Apple bude k novému MacBooku predávať aj špeciálny adaptér tri-v-jednom

Apple Watch nie sú jedinou novinkou, ktorej bola na podujatí Spring Forward venovaná pozornosť. Veľmi dôležitou novinkou bol určite nový MacBook, ktorý je nielen podľa Apple „znovuobjavením“ notebooku. Podľa prvých skúseností redaktorov, ktorí už mali možnosť si ho vyskúšať, je šokujúco ľahký a tenký. Úplne nový touchpad, klávesnica, pasívne chladenie či batéria umožňujúca celodennú prácu špeciálne rozložená v tele nie sú jedinými novinkami. Jednou z tých zmien, ktoré si všimnete na prvý pohľad, je absencia bortov, na ktoré sme na notebookoch zvyknutí. Nový MacBook ponúka len port na slúchadlá a jediný konektor USB-C, s ktorým si musíte vystačiť na všetko ostatné. Je to spôsobené tým, že MacBook je stvorený pre dnešnú dobu, kedy už väčšinu vecí vrátane komunikácie medzi zariadeniami či počúvania hudby cez reproduktory zvládame bezdrôtovo.

Napriek tomu však v sebe špeciálny port USB-C ukrýva viac, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Okrem toho, že si nemusíte lámať hlavu tým, ktorou stranou ho pripájate, podobne ako pri Lightning konektore, zvláda aj nabíjanie, USB 3.1, DisplayPort 1.2, VGA a HDMI. Ak tieto dodatočné porty potrebujete pre svoju prácu, k dispozícii už je oficiálny Apple USB-C Digital AV Multiport Adapter, ktorý prevedie USB-C na HDMI, USB 3.1 a USB-C. Ďalším dostupným adaptérom je USB-C VGA Multiport Adapter, ktorý prevedie USB-C na USB 3.1, USB-C a VGA. V nemeckom Apple Store stoja obidva 89 EUR. Ďalším adaptérom je USB-C to USB Adapter, ktorý za 19 EUR ponúkne prevod USB-C na USB 3.1 a USB-C. Dá sa očakávať, že už čoskoro budú k dispozícii aj ďalšie alternatívy od výrobcov tretích strán. Určite ponúknu aj ďalšie porty a nižšie ceny.

komentárov
  1. Uzasne, len tak dalej. Takze ak budem mat pripojeny externy monitor a budem potrebovat pouzit usb pamat, tak musim odpojit monitor…. Kraasa strieda naadheru.. Kkti

    0
    0
  2. Ako apple mam rad a mam od nich , mal som a asi ich aj dlho este budem preferovat a urcite patria medzi tie najkvalitnejsie znacky ake sa daju kupit aj dizajn je super ale 89e ano este raz to poviem 89e za USB HUB, to uz je aj na mna vela…

    0
    0
  3. Toto by bolo super, keby to bolo tak ako pisete USB-C to USB Adapter, ktorý za 19 EUR ponúkne prevod USB-C na USB 3.1 a USB-C.,Ale ja tam vidim iba prevod z USB-C na USB a nie este k tomu USB-C…skoda

    0
    0
  4. Podľa mňa by Apple neutrpel veľkú stratu keď vôbec nejakú, pokiaľ by priamo jeden z adaptérov 3v1 dodával spolu s macbookom v balení. Ale prečo dávať niečo zadarmo, keď na tom môžu zarobiť, že?

    0
    0
  5. z marketingoveho hladiska to je super ale z pohladu usera sa mi len zbytocne zvysuju naklady ale ten ten mb vyzera fakt dobre

    0
    0
  6. Tato yidovska politika je uz nehorazna, dalsi MacBook uz nebude mat ani jeden konektor, ani napajaci. Bude sa dat za pekny priplatok doobjednat u vyrobcu, ak si ho kupujuci nahodou zabudne dokonfigurovat, tak po prvom vybiti baterie bude nutne MacBook dat do servisu, kde ho za opat poriadny poplatok nabiju >:(.

    0
    0
  7. Tieto vaše komenty sú úplne smiešne a slovenské. Úplne na začiatok treba pripomenúť, že ho apple nevyrába pre slovenský trh a miliardu káblov, lebo všetko chcete pripájať donepríčetna. Už aj napríklad najnovšie externé disky pracujú bezdrôtovo, čiže načo USB? Na tv a projektor sa viem doma pripojiť bezdrôtovo, čiže načo hdmi? Platím si alebo využívam icloud, všetky dáta mám online (tie ktoré nie, mám na tom bezdrôtovom hdd)! Čo chcete stále všetci pripájať?
    No a pre tých, čo sú ešte pár rokov dozadu vyrobili hore spomenutý adaptér. Uvedomte si, že apple vyrobí výrobok preto, aby bol moderný ešte aj za 5 rokov, nie aby slúžil ľudom, ktorí majú 5 rokov staré technológie. Nepáči sa? Kúp ASUS. Vývoj je tu na to, aby sme sa posúvali ďalej, na jednej strane chcú všetci malý a ľahký notebook, na druhej strane kričíte že chcete hdmi, usb a neviem aký port. Všetky tieto porty sú dokopy väčšie a hrubšie ako strany notebooku? Tak sakra čo chcete?

