Apple a Samsung spolupracujú na novom štandarde SIM kariet

Apple sa o odstránenie SIM kariet operátorov zo svojich zariadení snaží už dlho. S príchodom iPhonu 4 v roku 2010 zaviedli nový štandard microSIM, ktorý im umožnil šetriť cenné miesto v tele telefónov a tabletov. Krátko potom ho zminiaturizovali znovu – vznikla nanoSIM. Minulý rok boli nové iPady po prvýkrát predávané s takzvanou Apple SIM, ktorú bolo možné jednoducho nastaviť na ktoréhokoľvek z podporovaných amerických operátorov. Pri cestovaní do zahraničia alebo zmene operátora tak bolo možné namiesto vybavovania novej SIM jednoducho prepnúť nastavenia priamo v systéme. Teraz sa však zdá, že vyberateľným SIM kartám už odzvonilo. Podľa Financial Times Apple a Samsung, dvaja najväčší výrobcovia smartfónov, rokujú so svetovými operátormi o novom štandarde SIM kariet.

Ide o vstavanú (embedded) SIM kartu, alebo aj e-SIM. Tá by reprezentovala čip zabudovaný priamo do vnútra telefónu, vďaka čomu by nové zariadenia mohli byť znovu o niečo kompaktnejšie. Zákazníci by si svojho operátora vyberali priamo z nastavení telefónu, čím by sa zabránilo potrebe fyzicky meniť karty medzi telefónmi. To sa ostatne v poslednom čase stalo oveľa menej praktickým riešením ako v minulosti – kvôli miniatúrnym rozmerom a nutnosti používať na výmenu špeciálne nástroje. Táto novinka sa nemusí páčiť každému – predovšetkým veľkým operátorom, ktorí by zákaznikov najradšej zamkli do svojej siete. Aj keď sa telefóny už nezvyknú na operátorov blokovať tak ako kedysi, nový systém SIM kariet by značne uľahčil odchod ku konkurencii.

Zdá sa však, že väčšina operátorov s týmto prechodom súhlasí. Asociácia GSM reprezentujúca mobilných operátorov potvrdila okrem iného účasť gigantov ako AT&T, Deutsche Telekom, Vodafone, Telefonica a Orange. Formálne rokovania však majú ešte ďaleko od uzavretých a veci sa môžu zmeniť. Zavedenie nového štandardu e-SIM je predbežne naplánované na rok 2016.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.