Recenzia: iPad mini s retina displejom

Keď Apple na konci októbra predstavil iPad mini s retina displejom, stretol sa s veľmi pozitívnym ohlasom. Zákazníci ocenili, že firma po roku do malého zariadenia vložila všetky výhody z veľkého tabletu. Vznikol malý iPad bez kompromisov, ktorý spájal skvelý displej a vysoký výkon v rovnako malom tele ako predchádzajúca generácia.

MacBlog vtedy nepriniesol recenziu, tablety však stále zákazníci vyhľadávajú s rovnakou frekvenciou ako pred Vianocami, a pomaly sa blíži aj obdobie dovoleniek, kedy tablet môže poslúžiť ako pomocník cestovateľa. Keďže chceme ukázať kompletný obraz, prinášame teraz recenziu druhej generácie iPadu mini vrátane porovnania s iPadom Air.

Nakoľko sa posunul oproti predchodcovi? A ako sa odlišuje proti iPadu Air? Na tieto otázky odpovedáme v detailnej recenzii. Len na serveri MacBlog.sk.

Obsah

  1. Dizajn
  2. Konektivita
  3. Displej
  4. Rýchlosť
  5. Batéria
  6. Fotoaparáty
  7. Softvér
  8. Kapacita a cena
  9. iPad mini vs. iPad air
  10. Resumé

iPad mini dizajn

Veľkosť a váha

Dizajn iPadu mini je verne známy. Tablet vyzerá rovnako ako prvá generácia mini, ktorá sa začala predávať v roku 2012. Zároveň pripomína iPad Air, ktorý vznikol roztiahnutím dizajnu pôvodného malého tabletu.

Malé rozdiely oproti predchodcovi napriek tomu existujú. Nový iPad mini váži 331 gramov, čo je oproti predchodcovi sedempercentný nárast (308 gramov). Zmenila sa aj hrúbka, ktorá je teraz 7,5 mm (predchodca 7,2 mm), zatiaľ čo výška 20 cm a šírka 13,5 ostali nezmenené [ 1 ]. Apple zrejme kvôli kvalitnejšiemu displeju a výkonnejším črevám musel dopustiť malú zmenu. Oba rozdiely sú však také marginálne, že si ich bežný používateľ všimne veľmi ťažko.

Tablet je veľký zhruba ako štandardný školský zošit vo veľkosti A5 a váhou pripomína knihu. Aj keď preferencie sa líšia, podľa nášho názoru je táto forma ideálna. iPad nie je ani príliš veľký, ani príliš malý. Skôr ako s tabletom sa s ním pracuje ako s veľkým smartfónom, a dá sa udržať aj v jednej ruke. A či už je na stole, alebo v taške, nezaberá veľa miesta.

iPad mini dizajn iPad mini dizajn
iPad mini dizajn iPad mini dizajn

Jednoduchý aj farbami

Napriek nedávnym tendenciám firmy Apple prikláňať sa aj k odvážnejšiemu dizajnu (zhmotnenému najmä Macom Pro a softvérom) je iPad mini prísne jednoduchý. Tabuľka vyrobená zo skla a hliníku neobsahuje žiadne dizajnové prvky naviac.

Tablet sa vyrába v dvoch farebných verziách, na ktoré sme zvyknutí aj z iPadu Air alebo iPhonu 5s. Svetlý strieborný model, ktorý sme mali možnosť otestovať, má bielu prednú stranu a striebornú zadnú a je prakticky rovnaký, ako v predchádzajúcej generácii model biely. Tmavší variant označený ako vesmírna sivá s čiernym predkom a sivým chrbtom, je o niečo svetlejší ako čierna na predchádzajúcej generácii.


iPad mini konektivita

Tlačidlá, porty, audio

V kategórii vstupov a výstupov sa nový iPad zhoduje so svojim predchodcom. Známa štvorica tlačidiel – odomknutie, home tlačidlo, pridávanie a uberanie zvuku – ostala na svojich typických miestach. Zostal aj spínač, ktorý je vo východzej konfigurácii nastavený na stlmenie zvuku (rovnako ako na iPhone), ale v nastaveniach sa dá prepnúť aj na praktickejšie zamykanie orientácie.

