WWDC 2014 Keynote report #3: OS X Yosemite

Nová verzia OS X prináša kompletný redizajn rozhrania, užšie prepojenie s iOS a niekoľko ďalších menších i väčších vylepšení. Už jedenásta verzia OS X dostala meno podľa Yosemitského národného parku v Kalifornii a pre verejnosť bude dostupná zadarmo na jeseň. Registrovaní vývojári môžu novinku testovať už oddnes a od leta spustí Apple “public-beta” program pre širokú verejnosť. Stačí sa zaregistrovať na apple.com a počkať na pozvánku. Podrobné informácie o novom systéme nájdete tiež na oficiálnych stránkach Apple.

Nová vizáž OS X. Zdroj: apple.com štrnástich rokoch a  desiatich verziách sa (Mac) OS X zbaví posledných zbytkov návrhu Aqua. Inšpirovaný minuloročným redizajnom iOS 7 príde Yosemite plný priesvitných plôch, nových ikoniek a písma Helvetica Neue. Všetky predinštalované aplikácie v OS X prídu v novom šate a ak máte radi tmavé prvky UI, ktoré už dnes niektoré aplikácie preferujú, od jesene si budete môcť nastaviť celý Finder do tmavého módu.

Veľkým zmenám sa nevyhne ani Spotlight. Kliknutím na lupu v menu alebo klávesovú skratku sa vyhľadávacie okno objaví v strede obrazovky, obohatené o výsledky z Wikipédie alebo Bingu a napríklad aj automatický konvertér jednotiek.

Ak si ešte pamätáte na Dashboard a Widgety, ktoré inšpirovali sidebar a Gadgety vo Windowse Vista, tak vám bude povedomá nová funkcionalita v Notification Center. Okrem všetkých pripomienok a oznámení si v NC môžete prezrieť aktuálne informácie z daného dňa v Kalendári, predpoveď počasia z Yahoo alebo ďalších Widgetov tretích strán.

Mail

Vďaka novej funckii Mail Drop umožní Mail odosielať správy s veľkými prílohami aj tým adresátom, do ktorých schránok sa nezmestia. Apple automaticky uloží veľkú prílohu na svoje servery a adresátovi ju zobrazí priamo z internetu, bez nutnosti všetky dáta ukladať v schránke.

Mail Drop šikovne zjednoduší posielanie veľkých príloh.

Ďalším pozoruhodným rozšírením je možnosť upravovať náhľady priamo v aplikácii Mail, bez nutnosti otvárania Preview. Pridávať podpisy a kometáre k súborom v PDF alebo priloženým obrázkom tak bude prebehať úplne plynulo.

Safari

Už tradične sa Apple snaží v každej novej verzii Safari dobehnúť čo najviac aktuálnych webových technológií a zrýchliť načítavanie stránok. Tentokrát zlepšuje podporu WebGL, ktorá bude zrejme defaultne zapnutá, novinky v JavaScripte a CSS, pridáva protokol SPDY, IndexedDB a natívnu podporu HTML5 Premium Video, čo ušetrí množstvo batérie pri prehrávaní niektorých webových streamov a nebude potrebné inštalovať doplnky.

Dizajn Safari sa znova viac a viac približuje iOS verzii. Pre tých, ktorí sa často pristihnú pri otvorených desiatkach záložiek, prinesie možnosť scrollovania medzi nimi a nové tab view, ktoré zobrazí záložky v skupinách podľa rovnakých domén.

Tradičné zrýchlenie Safari, uvidíme, či sa v praxi potvrdia výsledky týchto benchmarkov.

iCloud Drive

Služby iCloudu konečne dostanú univerzálnu podporu zdieľania a synchronizácie ľubovolných súborov, podobne ako Google Drive alebo Dropbox. V novom iCloud priečinku tak budete mať prístup ku všetkým súborom, synchronizovaným z webu, ostatných Macov a aj zariadení iOS.

Symbióza s iOS

Medzi ďalšie novinky patrí rozšírenie podpory AirDrop pre iOS, funkcia Handoff, ktorá v automaticky rozozná aké aplikácie sa používajú v okolitých zariadeniach a ponúkne na nich pokračovať v práci (úprave dokumentov, dopísaní e-mailov, a pod.), Instant Hostspot — automatická detekcia mobilného internetu na okolitých iOS zariadeniach, ktorá umožní pripojiť i OS X alebo možnosť zdvihnúť prichádzajúce hovory na iPhone priamo z OS X.

