Apple Music bude vydavateľom vyplácať vyše 70 % ziskov, nie však počas skúšobnej doby

Robert Kondrk, vice prezident obsahu pre iTunes, pre Re/code potvrdil, že Apple Music bude hudobným vydavateľom vyplácať viac ako 70% ziskov z mesačných predplatných. Konkrétne ide o 71.5% pre predplatiteľov v Spojených Štátoch, na ostatných trhoch sa budú sumy mierne líšiť, v priemer však pôjde približne o 73%. Ide pritom o drobné zlepšenie oproti konkurencii, štandard pri ostatných streamovacích službách sa totiž drží okolo 70%. Vyššie percento je podľa Kondrka kompenzácia za dlhú 3-mesačnú skúšobnú dobu, počas ktorej vydavatelia za streamovanie ich materiálu nedostanú ani cent.

Táto skúšobná doba je zrejme odpoveďou na bezplatné streamovanie aké ponúka Spotify, no z dlhodobého hľadiska je pre vydavateľov omnoho výhodnejším riešením. Spotify vypláca rovnakých 70% zo svojich ziskov, no práve kvôli bezplatnej verzii, ktorá tvorí väčšinu ich používateľskej základne, sú ich celkové zisky podstatne nižšie. Práve preto je pre vydavateľov Apple Music, napriek svojej dlhej skúšobnej dobe, perspektívnejšou službou. Spomínaných 70% ziskov putuje priamo vydavateľstvám a držiteľom hudobných práv, čo znamená, že konečné zisky interpretov budú priamo závisieť od jednotlivých zmlúv, ktoré majú s nimi podpísané.

komentáre
  1. Spotify vypláca rovnakých 70% zo svojich ziskov, no práve kvôli bezplatnej verzii, ktorá tvorí väčšinu ich používateľskej základne, sú ich celkové zisky podstatne nižšie.

    Podstatne nizsie ako co? Ako zisky Apple? Uz vieme ake ma tato sluzba zisky pre Apple?

    Vyzera, ze tu Apple neprinasa naozaj nic nove… a bude jednat len z pozicie sily

    0
    0
  2. Martin > ako zisky ostatnych sluzieb bez free modelu, spotify ma vacsinu zakaznikov neplatiacich a zisky z reklam su nizsie ako z predplatneho, tym padom ide menej penazi vydavatelom

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.