Stratil Apple zdravý rozum?

Apple priniesol s novou generáciou iPhonov presne to, čo sa od neho očakávalo, a teda väčšie displeje. iPhone 6 Plus s 5,5-palcovým displejom dokonca presahuje kategóriu smartfónov a spadá už skôr do špeciálnej kategórie „phabletov“, teda hybridov medzi telefónom a tabletom. Zatiaľ čo konkurencia ponúka väčšie displeje už dlhé roky, Apple neustále trval na svojom – väčší displej odporuje zdravému rozumu. Kompaktnými rozmermi iPhonov si určite získal fanúšikov preferujúcich ergonómiu a ovládanie jednou rukou, no správy z trhu boli jasné – iPhonu chýba väčší displej. Apple preto poprel to, čo sám nazýva v reklame na iPhone 5, Thumb, zdravým rozumom. V tejto reklame vidíte dôvod, prečo iPhone 5 narástol „len“ na 4-palcovú uhlopriečku.

Zdravý rozum je tak minulosťou a najväčšou novinkou tejto generácie iPhonov je vlastnosť, ktorá bola dlhé roky Applom označovaná za nezmysel konkurencie. Niet preto divu, že sa tejto skutočnosti chytilo množstvo fanúšikov Androidu, publicistov, a, samozrejme, nechýba ani Samsung. Ten v reklame na svoj najnovší phablet, Galaxy Note 4, ukazuje históriu modelov Note. Prvý phablet s veľkým displejom od Samsungu prišiel už v roku 2011 a podľa reklamy predbehol svoju dobu. Taktiež v nej uvidíte názov článku zo stránok BGR, podľa ktorého môžu fanúšikovia Apple ďakovať za väčšie displeje Samsungu.

Je pravda, že Apple ponechal v ponuke aj iPhone 5s a 5c, aby vyhovel zákazníkom preferujúcim menšie displeje, avšak pravda je, že ak chcete to najlepšie a najnovšie od Apple, 4,7-palcový displej iPhonu 6 je novým minimom. Ak chcete navyše aj optickú stabilizáciu fotoaparátu, lepšiu výdrž batérie a Full HD displej, musíte siahnuť po iPhone 6 Plus s 5,5-palcovým displejom.

Apple smartfóny stále patria k tomu najlepšiemu, čo si za svoje peniaze môžete kúpiť – za to vďačia najmä prepracovanému iOS, ktorý je šitý presne na mieru vlastným procesorom Apple. Používatelia si tak nemusia robiť starosti s hardvérovými parametrami, keďže iPhone aj s papierovo slabším hardvérom hravo zdolá v rýchlosti a benchmarkoch vlajkové lode konkurencie. Zatiaľ čo v novinkách ako Touch ID, teda senzor odtlačkov prestavený s iPhonom 5s, sa naňho konkurencia nechytá, zdá sa, že sú aj oblasti, v ktorých sa musel inšpirovať aj Apple – a tou sú práve väčšie displeje s ešte vyšším rozlíšením. Koniec koncov, aj stránky BGR, na ktoré Samsung odkazuje, kedysi povedali, že „Galaxy Note je najzbytočnejší telefón, aký kedy skúsili“ – časy sa menia a názory s nimi.

Čo hovoríte na vývoj v ponuke iPhonov vy? Patríte k tým, ktorý už niekoľko generácií iPhonov dúfali, že Apple zväčší displej iPhonu a „dobehne“ v tomto smere konkurenciu, alebo naopak by ste boli radšej, ak by si Apple zachoval zdravý rozum a umožnil vám používať nový iPhone jednou rukou aj bez funkcií akou je Reachability?

komentárov
  1. Ja si myslim, že iPhone by mal byt v starej velkosti, len oblejši a v tvare akom su nove iPady, tenší tiež.
    Maximalne sa mi nepáčia tie čierne “pásiky” na zadnej strane novèho iPhonu, je to uplne nevkusné a nesedí to tam.
    Taktiež sa mi nepáči, že s novym iPhonom nepriašla akakolvek nova a zaujimava inovacia, to iste, len v novom šate.
    Ale čo už, ajtak si iP6 asi kupim :D

