.

Pokiaľ vám chýbala táto funkcia z konkurenčnej platformy, verím, že BetterSnapTool vám vyrieši spomínaný problém. Táto aplikácia navyše ponúka možnosť prispôsobenia, takže si ju môže každý používateľ nastaviť podľa svojich potrieb, a tým samozrejme zvýšiť svoju produktivitu. Samozrejme, spomínané funkcie využije každý, či už Mac používate na prácu alebo na zábavu. Ak vás aplikácia zaujala, sťahovať môžete z App Store.

Pre lepšiu predstavu si môžete pozrieť priložené screenshoty.

BetterSnapTool
BetterSnapTool
BetterSnapTool
komentárov
  1. to je presne ten tip aplikacie ktory mi ale ze absolutne na osx nechyba, prave naopak pouzivam LiteSwitch X aby som vedel pracovat v single mode cize mam otvorenu len jednu app na screene… a super aplikacka na gestures je Jitouch a tam si jednoduchym gestom vie clovek prehodit jednu appku na jednu stranu a druhu appku na druhu stranu screenu… vrelo odporucam funguje spolahlivo.

    0
    0
  2. “Spravovanie okien na ploche je na Macu jedna z najslabších oblastí.”
    Pán Burošík spravovanie okien na macu je to koli comu ludia prechadzaju z windows na mac mate to popletene.

    0
    0
  3. Dovolim si nesuhlasit: “spravovanie okien na macu je to koli comu ludia prechadzaju z windows na mac mate to popletene”. Toto nie je argument pre prechod z Win. na Mac. Pouzivan denne PC s Win. aj Mac. Osobne snap z Windowsu my na Macu chyba. Skuste pracovat s viacerymi oknami a rychlo ich rozdelit, aby ste mali dve rovnako velke vedla seba, pripadne na tretiny alebo stvrtiny, bez toho aby ste museli menit velkost kazdeho okna.

    0
    0
  4. Toto nie je az taky problem aj ked win key + sipka vlavo alebo vpravo na widlach je fakt silny zvyk a masoks zaostava ak clovek nema veci od tretej strany.

    Co vsak nedokazem prekusnut a brani mi prejst na Windows a mnohe Linux distribucie (vdaka bohu za Mint a “nemoderne” win-esque prostredia) je ten debilny horny “banner”, ktore mozno ked tak spravit transparentnym a to je tak vsetko. Naco mam mat menu aj hore aj dole (vlavo)? Widlicky maju jednu listu dole a to je vsetko. Kazde okno ma svoje menu a nezamotam sa po styroch prepnutiach medzi pinnutymi oknami.

    Ta horna lista je uplna blbost. Takisto dock je strasne neprehladny oproti Widlickam.

    Ak Masox pride s moznostou pripnut menu do okna a ODSTRANIT ten “banner” hore, tak prejdem na Masoks. Dovtedy sa budem stranit masoksu, ubuntu a dalsim GNU/Linux distram s modernym UI ako cert kriza.

    0
    0
  5. Appku pouzivam, je idealna na rychle rozdelenie obrazovky pre 2 dokumenty, ked potrebujem mat oba vedla seba otvorene. Zatial som nemal jediny problem

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.