Apple: do zamknutých iOS zariadení sa nevieme dostať, ani keby sme chceli

Apple na bezpečnosť svojich produktov a súkromie zákazníkov kladie čoraz väčší dôraz, čo je častokrát v rozpore s rôznymi vládnymi a bezpečnostnými orgánmi, ktoré v rámci vyšetrovania vyžadujú prístup k osobným dátam uloženým na telefónoch. Apple nedávno informoval americké súdy, že k údajom na zariadeniach s nainštalovaným iOS 8 a zapnutým heslom nemajú v prípade potreby prístup ani oni.

Môže za to šifrovanie obsahu, ktoré je automaticky zapnuté na každom zariadení s iOS 8 alebo novším. Tie sú momentálne nainštalované na viac než 90 % všetkých iPhonov a iPadov. Zvyšných 10 % starších zariadení by Apple technicky mohol po súdnom príkaze odomknúť, no súd urgoval, aby to od nich nevyžadoval. Mohlo by to totiž vážne narušiť dôveru medzi spoločnosťou a jej zákazníkmi. Súdne pojednávanie, na ktorom sa vynesie konečný verdikt o tom, či je Apple povinný odblokovať zamknuté zariadenia, sa uskutoční tento piatok.

Apple taktiež spolu s ostatnými technologickými spoločnosťami vyjadril nesúhlas s navrhovaným zákonom CISA (Cybersecurity Information Sharing Act), ktorý by v záujme bezpečnosti pred hackermi vláde umožnil nové spôsoby, ako pristupovať k súkromným informáciám používateľov. Tim Cook sa tiež v nedávnom interview pre Wall Street Journal vyjadril k súkromiu a k otázke zadných vrátok v zariadeniach, ktoré podľa neho nie sú opodstatnené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.