Na OS X prichádza i aplikácia Photos z iOS. Na základné možnosti úprav fotografií už nebude potrebný fotografický softvér. Aplikácie zvládne i synchronizáciu s iCloudom a vyhľadávanie v albumoch, presne ako verzia pre iOS.

komentárov
  1. …. a najpopularenjsou appkou pre OS X 10.10 je….
    Mavericks theme restorer!
    Do slaka preco sa vsetci nahanaju za cukrikmi :(

    0
    0
  2. Suhlasim s petrom, bez urazky, ten novy dizajn a hlavne ta spodna lista sa mi vobec nepacia, neviem podla mna robit zmenu dizajnu len preto aby bola resp. lebo sme ju urobili aj pre iOS je blbost. Zachvilu skoncia ako Microsoft, odstranili tlacidko start, a pan boh zaplat ze som kupil 7 a nie 8, hoci ho pouzivam len par hodin do tyzdna, tie nervy z 8 a metra rozhrania, ktore patri na tablety nie pc mi zato nestoja.

    0
    0
  3. no ja som s dizajnom spokojny. cely cas, ked vychadzali tie rozne koncepty ako by to mohlo vyzerat, som sa bal, pretoze vyzerali uplne odporne ale takato zmena je podla mna prijemna, nevtierava, moderna.

    tiez neviem, preco by mal skoncit ako microsoft. pokial viem, apple to ma riesene cez hornu listu a finder, a pochybujem, ze by niekedy v minulosti ci uz listu alebo finder chceli odstranit

    0
    0
  4. > Peter
    mne sa novy minimalistickejsi a ferebnejsi dizajn zda byt lepsim, uz len kvoli tomu by som menil za Mavericks ihned

    > Roman
    no ano, svoj ibook G4 asi uz velmi nevyuzijes..

    > Milan
    presne ako iOS 6 a iOS7
    par dni po tom, ako som zacal fungtovat na iOS7 mi prislo nepredstavitelne vratit sa k iOS 6. Windows 3.1 by som tiez kedysi nevymenil ani bohovi za prikazovy riadok v MS DOS..

    kdeze, v tomto pripade ani nahodou nehrozi aby OS X koncil ako Windows..
    na yosemite sa dost tesim..

    PS: trosku mimo okruh, ale nie je odstranenie tlacitka “start” velky krok na evolucnej ceste windowsovskej?
    moze mi niekto vyysvetlit, z akeho zahadneho dovodu, musi uzivatel, ked chce vypnut pocitac s nainstalovanymi windowsom najskor kliknut na tlacitko “start”???

    0
    0
  5. to že si možem hovor zodvihnúť na macbooku je super len by som chcel vedieť či sa to bude dať aj na iPade. Teda zazvoní mi mobil a budem ho môcť zodvihnúť na ipade (ipad je verzia wifi nie cellular 3G) a ci mi bude na ipade zobrazovať aj klasicke sms a nie len imessage :)
    Neviete niekto otom viac ?

    0
    0
  6. co stale nemozem prekusnut je ze na ten MAC OS nedostali ZFS fiesystem. HFS+ uz je zastaraly aj ked volume manager ktory sa nenapadne objavil v 10.7 pomohol posunut veci dopredu

    0
    0
  7. Zmena musi byt, tak ako bola s iOS7 tak musi byt aj tu. Ked sa niekomu nepaci moze pouzivat nieco ine. V pouzivatelnosti stale top OS….

    0
    0
  8. Nový design se mi velice líbí. Co ale nechápu je, že ani po tolika letech nejsou schopní přidat do tabů v Safari favicony :-/ Jenom podle textu se prostě nedá rychle orientovat, to ví snad i návrháři v Apple, když už nějakých pár let máme dock složený jenom z ikonek…

    0
    0
  9. Juraj:
    podla toho co bolo na konferencii, tak budu aj SMS. Urcite budu na macu, ci na ipade – neviem.. Pozri zaznam konferencie – riesi sa to tam.

    dozicka:
    Ano. Dock (spodna lista) je tam uz velice dlho a windows tuto funkcionalitu odkukal ;).

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.