Apple ukončuje vývoj profesionálnej aplikácie pre úpravu fotografií – Aperture

Nová správa od Apple nepoteší pokročilejších fotografov, ktorí boli fanúšikmi aplikácie Aperture. Tá bola na rozdiel od štandardnej aplikácie iPhoto naklonená viac profesionálom, no všetko to zvládala pri zachovaní tradičného používateľského rozhrania typického pre Apple. Apple však teraz oznámil, že ukončuje vývoj Aperture. Príčinou má byť nová aplikácia Photos, ktorú predstavil Apple na WWDC 2014. Tá v kombinácii s iCloud Photo Library umožňuje bezpečne uchovávať všetky vaše fotografie v iCloud, kde k nim môžete pristupovať odkiaľkoľvek. Keď budúci rok Apple sprístupní Photos, používatelia budú mať možnosť preniesť svoju knižnicu z Aperture do Photos. Aplikácia Photos je však zameraná skôr na amatérskych fotografov, a tak ide zo strany Apple o vzďaľovanie sa od profesionálov. Samozrejme, Apple ukončí aj vývoj iPhoto, keďže Photos je jeho prirodzeným nástupcom.

Aperture bude čoskoro minulosťou

Používali ste Aperture? Bude vám táto aplikácia chýbať alebo si vystačíte s funkciami, ktoré poskytuje iPhoto?

komentárov
  1. Tak to je veľká škoda. Odklod Apple od kvality software (iwork, teraz aperture) by sa nemusel firme vyplatiť. Podľa mňa to sú produkty, ktoré určujú renomé značky.

    0
    0
  2. tak z mojho pohladu cele zle.. na Aperture som presiel z Lightroomu a vyhovoval mi viac, dalo sa v nom spravit viac ako v Lightroome bez Photoshopu, cakal som update s mozno lepsim noise reduction a podobne, ale nie kompletne zrusenie softwaru.. s iPhoto si urcite nevystacim, ten software je uplna blbost.. takze toto zas Apple pekne posral..

    0
    0
  3. Tak sme sa opat raz presvedcili, ze stavat cokolvek do buducna na profesionalnom software/hardware od Apple je nezmysel. Chceli sme kedysi system na zaznam a publikovanie prednasok zalozeny na Podcast Prouduceri a celkovo celu IT infrastrukturu postavenu na Xserve a OS X Server. Podcast producer sa uz nevyvija, xserve sa nepredava, OS X server je uz len hrackarsky system bez moznosti nastavit, co clovek bezne potrebuje. Vsetko bez varovania a rozumnej nahrady. No a dnes sa ukazuje, ze este aj kupit si Aperture miesto Lightroom bola strategicka chyba. Chybu vsadit na Apple riesenie pri comkolvek okrem hraciek ako su telefony uz nikdy viac nespravim. Bravo Apple!

    0
    0
  4. Aperture som pouzival iba zriedka no v iPhoto vela funkcii chyba takze dufam ze aspon udrzia Aperture v stave, kedy ju budem moct spustat aj na dalsich OSX.

    0
    0
  5. “Samozrejme, Apple ukončí aj vývoj iPhoto, keďže Photos je jeho prirodzeným nástupcom.”

    “Používali ste Aperture? Bude vám táto aplikácia chýbať alebo si vystačíte s funkciami, ktoré poskytuje iPhoto?”

    Nedává to smysl – pokud bude ukončen vývoj iPhoto, tak si s ním nevystačím jako s náhradou za Aperture, které jsem používal.

    0
    0
  6. pre mna osobne to znamena:
    – aperture pokial mi bude postacovat funkcionalita a kompatibilita so zrkadlovkou, tak budem pouzivat
    – predpokladam ze je otazkou casu kedy skonci finalcut, logic, motion..
    – apple sa vykaslal na profi uzivatelov – ukoncenie xserve, aktualna serverova verzia je vhodna tak na domace hranie…
    – po 10 rokoch od mojho prechodu na apple nastava cas zacat sa obzerat po alternative….

    0
    0
  7. Jestli by nestálo za zvážení uspořádat mezinárodní petici a pak ji poslat do Applu.
    Věřím, že kdyby jim tam přišla půl tuna papírů, tak by nejedno oko zalila slza rozčarování. Navíc bychom se konečně jako uživatelé Applu zbavili nelichotivé nálepky – OVCE.

    0
    0
  8. Tak za toto davam Apple jeden velky dislike!!! Aperture pouzivam uz velmi dlho a neviem si predstavit ze by mi ho malo nejake iPhoto, alebo Photos ci co to bude nahradit… Ach jaj, toto je krok spat!

    0
    0
  9. Osobne využívam (už 6 rokov) aj teraz Aperture radšej ako iPhoto. Je to trochu zložitejšie, ale veľmi “ľudsky” urobený nástroj mne ako neprofesionálovi maximálne postačujúci. Neviem si ho vynachváliť, .. Neviem, či je to za strany Applu krok späť, ale vpred asi skôr nie. Ku konkurentným programom sa nechystám.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.