iPad Event 2014 #2: iPad Air 2 – parametre, ceny a dostupnosť

Po úvodnej rekapitulácii a odhalení dostupnosti iOS 8.1 (pondelok, zadarmo), OS X Yosemite (dnes, zadarmo) a nových verzií iWork (dnes, zadarmo), sa už Tim Cook začal venovať tomu, na čo všetci čakali – novým iPadom. Úvod patril tradične pripomenutiu úspechov, ktoré tablet od Apple dosiahol. Spolu sa už predalo 225 miliónov iPadov. Taktiež v porovnaní predajov za ostatný rok, iPad prekonáva predaje všetkých konkurenčných značiek ako Acer, Dell, HP, Lenovo, pričom ide len o tablet, zatiaľ čo u konkurencie sa berú do úvahy všetky možné zariadenia, od hybridov po tradičné počítače. iPad sa taktiež teší maximálnej spokojnosti zákazníkov a najväčšej ponuke aplikácií (675 tisíc).

Dizajn

Ďalej už patril priestor na pódiu Schillerovi a iPadu Air 2, ktorý je o 18 % tenší ako iPad Air a má len 6,1 mm, vďaka čomu je najtenším tabletom na svete. Aby ste mali predstavu, ako sa dizajn iPadu posunul, dva iPady Air 2 sú stále tenšie ako iPad prvej generácie. To sa podarilo najmä vďaka tenšiemu displeju, z ktorého boli odstránené aj posledné zbytky vzduchu. iPad Air 2 má najnižšie odrazy na displeji spomedzi všetkých tabletov, čo zabezpečí ten najlepší obraz a budete mať pocit, ako keby vystupoval z iPadu.

iPad Air 2

Procesor, Fotoaparát, Wi-Fi, LTE, Touch ID

Po hardvérovej stránke má podľa očakávaní procesor Apple A8X – o 40 % rýchlejší procesor, 2,5× rýchlejší grafický akcelerátor. Nechýba senzor pre snímanie pohybov M8, s barometrom a ďalšími vychytávkami, ktoré poznáme z iPhonu. Výdrž batérie ostáva na 10 hodinách. Novinkou je 8 megapixelový iSight fotoaparát so sveteľnosťou f/2.4 a Full HD videom. Panoramatické fotky môžu mať až 43 megapixelov, z iPhonu prichádzajú aj režimy burst, timelapse a slo-mo video. Zlepšená bola aj FaceTime HD kamera na prednej strane, ktorá má lepšiu sveteľnosť. Po stránke konektivity preberá iPad Air 2 to čo sme videli aj pri iPhone 6 – rýchlejšie LTE, Wi-Fi.

iPad Air 2

Novinkou, na ktorú sme na iPade čakali od iPhonu 5s, je Touch ID. Aj na iPade tak budete môcť potvrdzovať napríklad online nákupy jednoducho odtlačkom vašich prstov. V kamenných obchodoch však iPadom zrejme nezaplatíte.

Ceny a dostupnosť

Ceny ostávajú nezmenené, kapacity sú rovnaké ako pre iPhone 6. Na 499 USD začína iPad Air 16 GB, 599 USD 64 GB a 699 USD 128 GB. Všetky verzie s pripojením k mobilným dátovým sieťam sú o 130 USD drahšie. Dostupné sú tri farby – strieborná, „vesmírna šedá“ a zlatá.

Predobjednávky začínajú zajtra, predaj sa začína budúci piatok.

komentárov
  1. Planujem kupu airu2 ako prvy tablet od apple. A tak sa pytam 64GB + 3G alebo doplatit na 128? Pouzitie: multifunkcny tablet na vsetko.

    0
    0
  2. Beriem 128GB, na dovolenkach do iPadu stahujem zaznamy z GoPro kamerky/fotaku a terajish 64GB je minimum. Inak potesili a 2ka ma HW vsetko co som potreboval na odovodnenie si na prechod zo iPad 4ky. :-D

    0
    0
  3. Urcite treba brat s 3G. Ja som sa obabral a vzal bez a lutujem. Nechyba mi len 3g ale hlavne gps…
    A dalsia vec. Myslim ze 16gb model ani nebude. Zacina sa na 32..

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.