    0
    0
  2. Applu jeblo už několik let zpět. Teď tomu jen nasadil korunu. Končím s touhle firmou – po skoro čtvrtstoletí. Na mne, jakožto dlouholetého zákazníka, který jí odevzdal statisíce za její produkty, naprosto sere. A to to píšu ještě velmi zdvořile. Že se firma přeorientovala z počítačů na hračky – budiž, pokud stále ještě dělá i ty počítače. Jenže ona ty počítače stále více mrší. Jak HW, tak SW. Ve své Retině si člověk nerozšíří RAM a SSD úložiště spíše jen teoreticky. O baterce se ani nebavím. Že odebrali indikátor stavu baterie jen potvrzuje směr eliminace čehokoliv smysluplného a odebrání dokonce i stavové diody je poslední tečka. V oblasti SW se v každé verzi OS X ztratí nějaká ta “maličkost” – Rosettou u Liona počínaje, X-Window pokračuje a značnými vnitřními nekompatibilitami zapřičiňujícími nemožnost používat původní zakoupené programy na aktualizovaných verzích OS konče. Ano, většinou se po určité době objeví placené upgrady dotčených SW, ale já nemám zájem neustále platit jen za to, abych mohl pokračovat v práci – nestojím o “novou funkcionalitu”, chci jen používat dosavadní SW na silnějším HW. A nemám šanci. Apple si velmi důsledně hlídá, abych nemohl na novější stroje dát starší verzi OS. Podobně to má i s iHračkama. Aktuálně jsem se zase vytočil, když jsem chtěl dát dcerce na starý iPhone 4 iOS 6. Podotýkám, že jsem chtěl upgradovat z verze 5.1.1. A kdo si myslí, že to není problém, že se jen stáhne adekvátní IPSW, ať zvedne ruku … A ho*no. Nic! Apple nepodepíše jinou, než poslední verzi iOS. Dva dny vztekání mi trvalo, než jsem to přijal za fakt a potupně tam dal iOS 7. O tom, že žádné inovace ani ideje jsemod Apple už dlouho neviděl, asi netřeba dlouze psát. Už jen histericky koukají po dementních datasheetech “konkurence” a navyšují počty megapixelů, palců, gigahertzů, …. Kašlu na ně. Prošel jsem s tou firmou všelijaké časy, ale už jsem zlomil hůl. Už je to jen stupidní cool značka pro fríkůlíny, kteří o IT ví houno a mně začíná být postupně stydno, že jsem po dlouhá léta v okolí s touto značkou spojován, jakožto člověk, který poradí. Poradím – ruce pryč od Apple! Howgh.

    0
    0
  3. no najma to mali urobit normalneto zvacsenie. HD rozlisenie je prosto stupidne skalovane z povodneho iphone 1-5. A pritom stacilo pridat par pixelov.
    Asi je to klise, ale jobs by toto nedovolil. rovnako ako hnusny dizajn ios7/8

    0
    0
  4. Šamšunt a jeho 6 reklám, ktoré stihli spraviť zopár dní po predstavení iPhone 6 a iPhone 6 Plus sú maximálne trápne a ukazujú čo sa stane, ak spoločnosti zoberiete ich jedinú “výhodu”.

    Je pravda, že so spokojný so svojim iPhone 4S, aj keď viem, že veľa ľudí bdue nariekať kvôli veľkostiam nových modelov, no hovoril som už roky, že to musí prísť. Naroky narastajú a trh bol teraz už na to pripravený. Aj keď osobne si myslím, že mali nechať aj 4 palcový model na trhu, ale to už by bolo celkovo asi veľa modelov. Aj keď šamšunt a spol to nedorovná, ktorý majú 300 miliónov modelov z jedného telefónu len aby sa im niečo predalo.

    0
    0
  5. Ak som na tej prezentácií správne pochytil jednu vec, tak by sa malo dať 2x dotknúť Touch ID s tým, že sa obraz zmenší tak, aby sa na všetko dalo dosiahnuť jedným prstom. Ak som to teda pochopil a bude to reálne dobre použiteľné, tak super.

