Nový Mac mini je pri viacjadrovom vyťažení slabší ako predchádzajúca generácia

Na ostatnom Apple podujatí sa aktualizácie konečne dočkal aj najmenší Mac v ponuke, Mac mini. Zmeny však nepotešia každého. Nový Mac mini je síce o 100 EUR lacnejší, no neponúka jednoduchú výmenu pamäte, serverovú verziu a maximálna štandardne dostupná kapacita je 1 TB. Ani po stránke výkonu nie sú výsledky také, ako by mnohí čakali. Testy výkonu v aplikácii GeekBench dokonca ukázali, že pri viacjadrovom vyťažení je výkon nových Mac mini nižší ako v prípade predchádzajúcej generácie. V prípade lepších modelov je to až o 80 %. Ich nová generácia totiž používa dvojjadrové procesory Haswell, zatiaľ čo modely z roku 2012 používali štvorjadrové procesory Ivy Bridge.

Test výkonu viacerých jadier. Zdroj: Primate Labs (Geekbench)

Otázkou je, prečo sa Apple rozhodol vrátiť k dvojjadrovým procesorom. Príčinou môže byť to, že ak by v najnižšom modeli používal dvojjadrový procesor Haswell a vo vyšších štvorjadrový, kvôli ich odlišnej konštrukcie by musel vyrábať aj dva typy matičných dosiek. To by samozrejme zvýšilo náklady pri výrobe a zrejme by znemožnilo zníženie ceny, ktoré Apple s novými Mac mini priniesol. V prípade procesorov Sandy Bridge a Ivy Bridge mohli byť pre dvojjadrové aj štvorjadrové procesory použité rovnaké matičné dosky. Druhou možnosťou je ponúknuť všetky modely so štvorjadrovým procesorom, avšak to by sa zrejme nepodarilo dosiahnuť cenu 499 EUR za základný model.

Mac mini 2014

Test výkonu pri využití jedného jadra. Zdroj: Primate Labs (Geekbench)

Na druhej strane, pri jednoprocesorových operáciách je nárast výkonu nových Mac mini podobný tomu, ktorý zaznamenali ostatné Macy pri prechode z Ivy Bridge na Haswell.

V závislosti od toho, čo od Mac mini vyžadujete, je preto dobré zvážiť, či chcete nový lacnejší model, alebo kúpite vo výpredaji za výhodnú cenu ten starší. Novší model totiž kompenzuje menej jadier lepším Wi-Fi pripojením a grafickým akcelerátorom.

komentárov
  1. OMG. v prvo, rade porovnavar i7 ktory ma hyperthreading s i5 ktory nema je dost na hlavu ;)
    a dalsia vec je, ze kto na Mini potrebuje viacej cores??? Robi tam niekto s Final Cut X Pro??? bezna praca v zivote 4 cores nevyuzije, ale 2cores machina robi single tread ulohy daleko rychlejsie, takze je to jasne dobra volba.
    a kto chce moze ist stale aspon do i7

    0
    0
  2. Je to fakt smutné :-( … Ja mám osobne MacMini server 2011 (teda štvorjadro, zľahka vytunený – disky, RAM) a štandardne namerám 10200 až 10500 bodov (Geekbench 2/64 bit) … tie dvojjadrá sú až o 40-50% pomalšie pri tom istom teste … (mal som aj MacMini 2011 2.5GHz)

    0
    0

  3. Testy výkonu v aplikácii GeekBench dokonca ukázali, že pri viacjadrovom vyťažení je výkon nových Mac mini nižší ako v prípade predchádzajúcej generácie. V prípade lepších modelov je to až o 80 %”.

    výkon možno bude nižší, ale čítal autor ten článok? je tam popísané, že je to odhad na základe…… a už aj v samotnom obrázku s grafom je v hlavičke “estimated”…

    0
    0
  4. …až sa vďaka tomuto “podrazu” vypredajú všetky zásoby modelu 2012, príde Apple s plnohodnotnou verziou Mac Mini+. Alebo to môže byť tiež predzvesť začiatku jeho konca. Phil Schiller ho predvádzal s výrazom v tvári ako nechcené dieťa.

