Aké novinky sú ukryté v iOS 9?

Ako už bolo spomenuté, nový operačný systém pre iOS 9 má byť zameraný skôr na kvalitu a stabilitu. To ale neznamená, že sa nedočkáme žiadnych vylepšení. 
Redaktori z portálu redmondpie.com sa bližšie pozreli na vývojársku verziu a priniesli nám pôsobivý zoznam noviniek v iOS 9. Označili ho ako zlatú baňu, pokiaľ ide o nové funkcie. Počas WWDC Apple preskočil väčšinu menších zmien a sústredil sa hlavne na najväčšie, a my sa môžeme pozrieť na tie menšie, ale možno o to užitočnejšie.

Podrobný prehľad spotreby energie: pôjdete na Nastavenia > Batéria a ikona „troch vodorovných pruhov” v pravom rohu odhaľuje podrobnejší prehľad spotreby energie.

zmenyvios9_01
iCloud aplikácia: Apple konečne pridal natívnu aplikáciu pre iCloud. Štandardne sa zatiaľ nezobrazuje na ploche, ale môžete si ju zapnúť. Nájdete ju v Nastavenia > iCloud > iCloud Drive.

zmenyvios9_02

Vyhľadávanie v Nastaveniach: v OS X je vyhľadávanie v nastaveniach štandardom už niekoľko rokov a teraz nájdete túto užitočnú funkciu aj v iOS 9. Vzhľadom na čoraz zložitejšie nastavenia je to viac ako užitočné.

zmenyvios9_03

Klávesnica s veľkými a malými písmenami: šialenstvo! ;-), konečne vidíte čí píšete veľkými alebo malými písmenami. Doteraz boli na klávesnici zobrazené len veľké , čo mohlo niekedy viesť k zmätkom alebo preklepom.

zmenyvios9_04

Kto si nechce zvyknúť na novú prezentáciu malých písmen na klávesnici, môže si to vypnúť a nechať zobrazovať len veľké.

zmenyvios9_05

Rýchle scrolovanie obrázkov: v novej aplikácií Fotky si môžete všimnúť nový prúžok z miniatúr na spodnej strane. Posunutím prstu môžete rýchlo prechádzať medzi fotkami.zmenyvios9_06

 

Rýchly návrat do aplikácie: ak vám napríklad príde správa a odpovedáte na ňu, v ľavom hornom rohu displeja sa zobrazí „Späť na (názov aplikácie)” – veľmi šikovné!

zmenyvios9_07

 

Mail v iOS 9:  v systéme iOS 9 môžete odosielať a ukladať akýkoľvek súbor prílohy.

zmenyvios9_08

Otvorenie Peňaženky: novú aplikáciu Peňaženka (nahrádza Passbook), budete môcť otvoriť aj ak je obrazovka zamknutá dvojitým stlačením tlačidla Home.zmenyvios9_09

Skryť fotografie: v aplikácií Fotky môžete vybrať viaceré fotografie, ktoré skryjete v galérií.

zmenyvios9_10

Viac svetla na pri nahrávaní videa: v systéme iOS 9 si teraz môžete zapnúť blesk aj počas bežiaceho nahrávania.

zmenyvios9_11

Poslať viac ako 5 fotografií naraz: v novej aplikácii Mail môžete teraz vložiť viac ako päť fotiek do jedného mailu.

zmenyvios9_12

Poznáte z iPadu: v iOS 9 si môžete nastaviť bočný spínač (zvyčajne ho používate na vypnutie zvukov) pre uzamknutie zámku otáčania displeja.zmenyvios9_13

Dotykové ovládanie: máte problémy s dotykovým ovládaním vášho iPhonu alebo iPadu? Nová voľba vám pomôže prispôsobiť / nastaviť citlivosť displeja vášho zariadenia.

zmenyvios9_14

Vyberte fotografie prejdením prsta: namiesto toho, aby ste vyberali každú fotografiu osobitne, môžete teraz jednoducho vybrať jednu a posunutím prsta označiť ďalšie. Veľmi užitočné, ak máte napríklad v pláne vymazať súčasne viacero fotografií.

