Pozrite si priame porovnanie CarPlay a Android Auto

MacMixing prináša video v ktorom ukazuje, aké sú v praxi rozdiely medzi Apple CarPlay a Android Auto, riešenia pre väčšie pohodlie a vyššiu bezpečnosť v autách od hlavných hráčov na mobilnom trhu, Apple a Google. Umožnil im to Hyundai Sonata modelového roku 2015, ktorý podporuje obidva systémy. Ako uvidíte vo videu, CarPlay ponúka jednoduché a prehľadné rozhranie podobné iOS. Nájdete tu tradičné ikony aplikácií, ktoré môžete spúšťať cez displej a samozrejme nechýba hlasové ovládanie cez Siri. Postupom času budú pribúdať aj ďalšie aplikácie od vývojárov tretích strán.

Android Auto ponúka odlišný zážitok, ktorý sa viac podobá službe Google Now (tú si môžete vyskúšať aj na iOS, v bezplatnej aplikácii Google). Uvidíte teda karty s informáciami zobrazujúcimi informácie, ktoré by pre vás mali byť relevantné s ohľadom na čas, miesto a situáciu, v akej sa nachádzate. V Android Auto budete zbytočne hľadať tradičnú domovskú obrazovku, odkazy na kľúčové funkcie nájdete na spodnej lište. Samozrejme, primárne by služba mala byť ovládaná hlasom cez Google Now. Dizajnovo preberá Android Auto prvky z Android 5.0 Lollipop.

popisobrazka

Aplikácie tretích strán sa neinštalujú priamo do auta, namiesto toho si ich stiahnete štandardne na vaše mobilné zariadenie, a ak obsahujú aj integráciu pre CarPlay alebo Android Auto, zobrazia sa aj v palubnom systéme auta. V kľúčových funkciách ako navigácia, telefonovanie, správy a hudba sú obidve riešenia veľmi podobné. V súčasnosti sa líšia najmä dizajnom.

komentárov
  1. ako tak pozeram, tak apple to pekne odflakol. cista kopia existujucich riesenie/designu + siri.
    android vyzera na mile krajsie a pouzitelnejsie, ale tiez si neviem predstavit klikat do toho pocas jazdy tolko, co ukazovlai v tom videu.
    skratka, ani jedno nieje pouzitelne, ale android je dalej ako carplay

    0
    0
  2. Android auto má krajší dizajn, CarPlay možno až príliš jednoduchý, na druhej strane mi príde CarPlay prehľadnejší a bezpečnejší, niektoré prvky na Android Auto sú maličké a niekde je veľa informácií, človek hľadá a je rozptylovaný, CarPlay ide cestou maximálnej jednoduchosti… Som zvedavý na Windows :)

    0
    0
  3. Je super ak mám v aute veľkú obrazovku s navigáciou, na ktorej prípadne ešte vidím napr. prehrávanie hudby/rádia a pod. (napr. ako BMW, Audi, a mnoho ďalších).

    Ale ak si niekto myslí, že je úplne v poriadku capať prstom po dotykovom displeji počas jazdy, tak nie je v poriadku, alebo ešte nešoféroval auto.
    Aj v najmodernejších autách by mali byť zachované analógové ovládače napr. klímy, rádia a pod., pretože keď svoje auto poznám, tak môžem použiť tieto ovládače bez toho, aby som odvrátil zrak z cesty…

    0
    0
  4. Som majitelom carplay….. moc som sa nan tesil, pokial som ho nezazil :D Mrzne pada nefunguje….. Len co je horsie niekedy neviem ci nadavat na autoradio,apple, pripadne tu mame este appky tretich stran… Spotify ( moja oblubena sluzba ) funguje ako sa jej zachce cize skor nefunguje ako funguje, ale stale sa da ovladat cez telefon :)). Mapy od applu : najst v mapach zelanu adresu pripadne zelany bod je podla mojho nazoru nemozne :) ( waze, googlemaps som vzdy nasiel co som hladal…) tak riesenie najst GPS suradnice kdo kde chce ako mu vyhovuje a tie potom zadat do applemaps a uz sa clovek aj dostane na zelany bod…. potom take ze prehlad cesty posuvanie cesty zvacsovanie a zmensovanie je tam hodne nedomyslene.. Siri funguje pikial jej nepride smska v jazyku ako slovencina :D siri a slovensky jazyk dokopy nejdu…( precitat sa neda, len vypocut, tak isto ako sa neda pisat len diktovat-zas len po anglicky ( aj ked novom iose mozte kludne diktovat spravy a bez problemov funguje aj makcene dokonca dava :D )
    Ja len dufam ze s carplayom to bude ako s iosom. Prvy Iphone bola totalna hlupost ( podla mna…. nic nedovoloval a nebolo ani dost aplikacii ) no s prichodom 3gs uz to zacal byt pouzitelny telefon ktory dokazal robit veci ako vtedy 6rocna nokia.

    0
    0
  5. Mne sa naopak paci, ze to Apple nechava uplne jednoduche a ide mu viac o bezpecnost ako o super dizajn v peknym pozadim (napriklad to ze vôbec neumoznuje zobrazit sms, aby nerozptylovali tvoju pozornosť) Súhlasim aj so Samuelom, no kedze navigaciu si mozes nastavit na parkovisku a vsetky dôlezite analogove “gombiky” (ako napr. prijat a ukoncit hovor, poziadat siri a precitane alebo napisanie sms, zapnut hudbu, posunut, hlasitost…) tak v tom nevidim problem. Android Auto vyzera lepsie, ale myslim si ze je to na ukor pozornosti kedze sa na displaji sem tam stracas… ale tak kazdemu sa paci nieco ine :)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.