Tabletu chýba čítačka odtlačkov prstov Touch ID. Je veľká škoda, že Apple túto praktickú technológiu, ktorú predstavil v iPhone 5s, nepoužil rovno aj na tabletoch (chýba aj väčšiemu iPadu Air).

Na spodnej hrane má iPad mini 3,5-milimetrový port na slúchadlá alebo reproduktory a Lightning port, ktorý bol predstavený na minulej generácii. Apple teda stále razí cestu vlastného konektoru. Lightning na iPade slúži na synchronizáciu hudby, videí či ďalšieho obsahu na zariadenie. Rovnako na nabíjanie.

iPad mini dizajn iPad mini dizajn
iPad mini dizajn iPad mini dizajn

Po bokoch Lightning vstupu sa nachádzajú dva drobné stereo reproduktory. Kvalita je podobná ako v minuloročnom modeli, ale v porovnaní s iPadom Air o málo slabšia. Podobne ako pri iPhone, ľahko sa vám môže stať, že reproduktor prekryjete, čo znamená, že nebudete počuť takmer nič.

Wi-Fi a mobilné dáta

Bezdrôtová pripojiteľnosť je oblasť, v ktorej si Apple zachováva jednotnú líniu na všetkých svojich mobilných iOS zariadeniach.

iPad mini tak komunikuje v základnej verzii na Wi-Fi v špecifikáciách 802.11 a/b/g/n a cez Bluetooth 4.0. Okrem toho je za príplatok 120 eur dostupná verzia s mobilnými dátami, ktorá sa vie pripojiť aj na sieť operátora. Pracuje so všetkými štandardmi od EDGE (2G internet), cez HSDPA (3G internet) až po LTE (4G internet). Ten posledný sa pomaly začína na Slovensku rozširovať a budúci rok možno už bude široko dostupný.


iPad mini displej

Retina displej

Obrazovka na predchádzajúcom modeli iPadu mini s rozlíšením 1024 × 768 bola jeho hlavnou nevýhodou. Nebol to hrozný displej, ale zaostával. Nielen za svojim väčším bratom, desaťpalcovým iPadom, ale aj za konkurenciou v podobe tabletov od Samsungu či Googlu.

Nové mini sa s týmto nedostatkom popasovalo a v tablete sa nachádza 7,9-palcový retina displej s rozlíšením 2048 × 1536, rovnakým ako v prípade iPadu Air. Keďže obrazové body sú natlačené na menšej ploche, než je tomu na veľkom iPade, je obraz zároveň kvalitnejší a displej ostrejší. Obrazovka sa môže pochváliť hustotou 326 PPI, presne rovnakou ako na iPhone 5s.

Ak ste už niekedy používali Apple zariadenie s retina displejom, alebo zariadenia od iných výrobcov s vyššou hustotou, viete, o aký rozdiel sa jedná. Obraz je krásne ostrý, písmenká ako vytlačené a vo fotografiách objavíte nové detaily. Keďže medzi hlavné činnosti, na ktoré je tablet navrhnutý, je čítanie časopsiov, kníh a prehliadanie webových stránok, je retina displej na tomto zariadení zrejme ešte praktickejší prvok ako v prípade smartfónu.

iPad mini displej

Keď položíte vedľa seba starý a nový iPad mini, rozdiel je obrovský. Displej starého vyzerá, ako by ste sa pozerali z okna, v ktorom je sieťka proti komárom. Na novom sú jednotlivé obrazové body priemerným zrakom nerozlíšiteľné. Na rozdiel od doby, keď bol predstavený prvý iPad s retina obrazovkou, sú na vysoké rozlíšenie prispôsobené už prakticky všetky aplikácie a tak sa vyhnete aj nepekne rozpixelovanému softvéru.