zmenyvios9_15

Nová aplikácia Podcasty: dostala nový dizajn a zobrazuje aj mini prehrávač – podobný ako v aplikácii Hudba.

zmenyvios9_16

Skupinové hlásenia: môžete si nastaviť skupiny aplikácií, pri ktorých sa budú dať súčasne zapínať alebo vypínať notifikácie.

zmenyvios9_17

Rýchle návrhy v Mapách: kliknutím na vyhľadávacie pole v aplikácii Mapy sa zobrazia návrhy pre jedlo, pitie, nakupovanie … .

zmenyvios9_18

 

Taktiež už poznáte z nového OS X: obrázky môžeme upravovať priamo v aplikácií Mail.

zmenyvios9_19

Automatické uzamykanie: skráti sa časový interval, po ktorom sa iPhone alebo iPad automaticky zablokuje. Doteraz sa dal nastaviť minimálny čas 1 minúta, v novom iOS 9 pribudol interval 30 sekúnd.

zmenyvios9_20

Vypnúť všetky vibrácie: v nastaveniach prístupnosti v iOS 9 nájdete novú možnosť  Vibrácie, ktorá umožňuje užívateľovi vypnúť všetky vibrácie zariadenia pre akýkoľvek druh oznámenia jedným ťahom.

zmenyvios9_21

Zobraziť webovú stránku v režime ako na počítači: táto funkcia je teraz umiestnená v prehliadači Safari na inom mieste, stačí zvoliť možnosť zdielať.

zmenyvios9_22

 

Oblé rohy v iOS 9: malý detail. Nepredstavuje žiadnu novú funkciu, ale vyzerá lepšie, alebo ?

zmenyvios9_23

Nové Widgety: nový widget zobrazuje stav batérie iPhonu, a pokiaľ máte pripojené Apple Watch aj tých. Ďalší nový prírastok je widget  „Moji priatelia”.

zmenyvios9_24

Volanie a písanie správ: priamo z vyhľadávania môžete teraz zavolať alebo napísať správu.

zmenyvios9_25

Zakázať zatrasením „Vrátiť späť”: iOS mal vždy mal funkciu, ktorá umožňuje, zatrasením vrátiť späť určité akcie. Teraz máte možnosť to vypnúť.

zmenyvios9_26

Nové jazyky: chcete aby vám iPhone prečítal text? V iOS 9 bolo pridaných 9 nových jazykov.

zmenyvios9_27

Nové užívateľské rozhranie hlasového ovládania: ak nechcete používať Siri, potom môžete pristupovať k hlasovému ovládaniu podržaním tlačidla Home na niekoľko sekúnd.

zmenyvios9_28

Hromadné akcie v pošte: teraz môžete naraz vybrať všetky e-mailové správy aplikácii Pošta a vykonávať hromadné akcie: napríklad Označiť všetko, Premiestniť všetko, Vymazať všetko … .

zmenyvios9_29

Fotky a kamera: nové možnosti pre nahrávanie videa – v závislosti od zariadenia.

zmenyvios9_30

Aplikácia Zdravie: teraz podporuje aj zobrazenie na šírku.

zmenyvios9_31

Zdravie a ženy: aplikácia Zdravie prináša nové možnosti pre nežné pohlavie.

zmenyvios9_32

Prispôsobiteľný mód čítania v Safari: režim čítania v prehliadači Safari je teraz prispôsobiteľný, umožní vám vybrať farbu pozadia alebo písmo.

zmenyvios9_33

Heslá v Safari sú teraz chránené pomocou Touch ID: prístup k heslám sa dá teraz zabezpečiť aj pomocou odtlačku prsta, nielen prostredníctvom PIN kódu.

zmenyvios9_34

Pridať obsah do Safari z iCloud Drive: teraz máte možnosť nahrať obsah do prehliadača Safari pomocou iCloud Drive.

zmenyvios9_35

Diktovanie v iOS: žiadne nové funkcie ale opäť len upravené užívateľské rozhranie.

zmenyvios9_36

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.