    0
    0
  6. ideme kupovat do rodiny prave jeden model, ale ostanem pri 5S pre manzelku, buduci rok po testoch ked budem menit 5, uvidime ci ist po 6, alebo len 5S, tieto nove modely mi pridu pre moje pouzivanie uz zbytocne velke, staci ze to slape ako hodinky s vychytanymi appkami aj na mensom displeji.
    ale ciastocne sa musel prisposobit trhu, nieje to uz ako kedysi, ale stale vedia este niecim prekvapit, osobne chcem skusit telefnovanie na inych apple zariadeniach v 1 wifi sieti doma :)

    0
    0
  7. Naozaj Hardware sa stáva čím ďalej drohoradou. Funkcionalita ekosystému a užívateľský komfort je čím ďalej dôležitejšia a tu je Apple cca 5-10 rokov pred konkurenciou.

    0
    0
  8. vsimnite si tie vyplakavacky aky je to skaredy telefon ako to apple zas poondilo ake ziadne inovacie a ten strasny dizajn , vypada to hrozne to si nekupim , odchadzam od jablka, predrazena hracka, ziadna revolucia , .. tie diskusie su ako cez koirak kazdy rok … ale preco ??? Troska ma mrzi ze si nikto nevsimol 240fps na kamere a som zvedavy ako sa im dari stalacat sum na fotaku , z roka na rok je to lepsie , tak isto pri hodinkach nikto nikde neriesi naco su dobre co sa stym bude dat vsetko robit ako to bude spolupracovat trebarz s home kit … kopec otazko co su dobre do technickej diskusie ale riesia sa tu osobne negativne emocie .. horsie jak zenske v prechode

    0
    0
  9. ja by som to videl tak, ze je to fail ked to kritizovali, ani oni nedokazali predpovedat poziadavky trhu a ani trendy.

    osobne si vsak myslim ze prave preto by apple mal mat vacsie portfolio iphonov
    od 4″ (normalnej sirky a nie to co predviedli s iP5) potom 4,7 a kluden aj ten 5,5 ved preco nie…

    co bude dalej s iP 5S nikto nepovedal .. zomrie ? vytrati sa z produkcie ? bude mat nastupcu ? ostanu len tie 2 lopaty 6tkove ?

    ax … steve chybas .. apple sa fakt asi ruti do sraciek

    0
    0
  10. myslím si asi to že je to predražené, apple objavil technológie čo už dávno mali smartfóny v roku 2012 až teraz, jedine čo je na ňom celkom pekné je dizajn, ale cena by mala ísť o tretinu až polovicu dolu, takže dávam 40% hodnotenie

    0
    0
  11. Mam rad Apple kvoli tzv “productivity” ktoru jeho vyrobky ponukaju. Aj na OSX aj iOS je velke mnozstvo krasne navrhnutych jednoduchych a funkcnych aplikacii ktore zvysuju uroven celeho systemu, co o WIndowse a Androide nemozem vobec povedat. Avsak myslim si ze Applu vypadlo tzv. jadro celej tejto filozofie ktore robilo tuto spolocnost mocne vynimocnou… Nemusim hovorit kto to bol, ale nehovorim ze je nenahraditelny. Otazka je kedy si to spolok okolo Cooka uvedomi a spravi dalsi krok vpred.

    0
    0
  12. em: nezmensi sa obraz, len sa cely obraz posunie dole.
    Neda sa kazdy rok prist s niecim prevratnym..

    A k samsungovym reklamam: keby nie apple, samsung by teraz predaval 5 palcove telefony s mechanickymi klavesami po bokoch, alebo by “smartfony” vobec nerobil…

    0
    0
  13. Rasto: Čistá pravda. Tu ale rozumné komentáre načakaj, darmo im neičo vysvetlíš, ľudia čo v živote nič nespravili a budú len pindať.