Farby, jas

Napriek posunu vpred v rozlíšení je podanie farieb rovnaké ako na predchádzajúcej generácii a teda v porovnaní s Airom slabšie. Mini je na tom v tejto oblasti podľa testov portálu AnandTech zároveň horšie ako ostatná konkurencia malých tabletov: Nexus 7 či Nvidia Tegra Note 7 [ 2 ].

Podobne ako farebné podanie, aj jas je zhruba o desať percent horší ako v prípade veľkého iPadu. Rozdiel však ani v jednom prípade nie je príliš postrehnuteľný, ak tablety neporovnávate priamo.

Je 7,9-palcový dostačujúci?

Mini znamená, že iPad je prenosnejší, ale stačí menší displej? Oproti veľkej verzii je všetko zmenšené zhruba o 20 percent. Napriek tomu nemáte pocit, že by ste sa pozerali na zmenšeninu, ale na tú správnu veľkosť. Softvér je prispôsobený pomerne dobre, keďže výrobcovia sú už lepšie pripravení.

Pre tých, ktorí doteraz používali veľký iPad, môže byť menší displej zmena, na ktorú si budú musieť zvykať. Ostatní by ale nemali mať s menšou obrazovkou žiadne ťažkosti. Napriek malým nedostatkom budí obrazovka iPadu mini rovnako dobrý dojem ako ako v prípade Airu.


iPad mini rýchlosť

Samé novinky

Okrem displeju robila prvá generácia iPadu mini kompromisy aj na ďalších komponentoch – pamäti RAM, procesore či grafickom čipe. V novom retinovom mini sa nešetrí na ničom a malý tablet skoro do bodky kopíruje prvky použité v iPade Air, líši sa len v o pár percent pomalšom procesore.

Tablet sa tak dostáva na úroveň, na ktorej hravo zvláda aj najnovšie a náročnejšie trojrozmerné hry v štvornásobnom rozlíšení. Hranie graficky náročných hier ako Ravensword: Shadowlands či Type:Rider, ktoré na starších zariadeniach sekajú, prebiehalo bez akýchkoľvek komplikácií.

Mini prekonáva konkurenciu a staršie modely necháva ďaleko za sebou. Rýchlosť je na nerozoznanie od iPadu Air, rozdiely sú skôr spôsobené štatistickou chybou. Samozrejme, aj on sa môže dostať do situácie, keď výkon nestačí, v takom prípade by vám však nestačil výkon žiadneho iPadu.

iPad mini rýchlosť

Procesor a výkon

Pre tých, čo chcú poznať detaily – v srdci mini sa skrýva čip Apple A7 z najnovšej generácie. Aj keď Apple neudáva presné špecifikácie, podľa portálu iFixit, ktorý tablet rozobral [ 3 ], sa jedná o mierne odlišnú verziu, ako tá v iPade Air. Kým veľký tablet beží na dvojjadrovom procesore s taktom 1,4 GHz, dvojjadrové CPU v mini je nastavené na 1,3 GHz. Rovnako ako Air alebo iPhone 5s, aj nové mini je postavené na 64-bitovej architektúre, čo mu dáva veľký potenciál do budúcnosti.

O grafické výpočty sa stará čip PowerVR G6430, ktorý podáva navlas rovnaký výkon ako čip v iPade Air [ 4 ]. Zariadenie okrem toho obsahuje aj 1 GB RAM (dvojnásobok oproti predošlému modelu) a pohybový ko-procesor Apple M7, ktorý sa stará o monitorovanie pohybu, vďaka čomu šetrí batériu.

iPad mini rýchlosť

Testy

V teste javascriptového výkonu SunSpider, ktorý nepriamo odzkadľuje, ako rýchlo sa načítavajú stránky, sme na najnovšom mini dosiahli skóre 399 milisekúnd. Neretinovému iPadu mini trvá rovnaká úloha štyrikrát toľko.

