Apple dal akcionárom väčšiu moc pri rozhodovaní

Podľa nedávnych úpravách v interných predpisoch Apple budú mať dlhoroční akcionári alebo skupina akcionárov vplyv na menovanie alebo odvolanie vedúcich osôb v Apple.

Predstavenstvo Apple prijalo nové stanovy, ktoré umožňujú dlhoročným akcionárom alebo skupine akcionárov nominovať do 20 % predstavenstva Apple. Vzhľadom k tomu, že Apple má 8 riaditeľov, akcionárom je vďaka tejto zmene umožňené menovať jedného riaditeľa. V biznisových kruhoch sa toto právo rozhodovania akcionárov vo firmách nazýva „proxy access”.

K novým stanovám Apple pristúpil po nedávnom tlaku, ktorí vyvíjali aktivistickí investori, ktorí sa dlhodobo usilovali o zmeny v správnej rade podnikov. Cieľom bolo dať akcionárom do rúk väčší vplyv na formovanie stratégie firmy a kompetencie na odvolanie riaditeľa. Iné prominentné spoločnosti, ktoré už prijali „proxy access” sú napríklad McDonald alebo Coca-Cola.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.