    0
    0
  14. Ach jo , pořád Samsung vám leží na duši. No nedá se hoši nic dělat, jsou dobří, nelze jím to upřít. Fakt je že co ted apole pustil je už dva roky na trhu celkem běžné a to nejen od Samsungu.
    Vidím že některým dochází def a tak vyzdvihují OS. Hoší ani tam už apple není tak dobrý – dodnes od začátku OSX na počítačím řeším problémy s wifi a dodnes to nemají odladěné.
    Podle poslední studie norských labarotoří má Apple nejhorší příjmové podmínky. Nikde jsem nenarazil u jiných výrobců na návod jak držet telefon , aby se s ním dalo telefonovat ! Nebo dokonce k tomu dávat rukavice.
    Uvědomte si že nežijeme v 10 milionových městech pod vysílači, ale v krásné kopcovité krajině s těžšími příjmovými podmínkami.
    A proto i já si musím na chalupu vozit obyčejnou nokii, protože S5 je tam jen na okrasu.
    I já po 20 letech bohužel trápení opouštím jablíčka. Ale to už je otázka i důchodcovských financí :)

    A na závěr pro ty křiklouny o androidu a Samsungu : Wozniak – Mám rád Apple, ale používám android. Bohužel vývoj androidu oproti applu je výrazný a nebojím se říct že je před iOS.
    To jsou jeho asi půl roku stará
    A hádejte co používá za telefon :-)

    0
    0
  15. Bol od Apple veľmi rozumný krok:

    1. Je veľa ľudí, ktorí pomerne málo telefonujú ale využívajú tablet alebo smartphone veľmi intenzívne: surfovanie, maily, facebook, navigácia, hry, poznámky, čítanie e-kníh, vzdelávanie, atď… Apple ich v podstate nútil aby tieto svoje aktivity robili na mobile alebo aby mali dve zariadenia: mobil aj iPad. Pre týchto ľudí, je veľký mobil ideálny, pretože nepotrebujú mať dve zariadenia ale uskopoja sa s týmto kompromisom.

    2. Apple nepovedal, že zruší veľkosť 5S (5C). Je pravdepodobné že túto veľkosť ponechá a v budúcnosti vznikne nejaká 6C. Spúste ľudí predsa len vyhovuje menší mobil. Hlavne ľuďom čo veľa telefonujú alebo majú malú ruku.

    3. Apple sa týmto efinitívne odpútal od pevného pomeru strán a vývojári musia počítať s viac menej ľubovoľným rozšírením strán. Tak by v budúcnosti mohli iOS aplikácie fungovať na MacOS alebo AppleTV s ľubovoľným displejom alebo na hernej konzole.

    Čo sa týka príspevku od Jirku, tak ten zrejme videl Mac iba cez výklad obchodu.

    0
    0
  16. 2 Tomáš: ktore ze su to technologie, ktore prave “apple objavil čo už dávno mali smartfóny v roku 2012”?

    2 Pavel: (1) postnes link na su studiu? (2) o ktorej to krajine hovoris? Ked som bol toto leto v Tatrach, tak moja iP4 chytala signal lepsie, ako smartfony s androidim. Predpokladam, ze stale hovoris o Norsku, nie? (3) Wozniak je zatrpknuty kokot, ktory vyuzije kazdu jednu prilezitost, aby sral na Apple. Takyto dusevny chudak je zdrojom Tvojich citatov? (4) Ak si mam vybrat lopatu od Apple, alebo lopatu od Shitsungu, nie je co riesit. Zatial to suverenne vyhrava Apple (co nove a prevratne priniesol Shitsung, resp. hociaky vyrobca “smartphonov” vyuzivajuci OS Android?). Dalsie 3-4 roky to nebudem musiet riest a potom uvidime.

    2 ostatni: suhlasim, ze Apple ide do kitek. RIP Think Different.

    0
    0
  17. Ja si osobne myslím, že Apple v tomto urobilo dobrý krok, veď čo iné mu už len ostávalo aby vyhovelo svojim zákazníkom. Jediné čo sa mi nepáči sú tie zadné pásy na iPhone 6 a 6 Plus, že vraj sú v tom antény ale šak ok ;).
    Patrím medzi tých 4S-kových, ktorý sú spokojný s tým čo majú, ale do frasa na čo mudrujú tí, ktorí ten iPhone 6 ani mať nebudú a keď s tým niesu spokojný nech ostanú na tom, na čom práve fičia. Veď predsa sa dá zohnať aj 4S, aj 5, 5S a keď má niekto problém s novým modelom, tak starší model toho zvládne tiež dosť.

