Colníkom v Bratislave sa podarilo nájsť falošné iPhony v hodnote takmer dvesto tisíc eur

Colníci mali pri štvrtočnej kontrole na bratislavskom letisku úspech. Podarilo sa im zabaviť zásielku 320 falošných iPhonov 5 spolu s príslušenstvom, pričom ich odhadovaná trhová cena je 192 tisíc eur. Imitácie škatúľ chýbali, colníci našli len smartfóny zabalené v ochrannej fólii. Rozoznať ich od originálu je relatívne jednoduché, odlišujú sa najmä nekvalitnými plastmi na hranách zariadenia a odlišným fontom nápisu na zadnej strane. Namiesto iOS je na týchto napodobneninách nainštalovaný neznámy systém, ktorý toho okrem telefonovania veľa nezvládne. Vzhľadom na tieto skutočnosti je otázne, či trhová cena nie je nadhodnotená – v tejto cene (600 eur za kus) by sa na šedom trhu predali len veľmi ťažko.

Zdroj: Sme.skZásielka prišla z Hongkongu a bola adresovaná istému podnikateľovi z Komárna. Otázne je, či ich chcel podnikateľ predávať na vlastné meno alebo obchodom s elektronikou. Touto záležitosťou sa colníci nezaoberali. Zásielka bude zadržaná u colníkov až kým Apple neodsúhlasí ich likvidáciu. Zákonná lehota je desať pracovných dní.

Colníci preverujú všetky letecké zásielky, a to vrátane drobných zásielok. Ak si napríklad objednáte z Honkongu zásielku v hodnote do 22 eur (tie sú oslobodené od cla), colníci ju môžu otvoriť aj bez vašeho vedomia, a ak nenájdu nezrovnalosti, o ničom sa nedozviete.

Pred nákupom z neoverených zdrojov odporúčame dôkladne preveriť stav, originálnosť aj pôvod zariadenia, aby ste predišli prípadným problémom problémom.

Zdroj: Sme.sk

komentárov
  1. namiesto toho aby spolupracovali s vysetrovatelmi pripadne inymi zlozkami, ktore by mohli odhalit organizovanu skupinu, pripadne dokazat ctenemu “podnikatelovi” z Komarna snahu obohacovat sa podovodnym sposobom, tak to colnici zadrzia uz na letisku.
    vystacit si s malom, mat pri tom na viac, to je tiez take nase.

    aby som iba nepindal, tak na druhej strane, dobra praca.
    mam ale obavy ze “podnikatelovi” z Komarna nic nedokazu.

    0
    0
  2. Laado: To je uplne bežná vec na colniciach na celom svete :) Kto vie ako, vie sa tomuto vyhnúť, to musel fakt amater toto objednavať

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.