Microsoft predstavil Windows 10 – jeden systém pre všetky zariadenia

Microsoft preskočil číslo a predstavil budúcu generáciu Windowsu rovno pod okrúhlym číslom 10. Toto označenie je symbolické, nakoľko by malo ísť o výrazný pokrok oproti predošlým generáciám. Jeden systém totiž nájdete na celom portfóliu produktov, od smartfónov po počítače. Mnohých poteší vylepšené menu Štart, ktoré umožňuje zobraziť „živé dlaždice“ s aktuálnym obsahom. Všetky systémy budú prepojené jedným obchodom Windows Store. Aplikácie už nebudú zaberať celú plochu, ale budú môcť byť zobrazené v samostatných oknách. Microsoft sa pri pripravovaní novej funkcie pre prácu s oknami a plochami, Snap Assist, inšpiroval v OS X funkcii Mission Control, a ponúkne podobné funkcie. Funkcia Continuum zase umožní automatické rozpoznávanie režimu, ktorý práve používate – to sa bude hodiť pri zariadeniach „2v1“, ktoré slúžia nielen ako tablet, ale aj ako notebook, podľa vašich potrieb.

Ponúkne Microsoft rovnako kvalitný ekosystém produktov a služieb ako Apple?

Noviniek je samozrejme omnoho viac, no práve užšie vzájomné prepojenie medzi všetkými vašimi zariadeniami – smartfónmi, tabletmi, notebookmi – môže zaujať fanúšikov Apple. Práve oni totiž vedia oceniť komplexný ekosystém, ktorý v súčasnosti vidíme pri stále väčšej previazanosti OS X a iOS. Windows 10 by mal byť navyše k dispozícii na väčšinu zariadení, nemusí preto nutne vyžadovať, aby ste si kúpili nové zariadenia. Verejnosti by mal byť sprístupnený v roku 2015. Do budúceho roka si budeme musieť počkať aj na informácie o ďalších funkciách, ktoré prinesie pre bežných používateľov.

komentárov
  1. Aka nahoda, ze novy system od apple je os x 10 a novy system od microsoftu je tiez windows 10. Unifikacia vladne svetom :-)

    0
    0
  2. Tak a myslim si ze Microsoft predbehol Apple v inovacii. Takto si predstavujem zariadenie buducnosti. Dufam ze sa Apple cim skor spamata, a spoji OSX a iOS.

    0
    0
  3. Načo preboha ti bude desktop na mobile? Apple spojil zariadenia ďaleko inteligentnejším spôsobom už teraz v Yosemite. Písanie SMS, zdvihnutie hovoru aj na Macu. Cieľ je spojiť zariadenia a ich funkcie dokázať zdieľať. Dávať OSX do mobilu je kravina, tak ako je kravina, čo plánuje Microsoft.

    0
    0
  4. Apple je tento rok nevyrazny.
    NIektore veci v tom OS X alebo aj i OS by uz naozaj mohli zrusit a niektore vyrazne pozmenit, lebo v niektorych oblastiach uz docela zaostavaju.

    0
    0
  5. 2Spacer: Ty si tuzis urobit z 27″ desktopu jeden velky mobil s klavesnicou – lebo ti to odporucil Apple ako super vec. Podla mna je to smiesne pouzitie desktopu, ale ok, raz za sto rokov to je prakticke. Cesta MS je opacna, urobit z mobilu desktop v co najviac veciach. A teraz sa zamysli, co je podla teba praktickejsie? Ale skus to bez zaujatosti voci vsetkemu od MS.
    Mozno vsetko, na co pouzivas svoj desktop je iba sledovanie FB a pisanie SMS na tejto novej featurke, ano, vtedy je toto inovativne cool riesenie od Applu lepsie :-) Zdvihanie hovorov na desktope je to, po com som tuzil, ved na to potrebujeme 16GB RAM, 8 procesorov a 27″ retina display…

    0
    0
  6. @Spacer – vůbec jsi to nepochopil :) Zkus si o tom něco přečíst než plácneš další volovinu . Nikde necpe OS do mobilu

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.