    Mne vždy šlo len o kvalitu aplikácii a aby mi iPhone šlapal na dobrej úrovni.
    I keď s porovnaním s iPhone 5S je to už niečo slabé, o iP6 ani nehovorím, tak iPhone 4S je ešte na tom fájn. Veď keď sa pozriem na ulicu tak malé deti majú Sony, Samsung, HTC a kto vie jaké čínske marhy a stále si myslím, že môj iPhone je v tom vyššie, čo v ňom samozrejme robí aj iOS7.

    0
    0
  18. Zdar,

    apple mam rad, 2x macbook, iPad mini, chcel som veelmi aj iphone… Dnes si ho uz nekupim, jednak 6/6+ je pre mna velky a sialene drahy. Droid nemusim, Windows i ked je asi fajn tiez nie, skoncil som u blackberry (Z10) a velka spokojnost.

    0
    0
  19. Mylý Jirko ved nikto ti nekáže kupovať Mac , a keď si, alebo bol dlhoročný zákazník Apple a máš Mac. Ved ho chyť a vyhoď von oknom a kúp nejaký Asus s Win 8 a to isté sprav s telefónom. No myslím že Richard na pravdu ty si videl Mac len cez výklad v obchode. Ja neviem ved keď sa niekomu nepáči tak to sakra nekupujte .Keď to nikto nekúpi tak to nebudú vyrábať a nakoniec krachnú . To je stále hádanie čo je lepšie . Ved fajn kúpte si čo chcete a ja si kúpim tiež čo ja chcem . Ja nebudem hodnotiť či je Samsung lepší alebo Apple , mne vyhovuje Mac a iPhone a každému to môže byť jedno .

    0
    0
  20. Milý Milane. Předpokládám, že budu starší, než tvůj táta a nemám zapotřebí si vymýšlet. A ani potřebu někoho přesvědčovat o tom, co mám/znám/jsem zažil. Jen jsem si po aktuálních událostech u firmy, se kterou jsem byl dlouhá léta spjat potřeboval ulevit vyslovením faktů o odklonu této firmy od jejího směřování. Dnes jde o daleko větší odklon, než za dob Gaséeho. Dnes se ale už nemá kdo do firmy vrátit, aby jí dal směr. Takže jen cítím frustraci nad přerodem inovativní počítačové společnosti na iMattel. Ale co už – prachů takto určitě vydělají hodně. Fríkulínů se najde určitě víc, než dlouholetých uživatelů značky. Konec-konců už se tu ozývají. A s tím, že si můžu koupit nějaký Asus nebo podobný šmejd – můžu, ale já jsem právě opravdu dlouhá kéta zvyklý právě na jednoduchost, logičnost a intuitivní ovládání jablečných strojů. A k tomu se Win za čtvrstoletí pořád nedokopíroval. A na Linuxu nejsou nástroje, které potřebuju a celkově mi všecha ta distra připadají nedotažená – jakožto náhrada jablečného OS určitě. Ael nejde mi o rozdmýchání jakéhokoli platformního flame. Beru to z mého pohledu. Nicméně (logicky – generační záležitost) se v mém okolí vyskytuje víc těch, co jsou stejně deprimováni jako já, než těch, co by sdíleli zdejší nadšení. S Apple končím – ale upřímně nevím, co dál. Mé další prachy si ale rozhodně nezaslouží. Jedině tak nakopat do iKoulí. V dobách zlých (pro Apple) jsem uskladňoval své vyřazované počítače ve sklepě s vizí toho, že Apple prostě zmizí ze světa a já pak budu moct alespoň vnoučatům ukázat, že kdysi dávno se dělaly i jiné počítače, než ty škaredé skládané krabice s Win. Uznávám, že mne tehdy nenapadlo, že to možná bude obráceně a že Apple bude ta nejprofláknutější značka na světě a že pokoří i CocaColu. Mám těch stojů dost – a vyhazovat je nebudu. Vnoučatům je budu ukazovat i tak, ale s jiným výkladem. Ta firma skutečně skončila, ale asi jen pro její dlouholeté uživatele … a našla si jinou/početnější cílovou skupinu.