    0
    0
  8. ak ma clovek externy monitor, tak vsetky dalsie USB pichne donho. navyse ak uz ma pred sebou ten monitor, tak sedi na zadku za stolom, kde uz dake tie kable ma.

    mam macbookpro, a pripajam jedine nabijacku cez macsafe a iphone cez usb. ale pracujem na tom denne. tento novy macbook je nieco na urovni air, pre ludi co sa k stolu dostanu raz za tyzden

    0
    0
  9. bohužial slim dizajn musi mat aj nejake obmedzenia. Apple nuti uživatela “pracovať” bezdrotovo co je aj jeho filozofiou buducnosti.. ano su nadčasovi aj ked sa to mnohim nebude vždy pačit… ale su vždy krok vpred.

    0
    0
  10. ach, ved sa upokojte. toto nie je notebook pre kazdeho. pokial niekto chce/potrebuje ultraprenosny notebook, na pisanie, office, internet… tak si ho kupi. pokial niekto (väcsina) potrebuje omnoho viac, stale tu je MBP, iMac, pripadne akekolvek ci uz apple, alebo neapple zariadenia. takto isto kedysi vsetci kricali na Macbook Air. a dnes je brany ako bezny notebook. kto uz dnes neustale potrebuje 3 usb porty? siet sa da takmer vo vsetkych pripadoch pokryt cez wifi. tak kde je problem?

    0
    0
  11. Tak keby mal 2-3 usb-c konektory rovno v tele, to by bola pecka.

    Len pre porovnanie s Chromebook Pixel
    2x USB Type-C
    2x USB 3.0 Standard A
    SD card reader
    Headphone/mic combo

    0
    0
  12. Tak dat 6% z ceny (poriadne draheho) notebooku za kazdy jeden adapter, ktory musim navyse vlacit so sebou, to fakt “skvela” investicia.

    Okrem toho zabudnime na kompatibilitu s Apple Displayom (investicia ~1000 EUR), thunderboltom, atd. To fakt soudruzi z Apple pred kratkym casom, ked zacali presadzovat (a spoluvytvarali s Intelom) ThunderBolt netusili, ze bude treba, aby bol jeho konektor co najtensi? Teraz ich to zaskocilo a potrebuju teda nieco tensie?

    A len tak mimochodom, vypustit podporu target disk mode (ktory USB nepodporuje) v kombinacii s HDD priletovanym na logic board je fakt uzasny napad!

    Apple uz bude robit len hracicky pre ludi, ktori akurat tak checkuju facebook 30x za den a nepotrebuju realne nastroje na realne problemy. Je cas na zmenu platformy :-(.

    0
    0
  13. zial, musim suhlasit s Petrom /14:59
    Apple sa zacina cim dalej tym viac orientovat na tinedzerov, metrosexualov a  nenarocnych uzivatelov /FB, instagram etc
    tiez sa obavam najhorsieho, ale vsak uvidime, co prinesiue windows 10, clvoek si dokaze zvyknut /teda okrem degeneracie Apple/ hadam na vsetko

    0
    0
  14. Vsetci tí krikluni co tu pindaju ze to nema 30 portov, konektorov a neviem co este, ze je to proste velky iPad s klavesnicou a plnohodnotným OSX. Nic viac, nic menej. Ci na iPade mate 20 konektorov? Nie, mate jeden, cez ktorí to nabijete, pripojíte k macu cez WiFi, k ATV cez WiFi, na Internet cez WiFi, k roznym doplnkom, externu klavesnicu cez WiFi a BT a tak dalej. Stroj ktorý vydrzí na baterku viac ako 10 hodín je ideálny do skoly, na porady atd. To len Slovak chce na nom strihat a renderovat video 24 hodín denne. A v konecnom dosledku-prvy Air mal tiez len jeden USB konektor a tiez tu bolo pindov ze to neuspeje e ze je to blbost. A hla, je to jeden z najpredavanejsích strojov od Applu a  Applu udal standart ktorí sa snazia okopírovat viacerí výrobcovia.

    0
    0
  15. s jablkom som skoncil, potom ako mi odisiel najprv IPhone 2 mesiace po zaruke a potom Macbook Pro pol roka po zaruke. moj dalsi ntb bude XPS13, telefon som si kupil G3 a nic mi nechyba, appky co som pouzival na iOS su aj na Android. NTB s jednym konektorom si moze kupit tak nejaky prihriaty hipster alebo metrosexual na ktorom si bude pozerat Facebook a instagram.

    0
    0
  16. To Tomas: Iste Apple redukcia je predrazena blbost. Vid clanok vyssie- Belkin uz zacal vyrabat a predavat kable a redukcie za ovela nizsie ceny. Za chvílu Cinan ponukne to iste za zlomok ceny Applu. Vid redukcie, USB, CF, SD karty na cinskych obchodoch. Tak isto mi nukali v Galimexe do Audiny hadicu na vodu za 1500 Sk lebo tam bol znak Audi. V neznackovom servise ta ista hadica za 20 Sk aj s robotou a ked som predaval audinu o 5 rokov tak ta neznackova hadica tam stale fungovala. Takze klid, chce to cas a doplnkov bude na mraky za male ceny. Ked vysiel prvy imac s USB portom, tiez bplo nárekov ze na USB nic nie je. Do pol roka bolo 500 roznych tlaciarní, scanerov, fotakov atd. Bude to aj teraz tak.

    0
    0
  17. Apple sa postupne vzdaluje beznym uzivatelom. Jak cenovo, tak technicky.
    Bude zaujimave sledovat, aky to bude mat dopad na predaje.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.