Hra Flappy Bird bola stiahnutá, lebo bola veľmi návyková

Hra Flappy Bird sa stala jedným z najväčších hitov pre mobilné telefóny tejto generácie. Nikto presne nevie, ako to celé začalo, no ešte pred tým, ako ju jej tvorca stiahol z App Store, obsadzovala prvé miesta v rebríčkoch bezplatných aplikácií pre iOS na celom svete. Jej stiahnutie z App Store však rozbehlo ďalší ošiaľ, ktorý okrem iného spôsobil aj eBay aukcie iPhonov, ktoré majú Flappy Bird nainštalované. V súčasnosti sa ponúkané sumy pohybujú až na úrovni desiatok tisícov dolárov.

Pôvodne odôvodňoval tvorca hry, Dong Nguyen, stiahnutie tým, že nechce všetku pozornosť a popularitu, ktorú mu hra priniesla. Tá si podľa neho tento úspech nezaslúži, a chce, aby ho fanúšikovia aj médiá nechali na pokoji. Niektoré špekulácie naznačovali, že za stiahnutím hry môže byť sťažnosť Nintenda vzťahujúca sa na prílišnú podobnosť so Super Mario Bros. Nintendo aj Dong Ngueyn však tieto dohady popreli.

Pochybnosti o nezvládnutí nečakanej popularity však vyvoláva najnovší rozhovor, ktorý poskytol tvorca Flappy Bird magazínu Forbes. Na rozdiel od svojho Twitter účtu, časopisu Forbes poskytol Dong Nguyen odlišné vysvetlenie toho, prečo sa hru rozhodol napriek obrovskému úspechu stiahnuť z App Store, pričom vylúčil aj jej predaj. Dôvodom má byť to, že sa stala pre mnohých príliš návykovou, čo v ňom vyvolávalo pocity viny. Riešením je práve stiahnutie hry z ponuky App Storu, pričom trvá na tom, že sa Flappy Bird už nikdy nevráti. Na druhej strane však vďaka tejto hre, ktorá údajne zarábala vďaka reklame 50 tisíc dolárov denne, získal dostatok finančných prostriedkov a skúseností na to, aby sa mohol venovať čomu chce. V budúcnosti tak môžeme očakávať ďalšie hry od tohto autora.

komentáre
  1. Kokso… ze navykova…
    Po 2 minutach som aj ja dostal jeden navyk, ZMAZAT.
    Ako moze niekto hrat taku ….., ak by sa to dalo rozumne ovladat tak ok, ale toto? A vytvorit taku hru?
    Naozaj otazka chvilky. Uvodna obrazovka, v hre jeden skroling, testovanie na dotyk a jestovanie kolizii.
    Ako sample do knizky v poriadku.
    Ale ak toto niekoho zaujme….
    Nuz….

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.