EK napomína Apple pre nákupy v aplikáciách

Európska komisia požiadala v decembri minulého roka spoločnosti Apple, Google a ISFE (Interactive Software Federation of Europe) o spoluprácu pri ochrane spotrebiteľov týkajúcu sa nákupov v aplikáciách. Minulý týždeň zverejnila novú správu napomínajúcu Apple k dôslednejším krokom.

Apple v júni pridal medzi podmienky na akceptovanie aplikácii do App Storu aj nutnosť jasnej identifikácie všetkých položiek, ktoré by bolo potrebné dokúpiť. Okrem toho pridal do App Storu poznámku o In-app nákupoch hneď pri tlačidlo na stiahnutie. EK sa však nepáči, že na iPhonoch je poznámka napísaná len malým písmom, ktoré nie je dostatočne viditeľné a zároveň je výrazne menšie ako nápis FREE na tlačidle. Označiť aplikáciu ako „free“ je podľa viacerých smerníc, konkrétne UCPDCRD, možné len v prípade, že sú nákupy dobrovoľné.

Ďalšie časti správy sa týkajú dôslednejšieho odmietania aplikácií, ktoré vyslovene nabádajú deti k nákupom, predvoleného nastavenia doby súhlasu s In-pp nákupmi a zriadenia e-mailovej schránky, kde by mohli používatelia adresovať svoje sťažnosti s nákupmi. Apple sa aj k týmto častiam vyjadril, no konkrétnu implementáciu ani dátum zatiaľ neposkytol. Na druhej strane EK chváli Google, ktorý sľúbil implementovať všetky potrebné zmeny do konca septembra, vrátane zaradenia aplikácií s In-app nákupmi medzi platené.

komentáre
  1. “Označiť aplikáciu ako „free“ je podľa viacerých smerníc, konkrétne UCPD a CRD, možné len v prípade, že sú nákupy dobrovoľné.”

    ved su dobrovolne, takze…
    a co do paze je nejaku komisu do toho co si vo firme robim. Ak sa zakaznikovi nepaci, ze tam nieje ten blby napis, tak nech si produkt nekupi.
    Za moje peniaze debilna komisia robi, co skutocne nechcem. Nech si ju plati ten kto chce. Kolko by ich asi bolo?

    0
    0
  2. Aj takýmto tupcom idú naše dane, pekne. To čo požadujú nemá hlavu ani pätu, pretože vytýkať malé písmo (čo vôbec nie je malé!) a to, že aplikácia s in-app purchases nemá dobrovoľné kupovanie týchto prídavkov sú hlúposti.

    To o čom točia? Free aplikácia s in-app purchases nemôže byť zaradená medzi paid! Je to free aplikácia a ak človek chce, tak si môže dokúpiť jednotlivé záležitosti a nie je k tomu nútený, že mu aplikácia nepôjde a pod.

    0
    0
  3. je to dobre tak ako to je. ma to aj hlavu aj patu, hovorim o umiestneni informacie o inn-app purchase v appstore, zial google to zas implementuje velkym tlacenym a aj cervenym pismom vsak co, ich to v designe a logike umiestnenia netrapi. je smutne ze vacsina hier je hratelna prave so zakupovanim balickov, ale je to iba moznost, takze ak by to ludia nekupovali nebolo by to tam a nemala by to skoro kazda hra. nie je to zisk iba pre apple ale pre vyvojarov. nech si konkurencne riesenia radsej spravia poriadok v typoch a logike niektorych aplikacii vratane virusov ktore obsahuju. apple je fakt minimalne 10 rokov popredu vo vsetkom co robi a robi to najlepsie.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.