Pozrite si porovnanie dizajnu OS X Mavericks a OS X Yosemite

Apple minulý týždeň na WWDC 2014 predstavil novú generáciu svojho operačného systému OS X Yosemite. Okrem nových funkcií prinesie systém aj množstvo dizajnových zmien, ktoré sa nesú v znamení približovania sa k iOS. Niektoré zmeny sú výraznejšie, ostatné si možno na prvý pohľad ani nevšimnete. Nakoľko prvá Preview verzia OS X Yosemite je už vývojárom k dispozícii, stránky Pixelapse priniesli prehľadné porovnanie hlavných dizajnových zmien s aktuálnym systémom OS X Mavericks.

Finder sa viac usmieva, dock je plochý. Zdroj: PixelapsePorovnanie OS X Mavericks a OS X Yosemite *** Ikony priečinkov farebne ožili. Zdroj: Pixelapse

Porovnanie OS X Mavericks a OS X Yosemite

Ikonky v Menu bar sú tenšie, logo Apple menšie a stav batérie je farebne odlíšený. Zdroj: Pixelapse

Porovnanie OS X Mavericks a OS X Yosemite

Položky v novom Sidebare majú viac priestoru, no môžu pôsobiť nevýrazne. Zdroj: Pixelapse

Porovnanie OS X Mavericks a OS X Yosemite

Základné prvky sú jasnejšie a plochšie. Zdroj: Pixelapse

Samozrejme, do vydania OS X Yosemite ostáva relatívne veľa času, takže súčasný dizajn ešte určite nie je finálny. Predstavu o tom, ako asi bude vyzerať, keď si ho na jeseň nainštalujete, si však môžete urobiť už teraz. Ak vás zaujímajú ďalšie podrobnosti, určite si pozrite originálny článok.

komentárov
  1. Id ikoniek cez farby mi to cele pripada az nechutne gay! :( Dufam ze coskoro niekto spravi appku co bude vediet pretemovat tento nechutny blivajz na Mavericks, ak nie, neupdatujem.

    0
    0
  2. tak to je iny hnus. budem silno uvazovat, ci prejdem. Velmi lutujem prechod na ios7. A je to dovod preco som nekupil dalsie ios zariadenie – nemal by som z toho radost

    0
    0
  3. Mam pocit ze sa im uz nechce s tym piplat tak vytvaraju tieto jednoduche graficke prvky,na urovni 5rocneho chlapca,o chvilu to bude ciernobiele a bez grafiky

    0
    0
  4. Ale nieee, bude to hrozne ak sa to bude podobat na sucasny iOS. Nejak som si na to zvykol ale na monitore to bude vyzerat hrozne si myslim … Skor ako kreslena omalovanka :(

    0
    0
  5. Starsia verzia na mna posobi ovela intuitivnejsie. Tak ako iOS7 vyzera ako nepodareny predchodca iOS6, tak sa aj toto nove UI stava pre mna vizualne primitivnejsim.
    Stale mam pocit ze je to take medziobdobie a vsetko sa vrati k normalu a tej apple elegancii.
    Stale si myslim ze Steve Jobs by toto nedovolil a Apple by na to isiel uplne inac.

    0
    0
  6. podľa mňa nič moc ten dizajn, hlavne ten Dock, ako na iOs 7, tak rovnako aj na Yosemite, zmizol ten pekný 3D efekt.
    Ikony su sice simple, ale vyzera to, ako by šli dizajnom dozadu a pripomina mi to čoraz viac android.

    Z futuristickeho dizajnu mi to pride zrazu ako hra pre deti.

    0
    0
  7. Nainstaloval som to na stary mac mini 2010 z jedneho torrentu
    Bol som len zvedavy, ze to vymazem
    Ale nechal som si ho nakoniec ako hlavny system a skusam sa v tom vrtat
    Mozem povedat ze uplna spokojnost
    Je sa na co tesit :)

    0
    0
  8. Mna by zaujimalo kolko tu prislusnych komentatorov su grafickymi designermi alebo sa podielali na niecom co posuvalo vpred cely obor.
    Novy design je obrovsky krok vpred, dava zmysel a fandim im, ze to zvladaju posuvat stale v nastolenej vizii.

    0
    0
  9. Ako dock nie je uplne zly, ikonky ako apple store, safari sa celkom podarili, ale ten finder… :X Trochu mi vadi, ze dock bude teraz vyzerat ako spodna lista na windowse ploche, s tuctom ikoniek, ale berem, Co mi ale dost vadi, je zmena tlacitka done, na akesi modre cudo a “Selected item is highlighted in flat gray and colored in white” co tak to rovno nezvyraznovat? Ako take zvyraznenie oznacenej polozky mi je dost nanic, sak to ani nevidim…Ako naviem chlapci z apple ale dizajn ma byt nielen o krase ale aj praktickosti…
    Jedine co mi ostava je verit, ze system bude este sviznejsi ako maverick a ze vydrz baterky pojde znova hore :)

    0
    0
  10. Neviem, čo to máte za vkus, aebo či ste tak zakomplexovaný, ale zmena dizajnu je dobrá, flat je in, je menej rušivý a dovolí užívateľovi sa viac sústrediť na obsah.

