iPad Event 2014 #4: 5K iMac – prvý iMac s Retina displejom

Aj keď podujatie bolo primárne venované iPadom, Apple nezabudol ani na očakávaný update iMacu. Predaj Macov vzrástol medziročne o 18 %, zatiaľ čo celkový trh s počítačmi klesá. Macom sa teda darí a Apple na nič nečaká a predstavuje nový iMac s Retina displejom. Podľa P. Schillera ešte nikdy nebol predstavený desktopový počítač podobný novému iMacu. Pri 27″ uhlopriečke má ohromujúce rozlíšenie 5210 × 2880 pixelov, čo Apple označuje ako Retina 5K. Spolu ponúkne 14,7 milióna pixelov a podľa Apple je to displej s najvyšším rozlíšením na svete. Pre porovnanie, má sedemkrát viac pixelov ako HD a o 67 % viac pixelov ako 4K. V praxi na ňom budete môcť upravovať 4K videá pixel po pixeli a ešte vám ostane priestor na ovládacie panely.

Hardvér

Po hardvérovej stránke má displej na starosti nový Apple čip s označením Timing Controller umožňujúci až štvornásobne väčšiu priepustnosť. Retina iMac je šetrný aj k prírode – využíva úsporné podsvieteni a o 30 % menej energie aj napriek vysokému počtu pixelov. Napriek tomu má kraj hrubý len 5 milimetrov.

iMac Retina 5K

V útrobách nového Retina iMacu sa ukrýva štvorjadrový procesor Intel i5 s možnosťou upgradu až na 4 GHz i7. Apple používa grafický akcelerátor AMD Radeon R9, ktorý ponúka grafický výkon 3,5 teraflopsov (predošlý iMac 2,4). Nechýba ani Thunderbolt 2, 1 TB Fusion Drive a 8 GB RAM.

Cena a dostupnosť

Cena 4K displejov sa pohybuje okolo 3000 USD. Apple však uvádza iMac Retina s pomerne agresívnou cenou 2499 USD. Za túto cenu dostanete nielen ohromujúci 5K displej, ale aj špičkový hardvér spolu s najvyspelejším operačným systémom OS X Yosemite. V ponuke ostávajú aj pôvodné iMacy – 21,5″ od 1099 USD, 27″ od 1799 USD.

iMac Retina 5K
komentárov
  1. Celkom ma zaujíma, či bude aj tento iMac mať podobný problém s prachom za sklom displeja ako tomu tak bolo pri jeho starších predchodcoch.
    Zvažujem kúpu toho nového iMacu aj kvôli nezastaviteľnému “softvérovému pokroku” (asi iba preto). Chcel som si zadovážiť predošlý iMac 27″, no bol som na túto vážnu chybu upozornený.

    Ako teda?

    Viem, že vymenili celý displej no nebolo povedané, ktorý zo spomínaných vrstiev sú určené “aj” na ochranu voči zanášania displeja prachom.

    0
    0
  2. Jakub,
    Od kedy presli na tento dizajn iMacov, cize dva roky dozadu, problem s prachom medzi sklom a displejom urcite mat nebudes, lebo sklo uz je nalepene na displej a je jeho neoddelitelnou sucastou. Ciza tyka sa to len iMacov pred 2012. Mal som aj stary iMac a novy so sucasnym dizajnom. Je pravda ze na starom sa mi dostal prach za sklo ale neviem co vsetci robili z toho vedu, stacilo max raz za rok dva tu trochu prachu utriet, bola to robota na pat minut.

    0
    0
  3. Ja ma sice este early 2009 iMac. Ziadny problem nemam. Fici ako Swiss Watch. Cital som na forach ze boli nejake problemy 27″ ale pockam nejaky polrok. Ak bude ok tak bezim do Apple storu a jeden si uchmatnem :) Uz by som ho rad upgradol za vacsi display a sucasny podarujem … niekomu kto najviac posluchal v poslednej dobe…:)

    0
    0
  4. “4K videá pixel po pixeli” – to mate asi zle prelozene. Spravne malo byt “pixel na pixel” Zobrazenie pixel for pixel znamena, ze kazdy jeden pixel videa je zobrazeny jednym pixelom obrazovky.

    0
    0
  5. Ten problem s prachom sa tyka aj noveho dizajnu… (ten prach sa tam aj tak dostal)
    Hadam tento to uz bude mat poriesene.
    Mna by skor zaujimalo kedy uz konecne uvedu novy ”Thunderbolt Display”

    0
    0
  6. mam imac late 2009 a s ziadnym prachom nemam starosti….raz mesacne si imac utriem a vsetko ok. ale na ten retina si asi porposim jeziska aby som to na vianoce dostal.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.