    0
    0
  5. jasný výpredaj skladov…ved to je strasné tá konfigurácia, katastrofa
    naj mac mini mid 2011…dalo sa vsetko rozsirit a grafa vyborna ATI

    0
    0
  6. Babo. V prvom rade tam mas aj porovnanie i7 2012 a i7 2014… A ano ja mam napriklad 2 mini v racku a predstav si ze vyuzivam vsetkych ”8” jadier na rendering videa. Novy Mac mini je nepodarok. Absencia poriadnej grafiky, znemoznenie upgradu ram, vykonnostny priemer, A pritom ziadna zmena vo velkosti ani nic podobne…. Pre mna rovnaky prepadak ako mac pro 5.1 kde kazdy cakal thunderbolt a prd.

    0
    0
  7. 2 babo

    “OMG. v prvo, rade porovnavar i7 ktory ma hyperthreading s i5 ktory nema je dost na hlavu ;)”

    nie, na hlavu je, ze najlepsi model MM late 2014 je 2jadrovy

    “a dalsia vec je, ze kto na Mini potrebuje viacej cores??? Robi tam niekto s Final Cut X Pro???”

    budes sa cudovat, kolko ludi s nim robi vo FCP, Logic pro atd.

    Skratka MM late 2012 sa dal nakonfigurovat tak, ze dosahoval 13.000 bodov v geekbench, to je sakramensky silny vykon, takze ak firma ponukne po 2 rokoch upgrade, ktory ide vykonom dolu a je jedno ci o 10% alebo 50%, su to bud amateri, alebo arogantni bastardi.
    Vyber si,co sa ti viacej paci :)

    V kazdom pripade MM late 2014 je najhorsi update v historii MM a treba iba dufat,ze to nebol zamer,aby ho mohli konecne odstrelit a nizkymi predajmi koniec MM zdovodnit akcionarom …

    0
    0
  8. Ja mam mini na soho a kupuju vzdy novy model uz od ppc.

    Nechapu, proc se vsichni lakomci tolik vztekaji, ze uz to nejde pouzit misto MP a nebo iMacu. Proste to slo dokud si to vyrobce pral a ted uz si to asi nepreje. Kupte si na FC a multicore vypocty MacPro nebo iMac.

    Za dva TB porty jsem rad. V jednom bude monitor a druhy je volny na disky.

    To ze nejde upgradnou ram je skoda zase jen pro lakomce. Si koupim tolik ram kolik potrebuju hned uvnitr.
    Nebo snad radost z toho, ze ram jsem si koupil zvlast v krabicce a mohl sam zastrcit je pro nekoho tak dulezita? Dulezitejsi snad, nez poruchovost plynouci z patice a modulu osahanych v non ESD prostredi?
    A nebo je to zase jen lakota, ze zatim budu mit min, nez ram slevni a pak si to tam nandam?

    2 jozo
    cudovat se nebudu, ale jen protze lakota vladne v cr a sk.
    Snad nikde jinde nikdo normalni od miniho neocekava “sakramentsky silny vykon”.
    Spis si mylsim, ze u miniho jde o maly tichy strojek na stul a verim, ze to i tyhle modely splni, nez zase vyjdou dalsi…..

    0
    0
  9. k tvojmu prispevku sa neda napisat nic ine, ako to,ze sa snazis byt “papezskejsi nez papez”.

    Tam kde ty vidis “lakomost” spotrebitela ja vidim chamtivost vyrobcu,. Okrem toho tvoju argumentaciu o “lakomosti” neberiem, pretoze urcite nie je uprimna. Staci si pozriet americke fora, su plne ponosov na tie iste veci,ako na slovenskych,alebo ceskych forach.

