Trh s digitálnou hudbou zaznamenal prvý pokles od spustenia iTunes Music Store

Rok 2013 je od roku 2003, kedy bol spustený iTunes Music Store, prvým rokom, v ktorom trh s digitálnou hudbou medziročne klesal. Oproti roku 2012 klesli v roku 2013 predaje samostatných skladieb z 1,34 miliárd na 1,26 miliárd, predaje celých albumov zo 117,7 miliónov na 117,6 miliónov. Príčinou však nie je to, že by sa ľudia vracali k CD nosičom. Naopak, za poklesom stojí stále rastúca popularita digitálnych streamingových služieb ako napríklad iTunes Radio, Pandora či Spotify. Posledná spomínaná služba, Spotify, je navyše od decembra 2013 dostupná už aj na Slovensku. Aj u nás si tak poslucháči môžu vyskúšať zaujímavú alternatívu k nákupu jednotlivých skladieb a albumov. Aj naďalej klesá aj predaj klasických CD nosičov v USA, zo 193,4 miliónov kusov v roku 2012 na 165,4 miliónov kusov v roku 2013. iTunes Music Store pritom predstavuje 40,6 % amerického predaja albumov, pričom najpredávanejším albumom sa stal Robin Thicke – Blurred Lines.

komentárov
  1. – CD je mrtve medium, resp. do par rokov /doslova/ bude

    – koncept music store je prekonany – nema vyznam, a v podstate je i uplna hlupost potrebovat vlastnit hudbu v digitalnom formate, male vynimky pripustam – do auta si hudbu zatial stale davam na USB kluc /iphone si kvoli spotify nemam v umysle kupovat

    mas iny nazor? okej, maj /za odbornika sa nepovazujem, ale nebudem sa s tebou hadat

    0
    0
  2. Premňa CD nie je mrtve médium. Už pár rokov si CDčka kupujem a zväčšujem si zbierku, NIKDY mi žiadny iTune store ani spotify nenahradí to si ten produkt chytiť, vidieť artwork, prečítať si booklet :)

    0
    0
  3. ano ano, aj to vyuzivam, vsak to je tiez jeden z argumentov preco je music store uz trosku passe.
    ale v aute /u mna/ ma momentalne iste vyhody USB kluc, co sa vsak o kratky cas pravdepodobne zmeni..

    0
    0
  4. Chuck – no ja tom mam podobne – ziadne CD mi nikdy nedokazalo nahradit pocit, ked som zobral do ruky LP..
    osobne – CD sa mi zdaju dost ohavne medium, zbavil som sa vsetkych tych plastovych krabiciek uz pred par rokmi.

    ano, myslim, ze CD je odsudene na zanik a pride skor, nez sa nazdame – ale bavime sa samozrejme o tom, o com sa pise v clanku – o masovom sposobe nakupovania hudby.
    tym netvrdim, ze par nadsencov nebude nadalej ochranovat svoju CD zbierku, akurat budete vo velkej mensine.
    hudba na CD nosicoch sa pravedpodobne bude nadalej v okrajovej forme vydavat, ale bude to stat viac a bude sa k nej tazsie dostat.
    co sa tyka hudby v digitalnom formate – pre mna je anachronizmus CD v tom, ze oproti AIFF, Flac, atd u CD nemas ziadnu pridanu hodnotu.
    a preto, kedze existuju ine sposoby sirenia hudby v bezstratovom formate, je CD podla mna mrtve medium

    0
    0
  5. Myslim ze Al-Chymeria ma svojim sposobom pravdu. CD sa coskoro stane mrtvym mediom pre masy. Je zbytocne sa rozculovat nad tym, ze ojedinelci stale pouzivaju a zbieraju hudobne CD nosice. Je to rovnake ako s VHSkami, DVDckami a BluRay. Streaming filmov je dnes omnoho viac popularny (aspon na zapade teda)

    Osobna skusenost: Mal som vela CD nosicov, neskor som zacal zbierat hudbu do iTunes, takze som ju mal vsade (Mac, iPod)… Ale dnes tych 80Gb hudby sedi v kniznici a nechavam ju len pre nostalgicku spomienku.

    Dnes zbieram vinyls, pre vlastne potesenie (aj ked su uz davno “mrtve”) a hudbu pocuvam vyhradne cez Spotify (ta je so mnou vsade a rychlo dostupna).

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.