V iných testoch výkonu Geek Bench dosahuje novinka 2500 bodov, kým predchádzajúci model získava okolo 400 až 500 bodov [ 5 ]. Samozrejme, papierový rozdiel sa v praxi prejavuje menej výrazne, ale tablet je i tak o poznanie rýchlejší pri otváraní aplikácií alebo načítavaní webstránok. Na rýchlom internete je otvorenie stránky takmer okamžité, v čom predčí aj počítač.


iPad mini batéria

Takmer trinásť hodín

Keď výrobca zvýši v novej generácii naraz výkon aj rozlíšenie obrazovky, zavše sa to negatívne prejaví aj na výdrži batérie. iPadu mini druhej generácie sa našťastie podarilo tomuto trendu vyhnúť. Oficiálne materiály uvádzajú rovnakú výdrž rovnakú ako u predchodcu (10 hodín videa, 9 hodín surfovania na mobilnej sieti), a v našom testovaní sme tieto čísla predčili, v niektorých prípadoch dokonca skončil lepšie než prvý mini.

iPad mini batéria
iPad mini batéria

V kombinovanej prevádzke hier, práce a internetu pri meniacom sa jase vydržal takmer 13 hodín. Pri našom teste prehliadania webu (polovičný jas, stránka sa znovu načíta každých 30 sekúnd) to však bolo až 13 a pol hodiny. Trochu horší výsledok bol pri prehrávaní videa (polovičný jas, polovičná hlasitosť na slúchadlách), pri ktorom iPad vydržal niečo cez 11 hodín.

Dokáže to vďaka 23,8 Wh batérii, ktorá má skoro o polovicu väčšiu kapacitu než predchodca. V škatuli k iPadu nájdete aj malú nabíjačku s výmennou hlavicou a príkonom 10 W (v rovnakom dizajne ako je nabíjačka veľkého iPadu). Po prvých dvoch hodinách nabíjania dosiahne tablet 67 % kapacity, po troch 94 %, posledných šesť percent sa pomaly nabíja počas poslednej polhodiny.

Progres stojí

Napriek miernym zlepšeniam si však nemôžeme odpustiť výčitku, že päť rokov po zahájení predaja prvej generácie iPadu (3. apríl 2010) sa výdrž batérie príliš nepohla a tak voči iným zariadeniam zaostala.

Keď prišiel na trh prvý Apple tablet, prekonával laptopy vo výdrži dvojnásobne (päťhodinová výdrž bola vtedy považovaná za dobrú). Dnes sú notebooky, ktoré vydržia 13 alebo aj viac hodín a tak už iPad v tejto oblasti neponúka nič na viac.


iPad mini fotoaparáty

Zadný fotoaparát (iSight camera)

V oblasti fotografovania iPad mini neprekvapí, ani neurazí – prináša to isté, čo predchádzajúca generácia. Aj tento raz platí, že kým pri veľkom tablete fotografovanie nie je príliš užitočná funkcia, čím je tablet menší, tým je možnosť praktickejšia. S menším tabletom sa totiž oveľa ľahšie narába a nevyvoláva ani toľko pozornosti.

Fotoaparát s rozlíšením 5 megapixelov a clonovým číslom f/2,4 je dostatočne dobrý na občasné zachytenie obrázkov a uspokojivá je aj jeho rýchlosť. Nemôže chýbať ani žiadna z dnes už štandardných funkcií: autofokus, HDR či detekcia a zaostrenie na tváre.

V žiadnej disciplíne však nie je fotoaparát iPadu mini taký dobrý, ako tie, ktorý ponúkajú moderné smartfóny a tak sa určite nejedná o rozhodujúcu funkciu.

iPad mini foto iPad mini foto
iPad mini foto iPad mini foto
iPad mini foto iPad mini foto

Predný fotoaparát (FaceTime HD)

Výrobcovia nezabudli ani na fotoaparát na prednej strane zariadenia. Ten umožní na tablete robiť videohovory cez FaceTime či Skype, vďaka čomu je pomerne užitočný. Môže sa teda zdať paradoxné, že predný snímač má len štvrtinové rozlíšenie zadného – 1,2 megapixelu – avšak na bežné využitie to úplne postačuje.

