Apple vie čo mu chýba v ponuke – lacnejší smartfón a väčší displej

Vďaka práve prebiehajúcemu súdnemu sporu medzi spoločnosťami Apple a Samsung sa na internet dostáva množstvo zaujímavých interných dokumentov, ktoré odhaľujú pozadie oboch spoločností. Za pozornosť stoja interné prezentácie Applu, ktoré síce pochádzajú z apríla 2013, avšak sú zamerané na plány v roku 2014. Hlavnou témou sú príčiny spomaľovania rastu predaja smartfónov, ktoré môžeme sledovať kvartál po kvartáli. Apple videl hlavnú príčinu poklesu rastu zo strany zákazníkov v tom, že Apple nemá to, čo zákazníci chcú.

Apple určuje príčiny klesajúceho rastu predaja iPhonov. Zdroj: Re/code

A čo chcú? Najväčší dopyt je po lacnejších smartfónoch a po smartfónoch s väčším displejom. Apple nemá ani jedno. Na raste trhu smartfónov o 228 miliónov kusov sa s 91 miliónmi podieľajú smartfóny s cenou nad 300 USD s displejom väčším ako 4″ a so 159 miliónmi smartfóny lacnejšie ako 300 USD.

Apple interné dokumenty

Apple určuje príčiny klesajúceho rastu predaja iPhonov. Zdroj: Re/code

Špekulácie z rôznych zdrojov sa pritom zhodujú v tom, že tento rok Apple predstaví väčšie iPhony 6. Spomínajú sa najmä uhlopriečky 4,7″ a 5,5″. Tieto interné dokumenty nevyhnutnosť tohto kroku zo strany Apple len potvrdzujú.

komentárov
  1. Apple nikdy nezaujímalo, čo zákazníci chcú. On určoval, čo chcú a v tom bolo jeho čaro. Že ľudia to skutočne chceli. Takto z neho bude len ďalší tuctový výrobca :(

    0
    0
  2. na co bude ten vacsi displej??? zda sa mi, ze to bude najhorsi krok applu po dlhej dobe, ak pridu s velkou tehlou jak samsung, lg alebo ostatni. nemam ipone preto, ze je na prvych prieckach predajnosti…

    0
    0
  3. Ok, nech sa hraju s iPhonom, iPhone nano si kupim, iPhone tablet tiez niekto, naplnite akcionarom kvoty…vsetko fporadecku. Len kua, kazde rano pozeram do schranky a nic, ziadna pozvanka s titulom: “One more thing”

    0
    0
  4. nechapem co vsetci stresujete, iPod ma viacero prevedeni od najlacnejsej po najdrahsiu, Mac ma takisto viac prevedeni od Mac mini po Mac pro, Macbooky maju tiez viac verzii od nalacnejsieho airu ktory nrahradil white az po 15 retinu, bolo uz nacase aby sa nieco podobne stalo aj s iPhonom

    0
    0
  5. Ked som si kupoval iPod touch 1.generacie nikto take mp3 v ponuke nemal, ked som si kupoval iPhone nikto tak dobre spraveny smartphone v ponuke nemal…to boli dovody preco som si na tie veci setril a kupoval, preto je apple najhodnotnejsia znacka. Nie preto ze sa vedel dokonale prisposobit trhu. Trh vytvaral. Verim ze na to v apple nezabudli a nestanu sa priemernou firmou s prémiovou cenou priživujúcou sa na svojej “vizionarskej” minulosti. Laťku nasadili vysoko, ale len ked ju preskocia nas uspokoja. Sme na apple narocny lebo Steve Jobs nas to naucil, chceme od nich dokonalé produkty. Vačší display neuspokojí skôr rozhorčí, presne ako mio povedal čakáme na „One more thing“

    0
    0
  6. sie65 >> Presne ako hovoriš, Steve Jobs vedel -presne-, aky telefon potrebuje človek mať. Vedel si predstaviť telefon, ktory keď človek kupi, tak mu vystači minimálne na 3 roky bez toho, aby kupoval ďalši. Steve nepotreboval trepať najmodernejšie vychytavky do telefonu, ktore sa vôbec nevyužijú ako je to u Samsung a ostatných. Steve mal viziu spraviť telefon, ktory sa využije na 100%. Kvalita, praktickosť, preciznosť. Každa krivka na Apple produktoch musela byť dokonala! Nepotreboval nazory/napady iných ľudi. On sa tak maximálne inšpiroval a vsadil to do -svojej- vizie. Preto bol moc prisny k svojim kolegom, kôli čomu ho aj vyhodili z Apple. Prečo? Lebo chcel presne to, čo mal vo svojej hlave “zostrojene”. Nič ine ho nezaujimalo. Čo len jeden pracovnik nespravil to čo chcel, tak bol vyhodený. Ano, poviete si, že je to svinstvo, ale dnes by sme nemali take dokonale Apple produkty, keby Steva nerešpektovali alebo sa nevratil do firmy.

    A tu je presne ďalši priklad toho, čo by Steve nespravil. Načo je nam taky veľky telefon a toľko druhov ?? On by už v tom videl problem a nedovolil by to. Skôr by možno zdokonaľoval kvalitu farieb displeja. Napr. aby čierna farba bola fakt čiernou a nie svetlo čiernou. To su prave take detaily, čo si na tom daval strašne zaležať. Každa maličkosť musela byť dotiahnuta na 100%. A tym bol Steve Jobs tak vynimočny ako aj jeho produkty.

    Tak to u Apple teraz vyzera ako vyzera. Po Stevovi sa otvorila brána pribudajúcich nepotrebných nápadov. A hovorim, časom už Apple nebude tak vynimočny bez pritomnosti človeka, podľa ktorého platili JASNE “zákony” dokonalej technológie, ktorým bol uznavaný vizionár Steve Jobs.

    PS: to je len môj názor, za ktorym budem stale stať a pozerať sa na značku Apple tym spravnym okom.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.