Android Wear hodinky sú už kompatibilné aj s iOS

To, o čom sa dlhšie povrávalo, sa stalo realitou a Google pred pár dňami predstavil svoju aplikáciu pre Android Wear už aj na iPhone. Prináša tak priamu konkurenciu pre smartwatche ako Pebble, no predovšetkým sa stretáva priamo s hodinkami od Applu, a to na ich domácej pôde. Android Wear pre iOS je však vďaka striktným pravidlám pre aplikácie tretích strán v porovnaní s Apple Watch do značnej miery okresaný. Taktiež nedokáže množstvo vecí, ktoré by ste s rovnakými hodinkami mohli robiť na telefóne s Androidom. To však neznamená, že hodinky budú na ruke iba ťažítkom.

Google z uzavretej platformy, akou je iOS, dokázal vyťažiť pomerne veľa. Android Wear podporuje zobrazovanie notifikácií, ktoré zrkadlia lock screen na vašom iPhone, karty Google Now, hlasové vyhľadávanie, fitness tracking s Google Fit a v neposlednom rade aj niekoľko vybraných ciferníkov tretích strán a Google aplikácií ako počasie a prekladač. Háčik však prichádza vo chvíli, keď chcete na notifikácie aj odpovedať. To momentálne umožňujú len aplikácie od Googlu – Gmail a Calendar. Na hodinky taktiež zatiaľ nenainštalujete žiadnu aplikáciu tretej strany.

android-wear-ios3

Napriek tomu však môže príchod Android Wear na iOS namútiť vodu minimálne tým, že ponúkne zaujímavú alternatívu k natívnym hodinkám od Applu. Tie síce ponúkajú oveľa širšiu funkcionalitu, no ich cena začína na 350 dolároch – pričom zariadenia s operačným systémom Googlu nájdeme už aj za zlomok tejto ceny. A rovnako ako pri odvekej debate iPhone verzus Android, aj tu bude okrem cenovej politiky vládnuť väčšia možnosť výberu. Apple Watch sú síce k dispozícii v dvoch veľkostiach a viacerých materiáloch, no Android Wear nemá problém s okrúhlymi displejmi a širokou škálou veľkostí, tvarov a farieb. Či to bude stačiť ukáže až čas a záujem zo strany zákazníkov – ten však zatiaľ nie je jasný ani pri kategórii inteligentných hodiniek ako takých.

Android Wear pre iOS je dostupný na App Store, no v súčasnosti ho oficiálne podporuje len trojica zariadení: Asus ZenWatch 2, Huawei Watch a LG Watch Urbane. Iné modely, ako napríklad Moto 360 na videu nižšie, sa podarilo spojazdniť, no so zmiešanými výsledkami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.