V App Store nájdete aj škodlivý softvér, Apple nereaguje na žiadosti o zmazanie

Všetky aplikácie v App Store sa po ich nahraní vývojármi podrobujú kontrole a schvaľovaniu zo strany Apple. Používateľom by to malo priniesť kvalitnejšie a hlavne bezpečnejšie aplikácie, aj keď za cenu zdržania a istých obmedzení. Väčšinou to funguje celkom dobre. Sú však situácie, keď je problematické pochopiť správanie zo strany Apple. Zatiaľ čo niektoré aplikácie neschvaľuje z kontroverzných dôvodov, iné necháva v App Store aj napriek ich preukázateľnej nebezpečnosti. Reč je o aplikácii Tor Browser. Ide o aplikáciu, ktorá by mala zabezpečiť vyššiu bezpečnosť na internete vďaka anonymite.

To znie fajn, až na to, že Tor Browser dostupný v App Store je falošný. Aplikácia je plná škodlivého kódu v podobe adware a spyware. Tvorcovia služby Tor už dostali niekoľko sťažností, na čo zareagovali žiadaním Apple o jej odstránenie. Ani po opakovaných sťažnostiach a množstve e-mailov však Apple nezareagoval a aplikácia je stále k dispozícii na stiahnutie. Po mesiacoch vystavovania používateľov riziku zo strany Apple sa vývojári služby Tor rozhodli záležitosť medializovať dúfajúc, že tým pomôžu ku stiahnutiu aplikácie z App Store.

Platenej aplikácii Tor Browser sa preto radšej vyhnite oblúkom. Ponaučením je, že opatrnosť pri sťahovaní aplikácií je na mieste aj v App Store, najmä od menej známych vývojárov.

komentáre
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.