Vylepšenia sú rovnaké ako na iPade Air, čo znamená, že si o niečo lepšie poradí so slabým svetlom, ale rozdiel je minimálny. Pri videotelefonovaní poteší aj dvojica mikrofónov, ktoré slúžia na odstránenie hluku, ktorý prichádza z pozadia. A ako vždy, funkcia pracuje prekvapivo dobre.

Video

Samozrejmosťou je možnosť nahrávať video. Rozlíšenie ostáva na Full HD 1920 × 1080 (nie, že by bolo treba viac). Pridáva sa však funkcia trojnásobného digitálneho zoomu, pomocou ktorého sa môžete priblížiť do deja za cenu straty kvality.

Video je už klasicky vo výbornej kvalite, na ktorú sme zvyknutí a to nielen kvôli detailnosti, ale aj stabilizácií, ktorá vyváži roztrasenú ruku. App Store tiež ponúka množstvo programov na úpravu videa.

(Ukažka videa je bez zvuku)


iPad mini softvér

Softvér je kritická zložka každého tabletu. Keď nie je dobrý, nepomôže ani výborný výkon a rad špeciálnych funkcií. iPad mini je vybavený rovnakým systémom iOS 7, aký poznáme z iPhonu, iPodu touch či iných iPadov. O tom, v čom systém vyniká a v čom zaostáva, bolo už popísaného veľa, hodnotenie poskytujeme aj v našej recenzii na iPad Air.

V skratke, iOS je solídny a rýchly systém, aj keď možno na pomery tabletu trochu funkčne obmedzený. Funkcie však môžete doplniť aplikáciami. Okrem sady iWork a iLife, ktoré sú k iPadu zadarmo, máte možnosť vybrať si aj z obrovskej ponuky programov tretej strany na App Store. Kým pri predstavení iPadu mini s retinou sa Apple chválil číslom 475-tisíc aplikácií, dnes je to už vyše 600-tisíc. A medzi nimi programy z celého spektra tvorby a spotreby.

iOS 7 sa používa na iPade mini rovnako ako na iPad Air, s jednou výnimkou. Safari udržalo v pamäti maximálne dva alebo tri taby a veľmi často padalo. Nepodarilo sa nám zistiť, čo bolo príčinou, keďže operačnej pamäte má tablet dostatok. Problém sa však nevyriešil ani po novej inštalácii systému iOS.


iPad mini kapacita a cena

Kapacita

Síce malý, ale nie kapacitou. Nový iPad mini sa predáva v štyroch verziách podľa objemu pamäte: Od 16 GB až po 128 GB. Na svoje si tak príde asi každý. Kapacita 16 GB je pre ľudí, ktorí chcú tablet predovšetkým na prístup k webu a streamovanie médií z internetu. Prostredné modely 32 a 64 GB sú určené pre tých, ktorí si chcú so sebou nosiť aspoň časť svojej multimediálnej knižnice. Najvyššia 128 GB verzia je určená pre používateľov, ktorí chcú tablet napchatý obsahom.

Cena

Základný model retinového iPadu mini stojí v Apple Premium Reseller obchodoch 389 eur. Cena sa zvyšuje o 90 eur pri každej väčšej kapacite. Či to za to stojí, závisí od vašich preferencii.

Wi-Fi model Wi-Fi + LTE model
16 GB 389 € 509 €
32 GB 479 € 599 €
64 GB 569 € 689 €
128 GB 659 € 779 €

iPad mini vs iPad Air

Nový iPad mini je vlastne iPad Air, ibaže v menšom. Keď si pozriete porovnávacie tabuľky, ktoré sú na stránke Apple [ 6 ], rýchlo zistíte, že firma vyrobila prakticky dva rovnaké tablety. Kým v pôvodnej verzii bol mini zjednodušená a lacnejšia verzia, teraz vznikol tablet, ktorý sa líši od veľkého už iba v dvoch veciach.

Prvá je cena. Kým malý iPad stojí v základnej verzii 389 eur, pri kúpe 10-palcovej verzie si musíte priplatiť 90 eur.

