Spojí sa Apple a PayPal pre nové možnosti mobilných platieb?

Opäť sa objavujú špekulácie o Apple a integrácii mobilných platieb do iPhonu. Jedným z najväčších očakávaní pred predstavením iPhonu 5 bol NFC čip a možnosť bezkontaktných patieb, no nakoniec uzrela svetlo sveta „len“ aplikácia Passbook. Tá je však dobrým adeptom na ďalšie rozšírenia zjednodušujúce platby v reálnom svete. Apple sa venoval bezkontaktným platbám a „mobilnej peňaženke“ aj podrobnejšie, no rozhodol sa na tento trh neponáhľať.

Passbook využijete na letisku, v Starbuckse, v kinách alebo na športových udalostiach. U nás však veľkú podporu zatiaľ nezískal. Zaujímavý návod, ako do Passbooku pridať vlastné karty a vstupenky nájdete na letemsvetemap­plem.eu Cook minulý týždeň naznačil, že Apple sa znova zaoberá touto témou a podľa zdrojov portálu Re/code mu má byť jedným z možných partnerov spoločnosť PayPal. Apple si zrejme vie poradiť s implementáciou aj sám, no partnerstvo s PayPalom by určite pomohlo nasadiť latku pekne vysoko, predísť prvotnému zlyhaniu typu Apple Maps a v neposlednom rade aj rozšíriť podporu zo strany obchodníkov. V prípade, že sa Apple ulakomí na implementáciu celého systému sám, môžme očakávať určitú úroveň integrácie so službou iTunes. Zákaznícke účty iTunes už pred nejakým časom prekročili pol miliardy a väčšina z nich obsahuje informácie o platobných kartách. To by mohlo výrazne zjednodušiť potrebu nastavení zo strany používateľa. Okrem platieb v kamenných obchodoch by systém mohol obsahovať aj možnosť rýchlych platieb na webe a v mobilných aplikáciách, podobnú práve PayPalu alebo Google Wallet.

Narozdiel od konkurencie sa zdá, že Apple skôr inklinuje k použitiu Bluetooth LE pre bezkontaktné platby a nie NFC. Tim Cook na konferenčnom hovore minulý týždeň spomenul aj to, že možnosť mobilných platbieb bola jedným z hnacích motorov za vývojom Touch ID. No a posledné patentové žiadosti, týkajúce sa mobilných platieb naznačujú, že zabezpečenie informácií o platbách môže prebiehať podobne ako zabezpečenie odtlačkov z Touch ID.

Podrobný popis pripravovaných patentov a možného fungovania platieb nájdete na patentlyapple.com alebo appleinsider.com. Zdroj: US Patent & Trademark Office

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.