Apple sa možno čoskoro stane mobilným operátorom

Update 18:30: Apple sa oficiálne vyjadril pre server CNBC a vyvrátil všetky špekulácie o údajných plánoch spustiť sieť MVNO a stať sa tak mobilným operátorom.

Podľa Business Insideru Apple momentálne testuje prevádzku takzvanej MVNO (mobile virtual network operator) siete, ktorá by kalifornskému gigantovi umožnila vstup na pole mobilných operátorov. Výhody tohto ťahu sú zjavné – zákazníci by spolu s novým iPhonom mali možnosť dostať rovno aj dátový balíček, a to bez potreby riešiť paušály a faktúry u iného operátora. To však nie je všetko.

Správa tvrdí, že spoločnosť nemá záujem o finančne náročné budovanie vlastnej mobilnej siete. Apple by sa namiesto toho stal virtuálnym operátorom a ponúkal svoje služby prostredníctvom sietí iných operátorov. Ak by sa tieto plány uskutočnili a uzavreli by sa dohody s viacerými poskytovateľmi, Apple by teoreticky mohol fungovať na viacerých sieťach zároveň a plynule ich striedať podľa kvality pokrytia v danom mieste.

Testy momentálne prebiehajú v Spojených Štátoch, no v pláne je údajne aj Európa. Potenciálne spustenie prevádzky je však ešte ďaleko a to aj za predpokladu, že všetko pôjde podľa plánu a Apple do tejto sféry vstúpi. Podľa všetkého by sme túto službu mohli vidieť najskôr až v roku 2020, no pravdepodobne aj neskôr.

Spolu s prácami na novom formáte SIM kariet by však išlo o ďalšiu snahu dostať sa spod vplyvu mobilných operátorov a zjednotiť tak všetky poskytované služby pod jednu strechu. To by Applu umožnilo ešte väčšiu kontrolu nad celým svojim mobilným ekosystémom. Nasledovali by tak Google, ktorý sa rozhodol podobnú službu spustiť tento apríl. Project Fi, ako sa služba volá, je však zatiaľ dostupná len v US a pre majiteľov telefónu Nexus 6.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.