Druhý rozdiel, prirodzene, spočíva vo veľkosti (a tým pádom aj v uhlopriečke displeja a vo váhe). Veľká obrazovka má niečo do seba. iPad Air sa vďaka priestrannejšiemu displeju používa v niektorých prípadoch lepšie. iPad mini má ale rovnaké rozlíšenie a teda sa na obrazovku zmestí rovnako veľa obsahu. A oveľa skôr ako displej býva pri tablete rozhodujúca váha. Tú má mini temer o tretinu nižšiu (331 gramov oproti 469 gramom), vďaka čomu sa dá oveľa pohodlnejšie používať napríklad aj v električke.

Aj preto pre zvyčajných používateľov, ktorí chcú tablet na zábavu, a nie na prezentácie u klienta alebo prácu v lietadle, je určite lepšou voľbou nový iPad mini.


iPad mini vs iPad Air

Pri recenzii prvého iPadu mini sme skonštatovali, že „Apple veľkosťou a váhou trafil do čierneho“ a vyčítali sme mu len slabší displej a málo RAM. S druhou generáciou firma vyriešila vlastne všetky negatíva predchádzajúceho modelu. Dvakrát taký dobrý displej, dvakrát toľko RAM a štyrikrát rýchlejší procesor. To sú rozdiely, ktoré pocítite ihneď a znamenajú obrovský posun k lepšiemu.

Zároveň sa však posunula nahor aj cena (349 eur za základný model), čo nový iPad mini stavia do trochu inej konkurenčnej pozície. Napriek tomu si myslíme, že návrat k horšiemu a lacnejšiemu sa neoplatí.

Pokiaľ si teda vyberáte tablet a bude vám stačiť menšia uhlopriečka, môžeme vám s plnou rozhodnosťou odporučiť iPad mini s retina displejom. Je to podľa nás najlepší tablet pre bežného používateľa, ktorý je momentálne na trhu.

Test zariadenia prebiehal 14 dní. iPad mini s retina displejom zakúpite v predajniach iStores v Bratislave, Trnave, Banskej Bystrici a Košiciach.

Autor: Alexander Mravčák | Foto: Michal Matloň

komentárov
  1. ” , že návrah(T) k horšiemu a lacnejšiemu sa neoplatí. ” 3. odstavec od spodu opravit … inac pekna recenzia, samozrejme aj iPad Mini !

    0
    0
  2. Mne vadi podanie farieb, mam air a priatelka ma mini retinu, ked ich prilozim k sebe, ma mini retina akoby vyblednute farby. Inak super tablet, krasny kus hardwareu.

    0
    0
  3. Mňa by zaujímal názor niekoho, kto má/mal klasický iPad a prešiel na mini… je to moc rozdiel v tej uhlopriečke? Mám iPad 2 a rozmýšľam nad novým mini, ale bojím sa toho rozdielu. Je to moc zásadný rozdiel? Používal by som ho najmä do školy/cesty.

    0
    0
  4. Mathes ked pouzivas teraz dvojku tak mini s retinou bude prechod, ktory ta nesklame. Uz len kvoly retine a rychlosti. Ja mini pouzivam vzdy ked mozem. Na prednaskach som prestal pouzivat notebook, nechce sa mi ho vlacit. iPad ani neviem ze mam so sebou. Vobec mi nevadi ze tukam do maleho displeja, ked nestiham (co sa stane raz za semester) vyberiem papier lebo nestihal by som ani na notase, popripade ma zachrani kamera a prezentaciu odfotim. Minule som si ho zobral na skate, paradne videa, sem tam fotky. Jednoznacne najlepsia kupa aku som urobil.
    (by the way pred mojim rozhodnutim ist na mini som pouzival chvilu bratov iPad 2, pre mna prilis velke)

    0
    0
  5. iPad mini s retinou je brutalne skvela vec, nakolko Air mi pripada velky ako plachta a to pouzijem rovno MBP15, minicko je rychle, super display, idealny format

    0
    0
  6. Ďakujem, vždy sa teším na vaše veľké recenzie :)
    Akutalizujte prosím aj sekciu článkov “odporúčame” na homepage.
    Chýbajú tam nové iPady, 5s, atď.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?