    0
    0
  21. @ bee – najdu a pošlu ti link. Především mi ale vadí Shitsung, myslím že každá firma si zaslouží oslovovat tak jak má.

    0
    0
  22. ano ciastcne suhlasim s Jirkom, ti co zazili apple stroje este za cias kym ti dnesni iUseri boli v plienkach vedia o com hovoria, apple bolo ine, jednoduche, apple pouzivala speci komunita ludi … ipodom iphonom sa apple otvorilo uplne novej skupine zakaznikov, a inej generacii, povacsine tito ludia dovtedy o apple nepoculi, alebo vedeli len to ze apple s apouiva v specifickych odvetviach ako dizajn a pod…
    ano pre tych “starcov” co na apploch vyrastli je sucasne smerovanie v zasade povazovane za odklaon od toho co apple vzdy bol najma pre nich v danom case.
    Casy sa menia a apple proste siel do inych segmentov ….
    uz len to ked zacal s intel procakmi a na macoch dnes nativne bezi aj windows.. uz to bol zasadny odklon od vtedajsej filozofie ..

    kaxodpadne drzim palce nech aple fici, ale prajem si aby bol lidrom technologii a aby sa objavil niekto aspon tak dobry ako steve a aby apple bol len kopirovacom a marketerom ….

    na apple v sucansosti ocenujem najma “ekosystem” na to sa nchyta ani android ani win, bohuzial prestava s ami pacit ich smartphone zelezo .. a tiez tvrdim ze najkrajsim a asi najlepsim telefonom bol prave iP4S….odvtedy mi to pride uz dost vlazne .. a dizajn ip6 je zvlasnty na prvy pojlad mam pocit ze som taky telfon uz u niekoho videl .. htc ? hmm nejaka cina ? hmm
    ale cas aj tehcnologie padia .. a mozno si kupim prave ip6 4,7 .. ale najma kvoli tomu spominanemu ekosystemu a kompatibilite s mojim MBA …..(notebooky apple povazujem za to najlepsie co na trhu existuje, z pohladu usability tak hw aj sw)

    0
    0
  23. @jirka – mluvíš mi z duše. Já začínal v roce 1994 na LCII. Teď mi tu stojí Mac PRO z roku 2009 na který již nelze dát novější systém OSX, tak jsem skončil :(

    Pracoval jsem souběžně i na win, tak ten přechod není tak bolestivý. Jen je potřeba se držet na uzdě a nervát tam kde jaký soft. Pak i win jedou bez problémů. A slouží mi dobře i notebook Lenovo 15″ za nějakých 7000,- Kč

    0
    0
  24. 2 Jirka: palec hore

    2 Pavel: (1) tesim sa na ten prieskum. Hlavne na jeho metodiku, kvoty a na jeho surove data z ktorych si clovek moze odvodit relevantne insighty. (2) kazdy z nas ma plne pravo na svoj vlastny nazor. Ked tu spolocnost nazvem Shitsung, je to prevzaty nazov pre moj vlastny nazor na nu (a ten moj nazor nema spolocne iba pre jej superenie s Apple). Urcite ale nemam potrebu chodit po forach samsungfanov a provokovat ich navstevnikov/userov/posterov takymto pomenovanim tejto spolocnosti. Na druhej strane, s pravdepodobnostou hraniciacou s istotou viem, ze na forach ako je toto, je moj nazor na tuto spolocnost vacsinovy, a ze si nemusim davat servitku pred usta, aby som, nebodaj, niekoho neurazil.

    0
    0
  25. Jirko, máš absolútnu pravdu, využili profesionálov, ktorí ich vychválili do neba a snobs sa chytili. Steve bol génius :). Akurát to súčasné vedenie je akosi mimo. Je mi ľúto, že zostane len legenda a profíci sa budú musieť postarať sami o seba. Vždy je však nejaké ale a dúfam, že čierna mágia pomôže :). Len to bude veľmi bolestivé a časovo náročné. Pozdravujem protinožcov!

