Senzor odtlačkov prstov na Galaxy S5 môžu využívať aj vývojári tretích strán

Touch ID, ktoré premenilo v iPhone 5s klasické tlačidlo home na senzor odtlačkov prstov, bolo prijaté pozitívne. Výrazne uľahčuje zabezpečenie smartfónu a odpadá vďaka nemu nutnosť neustále zadávať bezpečnostný kód. S Touch ID vám na odomknutie telefónu alebo napríklad potvrdenie platby cez App Store stačí váš odtlačok. Jeho plný potenciál však zostáva nevyužitý – vývojári k nemu totiž nemajú prístup. Prístup do internet bankingu zamknutému odlačkom prsta a podobné vychytávky sú zatiaľ len prianím používateľov.

Senzor nedosahuje kvalít Touch ID iPhonu 5s, no má veľký náskok oproti HTC One Max. Zdroj: Techradar

Samsung Galaxy S5, ktorý taktiež prináša senzor odtlačkov prstov, k problému pristupuje inak. Vývojári tretích strán majú už od jeho vydania možnosť integrovať skenovanie odtlačkov do svojich aplikácií. Poslúži im k tomu Pass API z SDK k Galaxy S5. Podľa prvých recenzií senzor odtlačkov v Galaxy S5 zaostáva oproti Touch ID v iPhone 5s, ale má obrovský náskok oproti HTC One Max.

Aj keď mnohí si myslia, že je to len otázkou času, Apple má dôvod prečo vývojárom Touch ID nesprístupňuje. Získali by tak totiž prístup k vašim odtlačkom prstov, čo by mohlo znamenať bezpečnostné riziko. V súčasnosti nie sú odtlačky uložené lokálne ani zálohované do iCloudu, a tak sa k nim nikto nedostane ani v prípade krádeže zariadenia.

Chýba vám širšia podpora Touch ID? V ktorej aplikácii by ste podporu privítali najviac?

komentárov
  1. uplne vsade by som privital podporu touch id. zatial mam iphone 5 a bohuzial apple zatial prakticky nedokaze ukazat na co je ten touch id dobry, aj napriek tomu, ze pri ohlaseni iphone 5s ukazoval rozne prislusenstva kt. dokazu vyuzivat T-iD. skoda, vypustili vonku peknu technologiu, kt. teraz sami brzdia.

    0
    0
  2. Keď pomyslím na to, že sfalšovať otlačky prstov nie je také zložité a nikto si s tým neláme hlavu, tak pri internet bankingu by som takúto technológiu ani nechcel využívať

    0
    0
  3. Otazka je co je ucinejsie? Odrezat ti jeden prst a prilozit ho na senzor alebo odrezavat ti postupne 10 prstov kym neprezradis pin kod :)

    0
    0
  4. Nadpis je zle napísaný, oprava: Senzor odtlačkov prstov na Galaxy S5 môžu využívať, zneužívať aj vývojári tretích strán

    0
    0
  5. Ach jaj, citacky na otlacky prstov su najmenej spolahlivym sposobom zabezpecenia, ako to bolo aj ukazane kratku dobu po uvedeni iphone 5s. Bohuzial spolahlivy sposob este stale nebol vytvoreny teda nie aspon pre komercnu sferu.
    To uz je fakt bezpecnejsi aj 4miestny pin. Ako bolo uz pisane napr. pre Inet banking by to bola katastrofa… Aj ked chapem ze ludia su pohodlny.

    0
    0
  6. Nerozumiem, to ze Apple spristupni API na overenie otlacku predsa nemusi znamenat, ze niekomu da pristup k odtlackom…
    Staci predsa ked povoli zavolat ich interne API a aplikacia len dostane navratovy kod overene/neoverene…
    Takze vsetko by bolo ako doteraz, ziaden pristup k naskenovanym odtlackom prstov pre 3rd strany nie je potrebny…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.