    Rovnako neberiem ani argumentaciu o poruchovosti patice RAM modulov, nepodporil si svoj argument ziadnym odkazom. Kedze apple nezmenil design krabice noveho MM, jediny dovod na letovanie modulov na dosku su opat raz peniaze,cize chamtivost.

    Tiez neberiem tvoje “odporucanie” na kupu MP,alebo iM.

    MacPro uz dnes potrebuje ozaj malokto a to vobec nie je zasluha apple a filozofia “all in one” stroja, ktorym je aj iMac nevyhovuje kazdemu. Ked sa pokazi pocitac, ide do servisu aj display a rovnako plati aj veta obratena. Odhliadnuc od toho zrkadla do ktoreho musis pozerat.

    A ak teda apple planoval iba “maly a tichy strojek” tak naco ponuka 3 konfiguracie, ktore odlisuje vykonom? Nech potom necha iba ten najslabsi za 499S, ten urcite zodpoveda poziadavke “maleho a ticheho strojka”.

    Jedine s cim s tebou suhlasim je ista forma slobody, ci uz vyrobcu, tak aj zakaznika.

    Ak sa vyrobca rozhodol,ze zamerne zdegraduje o 3 triedy svoj velmi vydareny vyrobok (late 2012 je zatial stale najlepsi MM,ktory bol uvedeny na trh), sice to je velmi nestandardny krok v konkurencnom prostredi tzv. slobodneho trhoveho hospodarstva,ale dobre, “aj tak sa da”. Otazne samozrejme je, ci si to iste budu mysliet aj akcionari,ale to necham stranou.

    Rovnako ma plne pravo zakaznik prejavit nesuhlas so smerovanim a jednoducho odignorovat apple a porozhliadnut sa radsej po Brix-och od Gigabytu,alebo NUC-och od Intelu. Tam je sloboda vyberu komponentov stale zachovana,tak ako to ma byt. Netvrdim,ze cela linia je designovsky skvost,ale je to tak male,ze sa to namontovat aj zo zadu na monitor,takze ma to vobec netrapi.
    Dokonca sa z toho da spravit vcelku bezproblemovo aj Hackintos,ked uz by niekto velmi chcel.

    Apropos BRIX, prva generacia bola vylucne mSATA, druha generacia bola doplnena o moznost instalacie aj klasickeho SATA HDD, cize 2HDD.
    Tomu hovorim, vyrobca sleduje co chce zakaznik a podla toho svoj produkt inovuje.

    To platilo volakedy aj o apple, ale tie casy su zjavne davno minulostou, nahana sa akurat tak marza na jednotlivych produktoch, uz ani kvalita nie je dolezita …

    0
    0
  10. chlapci vy mate dost? uvdomte si 99% ludi robi s mini uplne nieco ine. Pre nich je toto vykonnejsi procesor, zmierte sa s tym.

    kto za to moze ze minimalne od Ivy Bridge je intel dost … ehm…. struggling a znizuje sa mu vykon / core. pridava akurat jadra ale tym straca vykon na core.

    0
    0
  11. 2 babo

    ty mas k dispozicii nejaky relevantny prieskum co robia spotrebitelia s MM ked to tak jednoznacne tvrdis?
    Ak ano, hod link, ak nie, tak je to iba tvoj nicim nepodlozeny dojem.

    Intel sice robi preslapy, ale na trhu je dost 4j cpu vhodnych do noveho MM, cize nie intel, ale apple znizil vykon.

    0
    0
  12. zdravim

    rozmyslam nad kupou Mac mini

    cize ktory mi odporucite??

    MD387SL/A Apple Mac mini Dual-Core i5 2.5GHz/4GB/500GB/HD (2012)

    alebo

    MGEM2CS/A Apple Mac mini dual-core i5 1.4GHz/4GB/500GB/HD Graphics 5000 (2014)

    Dakujem

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.