    Dôležité je len, aby sa prvky ako tlačidlá dopredu/späť a podobné veci spoločné s typografiou trošku zjednotili a dotiahli do dokonalosti… Funkciovo vyzerá zaujímavo a naozaj sviežo, ubrať len farby priečinkov a zelenú baterku z horného panelu počas nabíjania a bude to celé skvelé.

    0
    0
  11. Ten dizajn je pokrok. Prešlapovať na mieste s upravovaním starého by bolo úplne proti všetkému. Apple mi robí v poslednom čase čo sa sw týka radosť.

    0
    0
  12. Ako vždy sa začína masová hystéria :) Ja som toto čakal už dávnejšie, Apple len po dlhej dobe začalo venovať OS X, “upratalo” design a myslím, že to vymysleli dobre a účelovo. Narozdiel od MS pochopili miesto a účel desktop počítača.
    A inak to nie je prechod z Myriad na Helveticu ale Lucida Grade na Helveticu (Neue) a popravde ako font pre UI je to dobre, Helvetica je o niečo kompaktnejšia a nie je taká rozťahaná.

    0
    0
  13. to nemyslite vazne ?! konecne to nieje gycove ale ciste a na nic sa to nehra konecne! mrzi ma ze slovensko je vizualne takto pozadu snad o 3 roky to vsetci pochopite a budete sa smiat na vasich terajsich reakciach

    0
    0
  14. Uplna parada. Konecne navrat k plochemu docu. Kto tu place za 3d efektom docu bude asi hodne mlady uzivatel Mac OSX, pamatam si ake hystericke zachvaty boli na internete ked sa preplo na 3d dock, vznikali apky ako z toho spravit 2d etc … podla mna ide o velmi esteticky navrat k povodnemu praktickemu rozhraniu. Ja neviem ako vacsina uzivatelov, ale ja nemam OSX na pozeranie, ale na pracu v systeme :) a cim jednoduchsi design tym menej vyrusovania. Podla mna tu farbu foldrov vo finderi este upravia, inac uplna krasa aneviem sa dockat.
    Priehladnosti vobec neriesim, zbytocnost ktora zatazuje graficku kartu a efekt je rozporuplny.
    Takze jen houst a vetsi kapky :D

    0
    0
  15. ako uzivatel, co zacal este na OS9 musim prvy krat povedat, TO JE HNUS, VELEBNOSTI… Steve sa vrti v hrobe, ako vrtula pri pohlade na tento odporny GayOS

    0
    0
  16. Ja som ten novy OS sice nazivo este nevidel, len na nejakom videu, ale az taka obrovska zmena mi to nepripada. Trocha sa zmenili niektore farby a tvary, nieco k lepsiemu, nieco k horsiemu. Nie je to ale az take strasne, ze by som si to nenainstaloval. Skor mi to propada zbytocne, akoby chceli nasilu nieco zmenit, aby to nevyzeralo tolko rokov stale rovnako…..

    0
    0
  17. vidiet ze to robia narychlo .. vidiet ze steve jobs chyba , urcite by toto nedovolil .. co uz .. clovek si zvykne na vsetko .. drzkoval som dost na ios7 ale zvykol som si .. :/ to ale neznamena ze sa mi zacal pacit ..

    0
    0
  18. mne sa ten dock nepáči. to ostatné celkom ujde ale aj tak ak updatujem tak mi bude starý design chýbať. podla mna je dokonalý, ale kedže aj dokonalé po čase omrzí zmena je život . no :D

    0
    0
  19. Pozrite si ikonku System Preferences a povedzte s plnou vaznostou, ze to je dokoncene, odladene, tak ako to apple vzdy ma…

    0
    0
  20. Mna nezaujimaju graficke detaily. Mna zaujima, kolko povodneho hardveru nebude kompatabilneho s tymto OS X. S OS X 10.9. mi odisli napriklad dva plne funkcne prislusenstva. A nie lacne.

    0
    0
  21. už toto video naznačuje ze graficke prvky nesu len lacným flat dizajnom.. davaju zmysel a su prepracovane ako sa na apple patri… urcite by Steve nezamestnal hlupakov ale odovzdal im posolstvo ktoré im svojim umom vštepoval, snad mozno aj on sam este pracoval na týchto grafických zmenach, ktore su mimochodom momentalne in a ludia su nimi obklopení ci už sa jedna o webdesigny alebo už aj printy v bežnom komerčnom prostredi. Navrhnut flat design aby nebol lacným je umenie… tak len tak dalej apple !

    0
    0
  22. Helvetica neni je sice jeden ze zakladnich rezu/druhu, ale neni zrovna kompaktnejsi. Ale lehci asi vypada. Grafika se mi zda, ze se pripravuje na dalsi krok. Vzhledem k nekterym patentum… I Finder bude mit lic a rub.

    0
    0
  23. dufam, ze ked bude baterka nabita, zmeni sa zo zelenej na ciernu aj ked ostane v nabijacke. na ipade/phone ma dost irituje, ked je v nabijacke a vzdy je tam zelena bateria so znakom blesku. neviem tak ci je nabita na 100% alebo sa este dobija

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.