AdwareMedic – nájde a odstráni adware z OS X

Nežiadúci softvér bola oblasť, s ktorou si používatelia počítačov Mac nerobili starosť. Ako sa OS X stáva stále viac populárnym je prirodzené, že je čoraz častejšie terčom pre hackerov a podvodníkov. Ak ste spozorovali pri prehliadaní internetových stránok podozrivé reklamy, prípadne sa vám zmenil obľúbený internetový vyhľadávač, je načase prekontrolovať systém. Pomocnú ruku vám podá táto šikovná aplikácia s názvom AdwareMedic. Ľahko zoskenuje, detekuje a odstráni škodlivý adware.

AdwareMedic v súčasnosti dokáže rozoznať 24 rôznych druhov adwaru a aplikácia je priebežne aktualizovaná. Je to účinný a veľmi ľahko ovládateľný doplnok, určený na bežnú údržbu Macu, a to najmä ak ste si všimli podivné správanie internetového prehliadača pri prehliadaní webu.

Aplikáciu si môžete bezplatne stiahnuť so stránky vývojárov, prípadne ich môžete podporiť ľubovolnou čiastkou. Odkaz na stiahnutie nájdete tu: http://www.adwaremedic.com/index.php Podporované sú verzie OS X Yosemite, Mavericks a Mountain Lion. Po spustení aplikácie vás privíta jednoduché rozhranie. Stačí len kliknúť na ikonu lupy a spustí sa skenovanie Macu.

Detekcia môže trvať približne minútu – dve, záleží to na výkone Macu a hlavne disku. Pokiaľ je všetko v poriadku a aplikácia nenašla žiadny adware, zobrazí sa nasledujúce okno:

AdwareMedic

Pokiaľ aplikácia našla podozrivé súbory otvorí sa okno, v ktorom nájdete cestu k súborom, a môžete ich ihneď odstrániť.

AdwareMedic

Čo je vlastne adware a odkiaľ sa vzal ?

Adware (skratka z angl. advertising-supported software) je akýkoľvek softvér, ktorý automaticky zobrazuje, prehráva alebo sťahuje reklamný materiál na počítači po svojej inštalácii alebo pri používaní tohto softvéru. Najčastejšie sa prejavuje vyskakujúcimi pop-up oknami, presmeruje vás na iné stránky, prípadne mení vyhľadávač alebo domovskú stránku.

Reklamy v týchto programoch slúžia niekedy na pokrytie nákladov na tvorbu programu, a vďaka nim je možné, aby program bol dostupný zadarmo.

Adware je často zamieňaný so spyware, ale je pravda, že množstvo adware programov neobsahuje reklamy iba na podporu autorov, ale i sleduje činnosť používateľa bez jeho vedomia, vtedy už nejde o neškodné zobrazovanie reklám.

Mohol sa nainštalovať spolu so softvérom, ktorý ste stiahli so stránok ako napríklad download.com alebo softonic.com , prípadne spolu zo softvérom na “bezplatné” streamovanie videí, alebo pokiaľ využívate peer to peer siete a sťahujete z torrentov. Majte na pamäti, že adware, malware alebo iný škodlivý softvér je všeobecne menej častý v OS X, ako vo Windowse.Snáď najlepší spôsob ako udržať akýkoľvek počítač v bezpečí pred škodlivým softvérom je neinštalovať sporný softvér a vyvarovať sťahovaniu aplikácii z nedôveryhodných zdrojov. To bez ohľadu na to, aký operačný systém používate.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.