Siri je podľa novej štúdie v aute nebezpečné, príliš odvádza pozornosť šoféra

Podľa štúdie AAA Foundation for Traffic Safety môže Siri v aute spôsobiť viac škody ako úžitku. Z testovaných činností bolo Siri v aute najviac rozptyľujúcim zariadením a výrazne odvádzala pozornosť vodičov. Celkovo sa štúdie zúčastnilo 45 vodičov, ktorí mali za úlohu splniť v aute niekoľko úloh za pomoci rôznych hlasom ovládaných zariadení. Siri vyšlo z tohto testu ako príliš komplexné a neintuitívne riešenie. Testovanie prebiehalo na iPhone 5 s iOS 7, pričom všetko ovládali len hlasom, teda nepotrebovali použiť ruky a nemohli sa pozerať na telefón. Na simulátore dokonca počas používania Siri došlo k dvom zrážkam. Siri je podľa vedcov nekonzistentné vo svojich reakciách na zdanlivo totožné hlasové povely.

Tvorcovia štúdie však Siri úplne neodpisujú, naopak, myslia si, že Apple má veľký priestor na zlepšovanie, napríklad v oblasti rozpoznávaní akcentov alebo v ponúkaní menej komplexných interakcií. Vytýkali taktiež nemožnosť úprav častí diktovaného textu, občasné volanie nesprávnym osobám a niektorým vodičom vadil aj občasný sarkazmus Siri. Taktiež v teste nebola použitá integrácia iPhonu v aute, CarPlay, ktorá by mala posunúť používanie iPhonu v aute na úplne inú úroveň.

Siri v aute

V konečnom dôsledku si treba uvedomiť, že zodpovednosť má v aute vždy vodič, nie jeho hands-free zariadenia či rozptyľujúci spolujazdcovia. Aby sa predišlo nešťastiam je potrebné venovať pozornosť najmä šoférovaniu.

komentáre
  1. Lens, ak to bola ironia, tak skus prejst na tak kratku vzdialenost 34 krizovatkami a ries pri tom telefon.
    Podla mna tie ustupky handsfree su tiez chore, lebo problem pri telefonovani za volantom nie je v tom, ze mas na volante o jednu ruku menej, ale ze si myslou inde.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.