Bezpečnostná správa Cisco 2014: 99% škodlivého softvéru pre mobilné zariadenia útočí na Android

Cisco zverejnilo svoju výročnú bezpečnostnú správu, v ktorej sa zaoberá bezpečnosťou mobilných zariadení. Vzhľadom na rozšírenie týchto zariadení neustále stúpa aj množstvo škodlivého softvéru, ktoré je od začiatku sledovania v roku 2000 na najvyššej úrovni. Dobrou správou pre majiteľov iOS zariadení je, že až 99 % škodlivého softvéru útočí na Android, a tak je z tohto hľadiska iOS omnoho bezpečnejšou platformou.

Opatrnosť je však na mieste aj tu, nakoľko existujú iné postupy, ako napadnúť používateľov bez ohľadu na systém. Jedným z nich je phishing, teda podvodné stránky, ktoré sa tvária ako oficiálne a snažia sa tak od nepozorných používateľov získať ich osobné údaje. Na podvodné stránky sa dostanete napríklad po kliknutí na odkaz v nevyžiadanom e-maili, ktorý sa však taktiež tvári ako oficiálny, napríklad od banky. Zatiaľ čo pri prvom type útokov je uzatvorený systém iOS App Storu značnou výhodou, proti phishingu je najlepšou ochranou opatrnosť a zvýšená pozornosť používateľov.

Cisco 2014

Aj keď započítame všetky druhy útokov na majiteľov mobilných zariadení, až 71 % z nich pripadá na Android. Na bezpečnostnú správu Cisco upozornil aj Phil Schiller z Apple prostredníctvom svojho Twitter účtu. Pre záujemcov sprístupňuje Cisco kompletnú správu na oficiálnych stránkach.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.