    0
    0
  26. posledny rozumny iphone ktory bol, bol 4s. 5s uz lezi doma, radsej ako tieto tehly. este keby bolo 4” a pre slepych 4.7” budis, ale toto je fakt moc.

    snad sa preda polovica oproti ocakavaniam a niekto sa zamysli… v opacnom pripade dalsi phone bude snad navrat k BlackBerry, ak dovtedy chudaci neskoncia…

    0
    0
  27. Ja som zacal s iMacom pred 2 rokmi, pocas dalsich dvoch som kupil iPad mini a aj iPhone 4S.
    iMac som kupoval na pracu s fotografiami, kedze som fotograf. Macy boli vzdy stroje, ktore boli vykonne a pouzivali sa profesionalne (video, foto, hudba, …).

    No priznam sa, ze za 2 roky som spoznal, ze uz to nie je co to byvalo. Stacilo mi len to, ze apple absolutne nenapreduje s profi SW. Apperture (uprava fotiek) bol jeden zo SW, preco som kupoval mac no pred nedavnom skoncila jeho podpora a prestal sa vyrabat, Final Cut (strih videa) nenapreduje a kazdy ocakava, ze bude taktiez zruseny. Toto su znaky toho, ze apple ako znacka pre profesionalov konci.

    A naopak iphone, ipad a watch su veci, na ktore sa orientuje. Nie su pre profesionalov, su to bezne veci, ktore ponuka aj konkurencia. No samozrejme ze dopyt je vacsi po tychto zariadeniach, pretoze tie potrebuje/chce mat kazdy.

    Ak by som nemal mac, tak by som urcite presiel na android (za menej penazi takmer nepocititelna zmena). Bol som velky odporca Androidu kym som neskusil – mam ho na sluzobnom tel. Jediny dovod, preco budem mat stale iphone je ten, ze apple zariadenia dokazu spolu pracovat. Inak stracaju uz vyznam:
    – macy su stale krasne, kvalitne spravene masiny, no kvalitny softver prestavaju vyrrabat, OSX prisposobuju k iOS (malo by to byt opacne :)) a za to co ponukaju su v sucasnosti uz aj drahe
    – tablety a telefony napreduju pomaly a konkurencia ich dobieha
    – hodinky mi pridu rovnake ako ma konkurencia. Ale tie nemozem hodnoti, lebo je to podla mna blbost. Keby boli pekne a mal by som vela penazi, tak mozno. Ale nemam vela penazi a nie su pekne. Pekne su moto 360 ale s rovnakym dizajnom si kupim klasicke hodinky :). Cakal som ze apple dizajnovo s niecim ako moto (ktorych dizajn sa podoba na apple dizajn) a + prida nieco svoje prevratne. No ani jedno sa neudialo.

    Ja som teda z apple po 2 rokoch sklamany tiez. Podla mna by mali robit vsetky tieto produky na rovnakej urovni tak ako do teraz a uspokojili by masy. Takto je to stale len o tom ze pred 15 rokmi boli spokojni pocitacovi useri a teraz su ostatni. No preco to nespravit tak aby boli spokojni vsetci? :)

    0
    0
  28. to CRW nejako si odporujes mas 2 roky iMacka a vies ze to nije ako byvalo .. kritizujes Aperture ze nenapreduje ale v com je to stale mocny nastroj na pouzitie a neni to PS je to pokrocilejsi LR …Ja som fotograf naozaj a pouzivam tieto nastroje podla potreby .. .. hodinky maju rovnake ako konkurencia to je tvoje hodnotenie ale tie nemozes hodnotit lebo je to blbost .. pocuj co slovo to total chaos … ty si asi skratovany robot co nic z toho o com pises nevidel

    0
    0
  29. este musim reagovat na Mirek a jeho vetu ….Rasto: Čistá pravda. Tu ale rozumné komentáre načakaj, darmo im neičo vysvetlíš, ľudia čo v živote nič nespravili a budú len pindať. .. Mirek total definicia problemu …. Ak sa zacnie niekto o nieco snazit pochopi kde su jeho rozmery a snahy zaroven oceni ak sa nieco podari .. clovek co sa o nic nesnazi pinda lebo konzumuje a vadi mu ze je to pokrajane na koliska a malo to by na stvorceky ….

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.